În forma sa actuală, Legea Sportului prevede că sportivii care au cucerit medalii la Campionatele Mondiale, Europene sau la Jocurile Olimpice au dreptul de a solicita rentă viageră, pentru acest lucru fiind obligaţi să se retragă din activitate.
Chiar dacă noua lege ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013, efectul asupra celor care vor participa la Olimpiada de la Londra este acelaşi, ei trebuind să-şi depună dosarul de pensionare până la sfârşitul acestui an, dacă doresc să beneficieze de rentă înainte de a împlini 30 de ani.
Aceasta forma de recompesare a sportivilor nostri pentru performante deosebite, a fost introdusa in legislatie in anul 2000, ca o initiativa a Ministrului Tineretului si Sportului din acea vreme, Crin Antonescu.
O modificarea a legii, in sensul introducerii pragului de vârstă, este contradictorie cu spiritul legii. Actul normativ, asa cum a fost conceput in viziunea lui Crin Antonescu, in anul 2000, presupune ca din momentul în care un sportiv a reprezentat România câştigând o medalie la o competiţie internaţională, acesta ar trebui recompensat cu această rentă.
In acest moment, multi mari campioni ai Romaniei se bazează pe această sursă de venit şi îşi organizează viaţa în funcţie de renta viageră.
Discutam despre un drept câştigat prin performanţă, pe care actualul guvern isi permite sa il negocieze si sa il modifice.
Am vorbit de multe ori despre adevaratele valori ale noastre de care statul trebuie sa aiba grija si sa le sprijine. Marii nostri campioni fac parte din aceasta categorie, iar incercarea guvernantilor de a-i priva de renta viagera este o masura nu numai nedreapta dar si rusinoasa.
Guvernul actual arata, inca o data, ca nu stie sa pretuiasca valorile, si se ascunde in spatele crizei economice cand adopta masuri aberante.
In loc sa stimuleze investitiile, sa sprijine mediul de afaceri pentru a creste economia si, implicit, veniturile la buget, Guvernul incerca sa faca economie prin eliminarea drepturilor unor oameni care, prin munca si determinare, au adus cinste acestei tari.