Persoane interesate

miercuri, 16 noiembrie 2011

UNCJR respinge orice iniţiative ce vizează 'diminuarea ilegală' a veniturilor autorităţilor locale





Guvernul a iniţiat un proiect de act normativ prin care va confisca 400 de milioane euro din veniturile şi aşa diminuate ale autorităţilor locale, pentru întregirea bugetului de stat pe 2012, susţine Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

'Datorită încălcării grave a autonomiei locale şi a abuzului grav pe care iniţiatorii îl propun, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România respinge proiectul de act normativ iniţiat de Guvern, precum şi orice iniţiative ce vizează diminuarea ilegală a veniturilor autorităţilor administraţiei publice locale', se afirmă în comunicat.

UNCJR le mai reproşează iniţiatorilor 'modul total neprofesionist' în consultarea autorităţilor locale prin faptul că proiectul de act normativ nu a fost supus dezbaterii Comitetului pentru Finanţe Publice Locale, în conformitate cu prevederile HGR 595/2007.

Potrivit sursei citate, prin propunerea de diminuare a cotelor defalcate din impozitul pe venit cu 5,5%, respectiv de la 77% la 71,5% şi eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale şi rămânerea acestuia ca venit definitiv al bugetului de stat, 'asistăm la un abuz grav de confiscare a veniturilor autorităţilor administraţiei publice locale'.

În opinia UNCJR, propunerea respectivă este fundamentată de iniţiatori pentru susţinerea finanţării de la bugetul de stat a standardului de cost per elev/preşcolar în învăţământul preuniversitar, care începând cu 2012 include ca element de cost şi finanţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii.

Sursa citată consideră 'absolut arbitrară evaluarea sumei necesare în valoare de 1.000.000.000 lei şi total nefundamentată propunerea de diminuare a cotelor defalcate din impozitul pe venit', deoarece standardul de cost per elev aprobat prin hotărârile Guvernului nr. 1.618/2009 şi nr. 369/2010 are în vedere exclusiv cheltuiala cu salariile profesorilor per elev iar până la această dată nu este elaborat un standard de cost per elev care să vizeze cheltuielile cu bunurile şi serviciile necesare funcţionării învăţământului preuniversitar.

În acelaşi comunicat se mai afirmă că se încearcă 'o confiscare abuzivă a veniturilor autorităţilor locale' întrucât eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale şi rămânerea acestuia ca venit definitiv al bugetului de stat va conduce în conformitate cu nota de fundamentare a iniţiatorului la o diminuare a veniturilor bugetelor locale cu 835.000.000 lei, în lipsa precizării unei destinaţii în utilizarea acestei sume sau a unei fundamentări coerente cu privire la necesitatea acestei reduceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu