Persoane interesate

joi, 17 noiembrie 2011

Vosganian despre cazul Apostu:Un avertisment dat premierului; atacul e la camarila din jurul lui Boc


Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că tot ceea ce s-a întâmplat la Cluj este "un avertisment" dat premierului Emil Boc, iar "atacul nu este la Apostu", ci la "camarila din jurul primului-ministru", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La Cluj, e exact precum crăpătura de la parbriz pe care o face o pietricică, care, în timp, se tot măreşte până când parbrizul se transformă într-un morman de cioburi. Aşadar, atacul acolo nu este la Apostu, atacul acolo este la camarila din jurul primului-ministru, este un avertisment dat primului ministru, ca el să ştie că ascultarea înseamnă nu doar să faci stând pe scaun ceea ce trebuie să faci, ci şi că uneori trebuie să te dai jos de pe scaun atunci când ţi se spune", a spus Varujan Vosganian.

Întrebat cine doreşte să îi transmită un avertisment premierului, Vosganian a răspuns că în niciun caz acest scandal nu a pornit de la "vânzătorii de pepeni".

"Hai să vedem cine este implicat aici? Sunt implicaţi, pe de-o parte, vânzătorii de pepeni. Bănuiesc că nu de la dânşii a pornit aşa ceva (…) Al doilea actor este administraţia de acolo, care este contaminată integral. Nu ştiu cum se simte preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, dar bănuiesc că dimineaţă are perna udată de sudoarea coşmarurilor. Al treilea actor este reţeaua structurilor informative care au făcut toată această urmărire de mai multe luni. Noi aflăm că de luni se ştia de această chestiune. Al patrulea începe să devină Guvernul. Ce anume îi leagă pe toţi aceştia sau ce anume are influenţă, cu excepţia vânzătorilor de pepeni? Cine este actorul care are legătură cu toate acestea? Şi acesta este, ca punctul de fugă din picturile lui Caesar, locul în care se adună orizontul, adică preşedintele României. Acesta este un lucru mai presus de orice îndoială. Eu nu cred că dacă preşedintele României nu intervenea nu s-ar fi dat neînceperea urmăririi penale, ca în cazul ministrului Dezvoltării, înainte ca procedura să înceapă. Vă aduceţi aminte că atunci a fost un record excepţional, alergătorul a ajuns la finish înainte să plece de la start. S-a dat neînceperea urmăririi penale înainte ca procedura de urmărire să înceapă", a spus Vosganian.

El a afirmat că este limpede că în România are loc "o reaşezare a raporturilor de putere" şi că preşedintele caută pe cineva pe care să îl pună în prima linie.
Liderul PNL a adăugat că "ce se întâmplă la Cluj se întâmplă oriunde", iar singura diferenţă este că "pe Cluj s-au focalizat anumite răfuieli de natură personală".

"Toate acestea se suprapun peste o corupţie fără precedent, în care exemplul de la Cluj nu este simptomatic, el se petrece peste tot, doar atât, cazul de la Cluj are şi explicaţii de altă natură, care ţin de mecanica internă din PDL şi răfuielile care au loc între partidul de guvernământ şi diverşii săi susţinători de la preşedinţie şi până la anumite structuri ale statului. Aşadar, trebuie să ştim că ce se întâmplă la Cluj se întâmplă oriunde, singura diferenţă este că pe Cluj s-au focalizat anumite răfuieli de natură personală", a conchis Vosganian.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10/11 noiembrie, pentru 29 de zile, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar, fiind audiată aproximativ cinci ore de către procurorii anticorupţie.
În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), care fusese reţinut şi el, şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Preşedintele PDL Cluj-Napoca, primarul Sorin Apostu, a fost suspendat din partid după ce Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea sa preventivă, anunţa, vinerea trecută, conducerea filialei judeţene Cluj a PDL, care arăta că Apostu a contribuit, de-a lungul anilor, la consolidarea filialei.

Luni, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, declara că, prin decizia Colegiului Director, Sorin Apostu şi Radu Bica (vicepreşedintele CJ Cluj) au fost excluşi din partid.
În motivarea sentinţei de arestare a lui Apostu, făcută publică miercuri de Curtea de Apel Cluj, se arăta că primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, ar fi primit 4.000 de euro pentru fiecare spaţiu pentru care municipalitatea aloca autorizaţie pentru vânzătorii de pepeni, dar şi produse agricole.

"Din actele premergătoare efectuate în cauză rezultă că, pentru emiterea acestor autorizaţii, făptuitorul Apostu percepe «taxe» în bani şi produse de la făptuitorul S. M., asociat al SC. C. A. A. I. E. SRL D., judeţul Dolj, liderul/reprezentantul producătorilor agricoli. Astfel, s-a stabilit că acesta din urmă colectează de la fiecare producător suma de 4.000 de euro pentru fiecare locaţie pentru care i se alocă autorizaţie, sumele colectate, alături de produse agricole, fiind remise lui Sorin Apostu", se arăta în motivare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu