Autor: Mălin Bot
Codruţa Kovesi se comportă exact ca un politician, când spune că bogaţii scapă de puşcărie numai din vina judecătorilor. Săptămâna trecută, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a avut prea multă activitate pe scena publică.
În interviurile acordate ziarului „Adevărul" şi postului B1 TV, Kovesi a făcut gargară electorală pe tema dosarelor grele, de mare corupţie, spălare de bani sau alte infracţiuni economice „complicate".
Doamna procuror general a spus, în mai multe cuvinte, că bogaţii scapă uşor de puşcărie din vina judecătorilor, în timp ce săracii sunt mereu condamnaţi. Declaraţiile sunt de un politicianism înfiorător şi lasă impresia că şefa procurorilor români pune la care o ieşire din sistemul judiciar, cu intrare pe scena politică.
Atitudinea doamnei Kovesi pare croită pentru publicul care nu cunoaşte procedurile judiciare şi îşi numără banii înainte de a intra în magazin. De ce doreşte să impresioneze acest public rămâne să aflăm în următoarele luni, când îi expiră mandatul la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Un lucru este cert, doamna procuror general a indus în eroare, cu intenţie, audienţa. Nu judecătorii sunt singurii responsabili pentru indulgenţa de care au parte bogaţii în sistemul judiciar. Principalul responsabil este, în realitate, procurorul de caz şi apoi poartă o oarecare răspundere colegii lui de la DNA.
Cazurile „complexe", despre care vorbeşte doamna Kovesi, trec pe la mai multe instanţe. Dacă încep la Tribunal, merg la Curtea de Apel şi apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cel puţin şase judecători de la trei instanţe diferite se uită peste aceste dosare. Dacă cel acuzat este parlamentar, sau are alt tip de statut special, cazul lui ajunge la fostul complet de nouă judecători, care acum este complet de cinci magistraţi, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Un judecător vede dosarul în prima instanţă, doi îl judecă în prima cale de atac, trei sau cinci decid în ultima fază procesuală. Dacă procurorul general nu a făcut gargară electorală, înseamnă că „bogaţii" care au scăpat uşor au corupt între şase şi opt judecători, de la trei instanţe diferite. Nu spun că acest lucru este complet imposibil. Numai Dumnezeu ştie cât de puţini magistraţi oneşti au rămas în sistem. Spun că acest lucru este imposibil fără spirjinul procurorului de caz şi fără ca DNA să îl ignore deliberat.
Un dosar beton este imposibil de „trântit" de atâtea instanţe, fără să existe opinii separate, fără ca acest lucru să provoace scandal în sistem.
Imaginaţi-vă câte negocieri sunt necesare pentru a „convinge" şase judecători să ignore un dosar burduşit cu probe acuzatoare. Cine împiedică Departamentul Naţional Anticorupţie, aflat tot în subordinea doamnei Kovesi, să monitorizeze inculpatul şi să-i aresteze în flagrant pe toţi, cu mâna pe şpaga plătită magistraţilor? Nimeni!
Dacă procurorul general are dreptate şi bogaţii scapă pentru că judecătorii sunt corupţi sau proşti, înseamnă că şi procurorii din propria ogradă sunt exact la fel, ceea ce o plasează pe doamna Kovesi într-o postură extrem de neplăcută.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu