Persoane interesate

duminică, 15 ianuarie 2012

Transcrierea conferinţei de presă susţinute de preşedintele PNL Crin Antonescu


15 ianuarie 2012

“Bună seara!

Evoluţiile din ultimele zile au arătat că România se mişcă și se mișcă într-un mod semnificativ. Manifestațiile de protest, la care au participat din ce în ce mai mulți oameni în din ce în ce mai multe orașe, în cele mai importante oraşe ale României, ne arată clar că suntem nu în fața unor incidente sporadice, nu în faţa unor acţiuni organizate punctual şi conjunctural de o forță politică sau de o structură de altă natură, ci că suntem în faţa semnelor unei nemulţumiri majore, ale unei tensiuni sociale care se manifestă prin aceste forme de protest.
Lucrurile au evoluat, așa cum știm, în aceste din urmă ore și minute, către violențe, către violențe de care nu se fac în niciun fel vinovați miile de oameni care au protestat cât se poate de hotărât, dar cât se poate de civilizat, cât se poate de pașnic pe străzile Capitalei, ca şi în celelalte oraşe ale României despre care vorbeam. Este vorba de revendicări legitime, este vorba de o nemulţumire care s-a acumulat într-o perioadă îndelungată pe care toţi şi în primul rând actuala putere o cunoaştem sau trebuia să o cunoaştem și care nu au primit un răspuns de la cei care au în primul rând obligația să-l dea.
Așa cum vedem și acum, chiar în fața unor evenimente din ce în ce mai tensionate, nu avem preşedinte, nu știm dacă e la schi sau în altă parte, nu avem prim-ministru, nu avem guvern. Avem doar nişte jandarmi aruncați în prima linie, jandarmi care încearcă să-și facă datoria și jandarmi pe umerii cărora a fost pusă întreaga autoritate a statului în fața nemulțumirii unor oameni aduși la exasperare.
Înainte de toate, Uniunea Social Liberală, în numele căreia vorbesc astăzi împreună cu colegul meu, președintele Daniel Constantin, și în numele președintelui Victor Ponta, care este în drum spre Strasbourg, unde mâine va prezenta în fața grupurilor parlamentarilor europeni socialiști și liberali situația din România, în numele Uniunii Social Liberale, deci, facem un apel la calm, la evitarea violențelor, un apel la forţele de ordine, la jandarmi  să distingă între protestatarii legitimi și pașnici și  eventualele elemente turbulente şi cerem preşedintelui României, primului-ministru, celor care au generat toate aceste nenorociri, celor care au generat prin atitudinea lor abuzivă, coruptă, lipsită de orice disponibilitate la dialog, să-și intre în al doisprezecelea ceas în atribuții, în sensul în care să apară să spună ceva despre aceste situaţii, să ia act că răspund în fața oamenilor care sunt în stradă și mai ales milioanelor de oameni pe care cei din stradă îi reprezintă.
Cum am spus, partidele noastre nu s-au implicat, până în acest moment, în organizarea acestor manifestații. Suntem solidari, însă, cu oamenii care vorbesc despre aceleaşi lucruri despre care și noi în parlament și în activitatea politică vorbim de ani de zile şi suntem alături de ei, înţelegem ca prin mijloacele politice care ne stau la îndemână să acţionăm în convergenţă cu revendicările lor.
Există o singură soluție politică pentru toate aceste probleme și pentru toate aceste tensiuni. Această soluţie politică este, cum am mai spus-o, alegerile anticipate. Oamenii din stradă, peste tot, de la București la Timișoara, de la Constanța la Cluj, cer în acest moment demisia președintelui, demisia guvernului, schimbarea acestui parlament care s-a compromis din toate punctele de vedere în fața cetățenilor României, în fața electoratului României, în fața opiniei publice din România.
Noi avem datoria ca oameni politici responsabili să căutăm formule raționale, exacte, coerente și eficiente. În sensul acesta, Uniunea Social Liberală a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului și cere începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor anticipate. Trebuie să înțelegem că parlamentul trebuie să redevină locul în care reprezentanţii legitimi ai națiunii acționează și găsesc soluții politice, pentru că dacă parlamentul a fost, practic, desfiinţat de atitudinea dictatorială a lui Traian Băsescu și a acoliților săi din majoritate, am ajuns la proteste de stradă, am ajuns la violenţe de stradă şi aceste lucruri nu se va opri aici, pentru că toți acești oameni, toate aceste mii de oameni și toți cei care, deși nu sunt în stradă, simt și gândesc la fel ca cei care sunt în stradă, toți acești oameni sunt exasperați, toți acești oameni sunt așa cum o spun în dialogul lor cu dumneavoastră, cu reprezentanţii presei, sunt la capătul răbdării, nu mai suportă.
De fapt, numitorul comun al tuturor declarațiilor, acțiunilor și sentimentelor acestor oameni care sunt în stradă nu e altul decât nu se mai poate, nu se mai poate în felul acesta. Soluția politică, civilizată și eficientă, este aceea a alegerilor anticipate, a redării puterii cetăţenilor pentru a putea alege autorităţi, parlament, guvern, președinte cu deplină legitimitate.
Noi vom avea și mâine reuniuni. Vom vedea care este răspunsul puterii la revendicările străzii, la nemulțumirea generală din România, la propunerile noastre pentru singura soluţie rezonabilă și fezabilă, anume aceea a alegerilor anticipate, și în funcție de acest răspuns vom acționa în continuare.
De asemenea, începând de mâine, vom cere şi membrilor şi susţinătorilor noştri, ai partidelor noastre, ai Uniunii Social Liberale, să se alăture paşnic protestului public, pentru că în momentul în care Traian Băsescu și oamenii lui și-au bătut joc de ani de zile de România în halul acesta au făcut-o din convingerea stupidă, din convingerea pe care a avut-o și Nicolae Ceaușescu, că se poate orice în ţara aceasta, că în ţara asta oricât i-ai călca în picioare pe oameni, oricât le-ai încălca drepturile, oricât i-ai duce la limita subzistenței, nimeni nu se revoltă niciodată, că în țara asta e suficient să ameninţi, să şantajezi, să intimidezi. Or, toți acești oameni care la începutul anului 2012, într-un fel care, s-o mărturisim, ne-a surprins pe toţi, arată că nu e așa. Toți acești oameni ne arată nouă ca oameni politici că avem pentru cine să ne luptăm și trebuie să le rate celor de la putere că dacă vor să evite violențe, tensiuni, lucruri inacceptabile într-o țară democratică și într-o țară din Uniunea Europeană, trebuie să procedeze asemenea tuturor oamenilor politici responsabili, asemenea guvernelor din Spania, din Italia, din toate celelalte țări unde au existat tensiuni sociale mai mari ca în România, pentru motive mult mai mici decât în România.
Și închei această intervenţie a mea spunându-le tuturor oamenilor care sunt în stradă și tuturor oamenilor care așteaptă o soluție. Noi, ca oameni politici, ne-am făcut, cei din opoziție, ne-am făcut în toţi aceşti ani datoria. Nu am cedat nici tentațiilor, nici amenințărilor, nici intimidărilor lui Traian Băsescu, chiar dacă, uneori, ne-am simţit şi noi, poate, izolaţi.
Astăzi și de azi înainte cu atât mai puțin vom ceda. Îi avem în spate pe aceşti oameni. Acești oameni ne au pe noi în Parlamentul României acum şi vom lupta cu toată energia noastră pentru aceleaşi lucruri pe care și le doresc și ei, pentru aceleași lucruri pentru care și noi facem politică.
Așadar, rezum. Așteptăm convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului României. Dacă răspunsul celor care sunt astăzi la putere în cursul zilei de mâine nu va fi unul în direcţia pe care noi o solicităm, vom trece, din acel moment, la măsuri, la măsuri radicale, nu pentru a escalada tensiunea, ci pentru a încerca s-o dezamorsăm. Nu mai merge cu jumătăți de măsură şi nu a mers niciodată cu jumătăți de măsură. Suntem într-un moment al adevărului, care nu e un moment al adevărului doar pentru cei de la putere, ci este unul și pentru noi cei din opoziție și vom fi pe măsura acestui moment.
Mulțumim! Presupun că întrebări nu sunt, pentru că probabil toate lucrurile s-au spus. Vă vom ține la curent zilele următoare ca și până acum. Și aș vrea să vă mulțumesc, deloc convențional, pentru tot ceea ce faceți în aceste zile. Dacă România are o șansă de a-și apăra democrația și de a ieși din situația în care a intrat, ea se datorează oamenilor care sunt în stradă acum și dumneavoastră celor care faceți posibilă comunicarea românilor între ei.
Mulțumesc foarte mult!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu