Persoane interesate

miercuri, 18 ianuarie 2012

Apelul președintelui PNL, Crin Antonescu, cu prilejul ”Mitingului pentru libertate”


“Dragii mei compatrioți,

Sunt doi ani de când în mintea multora s-a înfiripat o nedreaptă idee despre acest popor, pentru unii motiv de dezamăgire, pentru alții de dispreț sau de nedisimulată bucurie: aceea că românii nu vor ieși nicicând în stradă să protesteze, pentru că nu au curaj, pentru că sunt prea resemnați sau prea slabi; pentru că nu-și cunosc drepturile sau pur și simplu nu le pasă. Că România va rămâne surdă și tăcută oricâte abuzuri, oricât nedreptăți i se vor face, iar oamenii vor prefera să închidă ochii și să plece capul, oricâtă umilință și sfidare va manifesta puterea față de ei. Nimic mai neadevărat și nimic mai puțin onorant. Această idee însă a alimentat credința puterii că stăpânește România, că poate face orice și nimeni nu-i va sta în cale vreodată, că poate desființa statul de drept, că poate trece peste orice regulă a democrației și, mai mult, că poate călca în picioare demnitatea celor care trăim în această țară.

Propria noastră istorie ne arată că toți cei care au subestimat acest popor au plătit scump. Este o lecție pe care actualii guvernanți n-au înțeles-o, dar cei care vor conduce România de acum înainte și nu doar în următorii ani, ci întotdeauna, trebuie s-o țină minte: să nu confunde bunătatea cu slăbiciunea, răbdarea cu nepăsarea și buna-credință cu ignoranța. Dacă românii au ales să iasă în stradă în ianuarie 2012 și nu altă dată este pentru că acum s-a umplut paharul. Acesta este momentul în care n-a mai rămas nimic de sperat, nimic de răbdat și nimic de așteptat. 

Ce n-au mai înțeles conducătorii de astăzi este că trebuie să-i respecte și onoreze pe cetățeni, nu doar pentru că aceștia i-au ales, ci pentru că așa e în firea lucrurilor. Un conducător care nu-și iubește poporul, care îl disprețuiește și desconsideră, nu are ce căuta în fruntea lui. Nu e vorba atât despre criză – perioade grele au mai fost și poate vor mai veni de-a lungul istoriei, nu e vorba nici măcar despre salarii tăiate, pensii mici și taxe nenumărate – deși viața românilor este mai grea azi ca niciodată în ultimii 20 de ani. Ci este vorba în primul rând despre umilință. Guvernanții nu au conștiința faptului că, în ultimă instanță, pot lua măsuri de austeritate, pot face împrumuturi dacă asta e tot ce știu, dar nu pot lua demnitatea, nu pot suprima drepturile și nu pot îngrădi libertatea.

Mărturisesc sincer că au fost momente în care m-am simțit descumpănit, în care eu însumi m-am îndoit, nu de forța acestui popor, nu de justețea demersurilor opoziției, ci de viitor. Și m-am întrebat dacă, folosind cele mai oneste și corecte mijloace, vom reuși să câștigăm o bătălie împotriva unei puteri care nu are limite, care nu se sfiește de nimic, nu se dă în lături de la nici un abuz, de la nicio minciună, care nu crede în nimic și nu are nici măcar frica lui Dumnezeu.

Iată, românii care au ieșit în stradă, în mod pașnic, să-și ceară drepturile, să-și spună clar și răspicat opinia, au dat ei răspunsul la întrebare. Și pentru asta le mulțumesc, îi apreciez și îi respect. Da, putem câștiga. Împreună. Fără să facem compromisuri și fără să renunțăm la principii.

Drumul care s-a deschis în aceste zile este ireversibil. O dovedește faptul că în ciuda diversiunilor, în ciuda încercărilor de a deturna sensul manifestărilor pașnice, în ciuda frigului, tot mai mulți români, în toate mai multe orașe ies în stradă și protestează pașnic. Sunt câteva mii, dar milioane de alți români îi urmăresc cu speranță, pentru că simt la fel. Așteptările lor sunt diverse, la fel ca nemulțumirile lor. Unii pentru că le-au fost tăiate veniturile, alții pentru că nu au unde munci în propria țară, alții pentru proiectul Roșia Montana, alții pentru sănătate. Dar dincolo de toate acestea, ceea ce ei sancționează de fapt este un stil de face politică, felul de a fi și de a se comporta al celor care conduc România: cu aroganță și cinism, cu înverșunare și dispreț. 

Noi cei din opoziție suntem departe de a fi perfecți. Sunt lucruri pe care nu le-am realizat, sunt așteptări pe care nu le-am împlinit, sunt momente pe care poate nu le-am gestionat așa cum ar fi trebuit. Suntem oameni obișnuiți cu bune și mai puțin bune. Dar un lucru vă pot spune cu certitudine și din suflet: că avem un angajament pentru această țară, că vrem să lăsăm în urma noastră o Românie a oamenilor liberi și demni, conștienți și respectați pentru valoarea lor.

Vă chem alături de noi la „mitingul pentru libertate” care va avea loc joi 19 ianuarie, de la ora 15.30, pornind de la Arcul de Triumf”.



Crin Antonescu,
Președintele Partidului Național Liberal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu