În legătură cu evenimentele din ultimele zile, aş dori să încep prin a preciza că, deşi Partidul Naţional Liberal nu s-a implicat în niciun fel în organizarea manifestaţiilor de protest de la Bucureşti şi din întreaga ţară din ultimele zile, Partidul Naţional Liberal salută şi este pe deplin solidar cu toţi cei care au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta protestul şi faţă de înlăturarea doctorului Raed Arafat şi faţă de modul în care un proiect de lege a fost sau s-a încercat a fi impus neconstituţional şi, mai ales, protestul faţă de actuala stare de lucruri şi de comportamentul puterii din România.
Toată lumea înţelege, cred, că ceea ce i s-a întâmplat doctorului Raed Arafat este doar un simptom şi dacă am spus că noi salutăm şi suntem pe deplin solidari cu protestatarii este pentru că în aceste zile s-a dovedit că există încă în societatea românească resurse de solidaritate, resurse de apărare de către cetăţeni, simpli cetăţeni, a unei ordini constituţionale şi a unor drepturi fundamentale, a unor valori de care societatea are nevoie.
Toată lumea înţelege că episodul Arafat este doar picătura care a umplut paharul şi pentru că, aşa cum aţi constatat, nici noi, nici colegii noştri din USL nu ne-am implicat în prima parte, să spunem, a acestor evoluţii tocmai pentru a nu politiza un caz care era tipic pentru atacul pe care puterea îl dă la societatea civilă, cred că s-a putut constata foarte clar că războiul lui Traian Băsescu şi al clicii sale, aflate astăzi la putere, nu este doar cu partidele politice din opoziţie. Este un război cu întreaga societate. Este un război cu drepturile fundamentale ale cetăţeanului român. Este un război cu elitele româneşti şi este un război, la urma urmelor, cu toţi acei oameni pe care cineva ca Raed Arafat îi reprezintă şi îi simbolizează, oameni competenţi, oameni capabili, oameni care fac ceva în România şi pentru România, dar care au defectul în viziunea actualei puteri de a nu se înregimenta, de a nu se ploconi la picioarele unui om care a ajuns să se considere atotputernic.
Vorbesc de ani de zile despre derapajele anti-democratice şi anti-constituţionale ale preşedintelui Traian Băsescu. Vorbesc de ani de zile despre tendinţele sale autoritariste şi dictatoriale, despre dispreţul său faţă de oameni şi faţă de legi, despre dispreţul său faţă de statul de drept, despre dispreţul său faţă de tot ceea ce nu este controlat de către domnia sa şi de către structurile de putere ale domniei sale.
Am vorbit împreună cu colegii din Uniunea Social Liberală la sfârşitul anului trecut despre un nou demers al nostru de suspendare a preşedintelui şi am fost aprig atacaţi de foarte multă lume ca şi cum am fi propus o năstruşnicie. Iată că preşedintele recidivează şi iată că am asistat în primele zile ale acestui an la o demonstraţie de forţă şi de dispreţ total faţă de Constituţie a preşedintelui.
Ştie toată lumea, chiar şi oamenii simpli, cine are drept de iniţiativă legislativă în această ţară. Ştie toată lumea că aceste lucruri - cum ar fi reforma, Legea Sănătăţii, sunt stabilite clar, prin Constituţie, ca atribuţii ale parlamentului, ale guvernului, ale ministerului de resort.
Traian Băsescu a încălcat, încă o dată, în văzul lumii şi explicit toate aceste lucruri şi, practic, am ajuns într-un moment în care, la începutul acestui an 2012, avem mişcări de stradă semnificative, pentru că nu trebuie să fie sute de mii de oameni ca o astfel de demonstraţie să fie semnificativă, pentru că puterea din România - preşedinte, guvern, majoritate parlamentară, instituţii neconstituţional subordonate voinţei unui singur om i-au adus la exasperare pe oameni.
E foarte clar şi cu prilejul acestei crize că noi nu avem guvern. E o absenţă jenantă, total descalificantă, dacă mai era nevoie, a guvernului, a primului ministru, a ministrului Sănătăţii, care nu au existat într-o chestiune, într-o dezbatere, într-o temă publică de maximă importanţă şi care îi privea direct. Este foarte clar că din cauza a ceea ce face actuala majoritate parlamentară în actualul parlament nu mai putem vedea niciunii dintre noi un stâlp al democraţiei sau o garanţie a democraţiei şi e foarte limpede că aceste manifestări de nemulţumire se vor înmulţi. Oricât ar încerca instituţii care răspund astăzi la comenzile domnului Igaş şi, de fapt, direct la comenzile domnului Băsescu, să-i ameninţe pe oameni, să-i sperie, să-i caute, să-i pedepsească pentru faptul că şi-au exercitat un drept constituţional paşnic, fără niciun fel de violenţă, fără niciun fel de dezordine publică, oricât ar încerca aceste lucruri, nemulţumirea publică de o amploare fără precedent se va manifesta în continuare şi dacă Partidul Naţional Liberal, repet, n-a fost implicat în organizarea acestor demonstraţii, nu înseamnă că, în cazul lipsei de răspuns din partea puterii, noi vom sta deoparte. Ne vom implica direct prin prezenţa membrilor noştri, prin chemarea în stradă a tuturor celor care nu mai au altă soluţie pentru a-şi apăra drepturile, pentru a apăra democraţia şi pentru a apăra dreptul la o bună guvernare în România, decât ieşirea în stradă.
E foarte clar că soluţia politică imediată, şi singura de altfel raţională, este aceea de a face alegeri anticipate parlamentare pentru că în condiţiile de totală discreditare a actualei puteri cu preşedintele, cu guvernul, cu parlamentul actual, în condiţiile în care, în general, cum se ştie de multă vreme şi poate azi mai mult ca oricând, încrederea în general în politicieni este scăzută, singura soluţie pentru ca autorităţile democratic alese să aibă un minimum de credibilitate şi deci capacitatea de a acţiona, este aceea de a fi legitimate de un vot popular.
Alegeri anticipate se pot face dacă există din partea puterii înţelegerea că trebuie să găsim soluţii democratice la crize reale. Ni se oferă mereu false soluţii la probleme adevărate, la probleme mari, la probleme din ce în ce mai grele. Războiul lui Traian Băsescu, care aşa cum spuneam nu se mai limitează demult la opoziţia politică, e un război cu toată această întreagă ţară. Nu putem restabili pacea, nu putem ieşi din tensiunea şi aproape nevroza publică în care România s-a cufundat decât printr-o soluţie pe care toate sistemele democratice au aplicat-o şi o aplică în astfel de situaţii: alegeri anticipate. S-a întâmplat recent acest lucru, iată, în Spania, fără să existe o asemenea tensiune socială. S-a întâmplat în decursul istoriei, mai vechi sau mai recente, în toate ţările de tradiţie şi de comportament democratic.
Alegerile anticipate se pot face. Alegerile anticipate pot da şansa ca România să aibă, în fine, un guvern şi să aibă un guvern susţinut democratic de un parlament legitim ales, indiferent care va fi rezultatul acestor alegeri, şi ideea vehiculată de către Traian Băsescu, Emil Boc şi ceilalţi pedelişti că, într-un an de criză şi pe fondul unei crize economice, nu avem nevoie de campanii electorale este ea însăşi sprijinită de ideea că dacă am face mai repede aceste alegeri ar fi mai bine, pentru că, într-adevăr, anul 2012, dincolo de tensiunile interne care s-au acumulat din cauza unei guvernări incompetente, abuzive şi profund, profund corupte, dincolo de asta, există într-adevăr şi un context internaţional cel puţin dificil şi într-un asemenea context România, ca orice ţară, are nevoie de un guvern puternic, de un guvern legitim, de un guvern capabil să facă ceva, având în spate încrederea reînnoită a cetăţenilor.
Partidul Naţional Liberal - şi vom cere acest lucru şi partenerilor din USL, cere public actualei puteri, preşedintelui, Partidului Democrat Liberal, complicilor săi de la guvernare să ne aşezăm la masă şi să pregătim cât mai rapid alegeri anticipate. Este singura soluţie pentru ca pe parcursul anului 2012 tulburările sociale, manifestaţiile de stradă, toate formele de nemulţumire publică să nu escaladeze pentru că acest lucru, evident, nu e în folosul nimănui, nici al celor de la putere şi nici al celor care ies în stradă mânaţi de exasperare, şi nu de diversiunile sau manipulările opoziţiei sau altor forţe politice.
De asemenea, Partidul Naţional Liberal va iniţia - voi cere acest lucru Biroului Politic de luni şi sper că va fi acceptat, voi cere acest lucru sau voi propune acest lucru şi aliaţilor din Uniunea Social Liberală, strângerea de semnături şi dezbaterea publică în legătură cu proiectul nostru de suspendare a preşedintelui României.
Noi ştim foarte bine că în actuala componenţă parlamentară există o aritmetică ce s-a dovedit de fiecare dată insensibilă la voinţa populară, la aşteptările societăţii, la marile teme şi întrebări ale acestei crize politice şi nu numai.
Pe de altă parte, vedem foarte bine care este în acest moment starea de spirit a celor mai mulţi dintre români şi dacă nu putem găsi, până la momentul în care vom avea un nou parlament, cadrul de a discuta acest lucru în parlament, îl vom discuta civilizat, democratic în societate.
În fine, un ultim cuvânt pentru Jandarmerie, pentru alte instituţii pe care le respectăm, pe care le-am apărat atunci când au fost atacate de către acelaşi Traian Băsescu, în 2010, în 2011.
Eu înţeleg foarte bine şi apreciez subordonarea militară, disciplina de tip militar. Sunt instituţii care nu pot funcţiona decât aşa şi care trebuie să funcţioneze aşa, pe baza unei discipline speciale. Dar, în acelaşi timp, aceste institiuţii, într-un stat de drept şi într-un stat democratic, trebuie să acţioneze cu respectul legii, cu discernământ şi evaluând lucrurile aşa cum ele sunt.
Nu poţi, şi ne pronunţăm categoric împotriva oricărei încercări de a pedepsi, de a amenda, de a urmări, de a hărţui nişte oameni pentru simplul motiv că şi-au exprimat protestul în mod paşnic, în mod civilizat în stradă. Nu există democraţie în care oamenii să nu aibă dreptul să facă lucrul acesta. Nimic din manifestările de la Târgu Mureş, de la Braşov, de la Timişoara, din Bucureşti, de ieri, nu a degenerat în violenţe sau în comportamente care să exceadă cadrul firesc, democratic al unor manifestări de nemulţumire.
Aşadar, cerem insistent tuturor instituţiilor care apără ordinea publică să nu treacă dincolo de ceea ce, într-un regim democratic, este misiunea lor.
Şi mai cerem, de asemenea, două lucruri: pe de-o parte, poate e momentul ca instituţii importante din statul român, care sunt obligate prin Constituţie, să ţină o neutralitate politică fără fisură, să reafirme public prin şefii lor acest angajament şi acest lucru.
Şi aici am în vedere serviciile speciale, SRI, de exemplu. Aici am în vedere instituţii foarte importante care nu au voie, nu au dreptul să se implice în jocul politic, şi aici mă refer la diferitele Parchete, la Agenţia Naţională de Integritate, cărora le cer atât: să reafirme public şi să ceară tuturor angajaţilor lor, oamenilor care lucrează în aceste instituţii să respecte legea, să respecte Constituţia, să se ţină departe de ceea ce a devenit, cred, evident pentru toată lumea sunt tendinţele aberante, dictatoriale ale unui om şi ale unui regim.
În fine, mă mai adresez şi cer Curţii de Conturi să ne răspundă dacă este adevărat că în 2010 de la bugetul Ministerului Sănătăţii s-au alocat circa 2 milioane de euro pentru un studiu de impact pentru comisia prezidenţială care a pregătit această lege. Curtea de Conturi a sfârşit de curând un control amplu asupra diferitelor instituţii care au folosit bani publici şi e cazul să ştim dacă a existat sau nu o alocare pentru un asemenea studiu de impact pentru că studiu de impact, desigur, ştim că nu există.
Dacă sunt întrebări în legătură cu aceste teme, vă ascult.”
Întrebări din partea mass-media:
Jurnalist: Aţi spus că PNL nu s-a implicat în organizarea mitingurilor, însă protestul de aseară a fost iniţiat de un membru PNL, pe facebook.
Crin Antonescu: Eu nu pot şi nici nu doresc să cenzurez activitatea a zeci şi zeci de mii de membri ai Partidului Naţional Liberal. Nu ştiu dacă printre cei care au lansat pe facebook, chemarea la o mişcare de protest, şi salut faptul că aceşti oameni au luat această iniţiativă şi salut încă o dată faptul că mii de cetăţeni ai României au răspuns acestei chemări, era sau nu era membru al Partidului Naţional Liberal. Dacă era membru al Partidului Naţional Liberal îl felicit în calitate de preşedinte. Ceea ce am spus este însă că Partidul Naţional Liberal nu a luat iniţiativa organizării unor manifestaţii de protest, acestor manifestaţii de protest. Este cu totul altceva când un partid organizează sau se implică în organizarea unor manifestaţii ca partid şi cu totul altceva faptul că membrii ai săi iniţiază în nume personal sau participă la asemenea manifestări.
Sigur că în cei 4-5.000 de oameni de la Târgu Mureş, sutele de oameni de la Timişoara, de la Braşov, miile de oameni de aseară or fi fost şi membri ai Partidului Naţional Liberal şi încă o dată mă bucur dacă au fost, dar asta e cu totul altceva.
Jurnalist: Vorbiţi despre aceste proteste şi despre eventuala implicare a liberalilor, vă gândiţi să mergeţi şi astăzi în Piaţa Universităţii, la ora 14.00 unde s-a anunţat deja o altă adunare?
Crin Antonescu: Eu nu am mers nici ieri şi nici nu voi merge nici astăzi din motive foarte simple, sunt preşedintele unui partid şi nu doresc să lăsăm cel mai mic loc unor interpretări nepotrivite. Manifestările care au avut loc în ultimele zile au fost manifestări spontane ale societăţii civile, fără legătură cu războiul politic dintre actuala putere şi acutala opoziţie.
Oamenii au spus foarte clar ce i-a deranjat, oamenii au spus foarte clar pentru ce au ieşit în stradă şi ce doresc, şi sigur că, în sensul acesta, efectul mediatic pe care l-ar genera prezenţa mea sau a unui alt lider politic din opoziţie, Victor Ponta sau a altcuiva, ar fi de natură să deformeze sensul şi originea acestui protest al oamenilor. Dar, încă o dată o spun, cred că liberalii şi evident în momentul în care PNL-ul va chema el la asemenea manifestări de stradă, şi preşedintele liberalilor, este normal ca cetăţeni cu drepturi depline să-şi manifeste aceste poziţii.
România are nevoie de această reacţie a societăţii civile şi încă o dată o spun o salut pentru că am cerut-o, am făcut apel la ea pe parcursul întregului an 2011. Nu putem numai noi politicienii cu armele democratice ale politicii să dăm semnalele suficient de puternice sau să impunem la un moment dat anumite soluţii.
Jurnalist: Vorbeaţi de necesitatea de a se declanşa alegeri anticipate. Cu ce procedură legislativă legală? Cum propuneţi să se ajungă la aceste alegeri la anticipate?
Crin Antonescu: Exact cum scrie în Constituţie, nu altfel. În momentul în care există un acord, de asta am cerut puterii acest lucru, în momentul în care există un acord politic între formaţiunile care sunt prezente în Parlament pentru alegeri anticipate, se anunţă acest lucru, după aceea intrăm în procedurile prescrise în Constituţie şi, cel târziu, în luna martie putem să avem alegeri.
Este evident însă că o asemenea acţiune şi din partea puterii şi din partea opoziţiei ar detensiona lucrurile şi ar da întradevăr, repet, şansa ca autorităţile României – Parlament, Guvern, în consecinţă, şi toate celellalte să aibă o nouă credibilitate indiferent cine câştigă aceste alegeri.
Ideea că o mai lungim până la sfârşitul anului, idee legată foarte clar de toate manevrele puterii de a câştiga oricum, prin orice mijloace aceste alegeri, este una extrem de periculoasă şi este una absurdă. Dacă Traian Băsescu s-a speriat, că s-a speriat, de posibilitatea ca nişte sute de oameni să se strângă în Piaţa Universităţii, ca o mie de oameni să ajungă în faţa a o mie de jandarmi sau câţi erau acolo la Palatul Cotroceni, atunci trebuie să să înţeleagă ce se va întâmpla la sfârşitul anului 2012 sau ce va fi în momentul în care ar măslui aceste alegeri. Nu sunt soluţii raţionale, şi dacă la Traian Băsescu, ceea ce e îndoielnic, la cei din jurul său, la asociaţii la această guvernare, precum UDMR-ul, a rămas un minimum de raţiune politică şi responsabilitate, trebuie să înţeleagă că lucrurile acestea nu se pot rezolva în democraţie cu un vot prin corespondenţă, cu furt, cu punga, nu se pot rezolva la nesfârşit. Mai câştigi a doua oară Preşedinţia, mai câştigi un colegiu la Neamţ, dar nu se poate.
Semnele pe care societatea românească le dă, aşa calmă şi puţin înclinată spre protest în stradă cum este ea, sunt clare şi Traian Băsescu nu a retras, la fel de abuziv cum a introdus proiectul de Lege a Sănătăţii, aşa că s-a jenat de 300 de oameni sau de 500 de oameni ieşiţi undeva într-un oraş.
Jurnalist: Acum, odată cu retragerea Legii Sănătăţii, vedeţi posibilă apariţia vreunui alt proiect, poate din partea PDL, poate din partea USL?
Crin Antonescu: În primul rând, eu am refuzat totdeuna să joc în această piesă proastă regizată de Traian Băsescu, în care joacă mulţi actori, şi dintre noi politicienii, şi dintre dumneavoastră jurnaliştii şi refuz şi acum. Şi eu nu consider legea asta nici introdusă, nici retrasă, nici băgată, nici scoasă. Pur şi simplu avem de-a face cu un om care, dincolo şi împotriva tuturor prevederilor constituţionale, se joacă de-a legituitorul. E foarte clar, preşedintele României nu are drept de iniţiativă legislativă. Sigur, am înţeles, sunt de acord că preşedintele României, ca şi oricare alt cetăţean, dar sigur cu greutatea domniei sale, poate să ceară public la un moment dat o astfel de iniţiativă, poate să exprime păreri în legătură cum modul în care ar trebui alcătuită o lege, poate să semnaleze realităţi, nevoi din societate cărora cei îndrituiţi să iniţieze şi să facă legi să le răspundă cu un proiect de lege. Dar Traian Băsescu, lăsând la o parte orice păstrare a aparanţelor, de această dată a vorbit în afara legii, în afara Constituţiei: „Eu înaintez proiectul de lege, eu...”. Îi cere acum primului-ministru să retragă proiectul. Eu consider că nu s-a întâmplat nimic şi nu răspund în calitate de parlamentar şi nu răspundem, Partidul Naţional Liberal, în calitate de parlamentari decât celor care acţionează în limitele constituţionale.
Deci deocamdată, noi nu avem niciun fel de existenţă, vreun semn vital, de la Guvernul României, de la primul-ministru, de la ministrul Sănătăţii – pentru că închipuiţi-vă că există şi aşa ceva: statul român în condiţii de austeritate plăteşte un plăteşte un ministru al Sănătăţii şi ei nu există atunci când se discută despre nici mai mult, nici mai puţin decât despre Legea Sănătăţii, Legea reformării sistemului de Sănătate. Deci în momentul când aceşti oameni vor iniţia vreo discuţie pe acest subiect, participăm la ea şi punctele noastre de vedere sunt foarte clare. Partidul Naţional Liberal nu e un partid deloc neimplicat, deloc străin de această problematică.
Vă reamintesc faptul că toate reuşitele lui Raed Arafat şi ale oamenilor care au lucrat împreună cu el în sistemul SMURD şi se datorează în primul rând lui Raed Arafat, om despre care şi despre prestaţia publică a căruia am vorbit înainte de a ieşi acest scandal, de multe ori, şi la care am făcut trimitere de fapt, prima oară când ne-am întâlnit în acest an, până să izbugnească scandalul cu domnul Băsescu, şi am spus că trebuie să ţină cont de părerea unui asemenea om.
Voiam să spun că meritul este în primul rând al lui Raed Arafat, dar nu trebuie să uităm că nu totdeauna politicienii au fost iresponsabili, aşa cum sunt cei care guvernează azi, că guvernul Tăriceanu, ministrul Eugen Nicolăescu l-au numit pe Raed Arafat în funcţia în care el s-a aflat până când a fost înlăturat mitocăneşte de către Traian Băsescu, că acel Guvern Tăriceanu, că acel ministru Nicolăescu, i-au dat tot concursul lui Raed Arafat şi i-au asigurat pârghiile politice şi administrative, posibilitatea de a pune în practică proiectul său, ideile sale, eforturile sale, aşa încât noi avem şi abia aşteptăm să discutăm aceste teme mari ale unei sau unor legi privitoare la reformarea sistemului de Sănătate din România, dar asta n-are nimic de-a face cu toate abuzurile şi aberaţiile lui Traian Băsescu la început de an.
Dacă mai există un Guvern în România, dacă mai există un ministru al Sănătăţii, dacă mai există un prim-ministru, suntem gata să discutăm cu ei, dar cel mai bine ar fi, repet, să ne lase şi să putem discuta aceste lucruri în momentul în care avem un Parlament pe deplin legitim şi un guvern care să existe, înainte de toate.
Jurnalist: Spuneaţi la un moment dat că există informaţii cum că în 2010 ar fi fost alocaţi 2 milioane de euro pentru Comisia prezidenţială care a elaborat proiectul Legii Sănătăţii. Ne puteţi spune dacă aceşti bani...
Crin Antonescu: Pentru un studiu de impact. Că la Comisia prezidenţială, că în altă parte, cred însă că Ministerul Sănătăţii e dator să răspundă la o întrebare, dacă vrea, dacă nu, o să aşteptăm începutul sesiunii parlamentare, o să facem o interpelare şi, de asemenea Curtea de Conturi care, repet, are îndrituirea şi mijloacele de a controla aceste lucruri.
Jurnalist: PNL consideră că în acest moment este necesară o lege care să schimbe regulile din Sănătate?
Crin Antonescu: Există foarte multe lucruri care se pot discuta despre sistemul de Sănătate din România şi la unul din ele s-a referit în diversele sale discursuri din ultimele zile şi preşedintele Traian Băsescu. Nu e cel care a descoperit aceste lucruri. Încă o dată vorbesc despre guvernul liberal, ceea ce nu fac foarte des, cum ştiţi, despre ministrul Eugen Nicolăescu, pentru a spune că măsuri, şi măsuri bune, pentru reformarea sistemului de Sănătate au fost luate şi atunci. Sigur că există şi lucruri care în continuare sunt de remediat, sunt de schimbat, sunt de reformat în sistemul nostru de Sănătate şi Partidul Naţional Liberal, ca şi Uniunea Social Liberală, vă aduc aminte că au şi lansat un program sau o sumă de puncte de vedere principiale în legătură cu acest lucru.
Nu avem niciun fel de dubiu în a discuta aceste chestiuni şi a le remedia. Problemele, cele două probleme mari la care şi preşedintele face referire, dar într-un mod incorect, rămân subfinanţarea, pe care văd că preşedintele o pune totuşi în discuţie, dar care este clară, indiferent ce se întâmplă cu banii după aceea, Sistemul este subfinanţat, şi este subfinanţat cronic în România. Nu trebuie să fii doctor ca să spui asta, nu trebuie să fi nici preşedinte, nu trebuie să fi nici parlamentar, nici măcar medic sau pacient. Avem nişte cifre care ne situează acolo unde ne situează în toate sistemele europene de sănătate.
În al doilea rând, vorbim de găurile negre, de banii care se strecoară sau se revarsă, un cuvânt mai potrivit, din Sănătate. În momentul în care Casa Naţională şi diverşii ei şefi ca şi ramificaţiile teritoriale au gestionat aceşti bani, păi cel mai în mpsură să ne spună unde sunt problemele, unde este corupţia, ce nu funcţionează ar fi actualul preşedinte, actualul prim-ministru, actualul ministru al Sănătăţii. Gestiunea din vremea noastră în care s-au făcut reforme, repet, reale, şi sistemul SMURD este o dovadă, poate că e printre puţine lucrurile bune făcute în România, în timpul unui guvern, dar este.
Ne-ar fi spus până acum, poate să ne spună acum autorităţile. Nu Partidul Naţional Liberal este cel care se opune iniţiativei private în orice domeniu, dar aşa cum în general pe toate politicile şi discursul de dreapta Traian Băsescu este un importor jenant, şi aici pledoaria pentru iniţiativa privată s-a substituit de fapt unor teme pe care n-avem cum să le confundăm: obligaţiile statului faţă de cetăţenii săi, obligaţiile statului în momentul în care încasează de la cetăţeni, de la companii, de la persoane fizice, persoane juridice nişte bani în calitate de mare asigurator. Şi putem să discutăm şi o să facem în detaliu toate aceste chestiuni.
Dacă nu mai sunt întrebări mulţumesc foarte mult şi vă doresc o zi bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu