Persoane interesate

vineri, 25 noiembrie 2011

TRANSCRIEREA INTERVENŢIEI PREȘEDINTELUI PNL, CRIN ANTONESCU, ÎN CADRUL CONFERINŢEI DE PRESĂ DE LA GALAȚI

“Bună ziua!
Mă bucur să vă revăd. Sunt în Galați din nou, după cum domnul președinte Dobre constata. Avem o serie de acțiuni, de întâlniri. Este unul dintre județele în care de fiecare dată vin cu o anumită relaxare, suplimentată de această dată, de obicei, bazată sigur pe certitudinile pe care organizația de aici le-a oferit din 1990 și până astăzi (...). Un grup de oameni organizați, competenți, solidari, cu care am parcurs toate perioadele, și mai bune și mai rele, din toate pozițiile pe care fiecare le-am avut, cu care am avut mereu o relație de foarte bună de colegialitate și, în privat, de reală prietenie.
De data asta, sentimentul e consolidat și de faptul că Galațiul este unul din județele în care apele Uniunii Social Liberale par să fie intrate într-o matcă firească, și așa vor și rămâne, și că aici eforturile noastre, în acest sens și sub aceste auspicii ale Uniunii, se pot consolida și organiza mai repede și mai ușor. Lucrurile sunt aici destul de clare în faza în care ne aflăm. Vor continua clarificările, și n-am niciun fel de îndoială, la Galați mai repede decât în alte părți și mai bine. Vor fi toate lucrurile așezate la timp în dispozitivul de bătaie al anului următor, al anului electoral 2012 cu numeroasele sale fronturi pe care le cunoaștem deja.
Eu vă propun să intrăm în discuție, ca să spun așa, și stau la dispoziția întrebărilor dumneavoastră pe temele politice care vă marchează interesul dumneavoastră.

Jurnalist: Dacă veți susține candidatul PSD-ului la șefia Senatului și dacă ați avut deja discuții în cadrul USL-ului pe această temă?
Crin Antonescu: Da, nu e niciun fel de dubiu în această privință. Noi am și anunțat imediat ce PSD-ul a luat deciziile pe care le cunoașteți privitoare la șefia Senatului. Este o poziție care le-a aparținut și, având în vedere că n-avem nici cea mai mică reținere, reticență în raport și cu persoana pe care au propus-o, și anume senatorul Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului - un om pe care îl știm de ani de zile și cu care am avut chiar când nu eram aliați relații foarte civilizate și chiar relații la nivel parlamentar de cooperare, îl susținem fără niciun fel de ezitare. Titus Corlățean va fi, deci, candidatul comun al senatorilor PSD, PNL și PC .
Și, dacă îmi permiteți să adaug un comentariu, nu înțeleg de ce un candidat care are în spatele său două grupuri din Senat, senatorii a trei partide și care, până una alta, este singurul candidat cert, e socotit chiar așa lipsit de orice șansă sau având doar șanse teoretice. Eu cred că în Senat, unde echilibrul este destul de strâns, cum bine știți și cum s-a dovedit cu atâtea prilejuri, chiar dacă actuala majoritate ar reuși să determine un candidat unic, ceea ce nu e simplu, și atunci este o bătălie care se dă, având, poate, un favorit, dar nicidecum o bătălie al cărei rezultat să fie știut dinainte. Deci, îl susținem pe Titus Colățean și chiar avem speranțe să câștige.

Jurnalist: În condițiile în care este posibil ca interimatul la conducerea Senatului să se prelungească, poate chiar săptămâni, suprapunându-se asta pe perioada în care va fi discutat bugetul, mai are vreo șansă trecerea amendamentelor pregătite de USL sau vă luați adio de la ele? Și a doua întrebare: aveți pregătite aceste amendamente și așteptați să le puneți direct pe masă sau așteptați să vedeți cine va fi președinte?
Crin Antonescu: Nu ne luăm adio de la ele. Vă spun foarte sincer, nu văd nicio legătură între discuția la buget și soarta amendamentelor noastre la Legea bugetului sau la orice altă lege și persoana care e președinte al Senatului, interimar sau definitiv. Bugetul se discută și se votează în Camerele reunite. Amendamentele se discută în comisiile reunite și după aceea din nou, în ultimă instanță, în Camerele reunite și determinantă este cine are, pe un amendament sau altul sau în general, majoritatea. Nu cred că e nicio diferență în legătură cu soarta acestor amendamente dacă ar fi rămas Mircea Geoană președinte al Senatului sau dacă va fi un președinte interimar, actualul inte rimar domnul senator Filip sau dacă se alege între timp un președinte al Senatului, ceea ce noi sperăm, indiferent care va fi acela.
Nu ne-am luat adio de la amendamente. Le-am făcut ca să le discutăm serios și vom avea discuții cel puțin cu UDMR și cu grupul minorităților naționale care au răspuns afirmativ solicitării noastre de a discuta pe marginea proiectului de buget și pe marginea amendamentelor noastre. Le vom susține. Sigur, nu suntem foarte optimiști în legătură cu disponibilitatea actualei majorități de a accepta aceste amendamente pentru că ele sunt amendamente importante, nu sunt amendamente de detaliu, dar le-am făcut ca să le susținem și cred că soarta lor nu e determinată de cine este președinte al Senatului.
Iar în legătură cu durata interimatului la Senat, asta este o chestiune care, până la urmă, ține de majoritate. Eu cred că cei din majoritate sunt totuși, măcar sub acest aspect, oameni serioși. Interimatul nu are de ce să dureze mai mult de ziua de luni a săptămânii viitoare. Sigur că s-ar putea ca până luni să nu se înțeleagă și atunci, prin chestiuni procedurale, având o majoritate în Biroul Permanent, să mai amâne discuția, dar noi suntem pregătiți să punem foarte repede capăt acestei vacanțe, vacanțe a postului, și să procedăm la alegeri luni, indiferent cine va fi câștigătorul acestui post.

Jurnalist: Deocamdată ați depus multe amendamente la buget. Aveți vreun semnal de la ei că ar accepta ceva sau dumneavoastră, din nou, veți spune tranșant că nu veți vota bugetul deloc dacă nu se acceptă din amendamentele dumneavoastră?
Crin Antonescu: Păi noi am spus deja chestiunea asta foarte tranșant. De la dânșii... de la dânșii de la cine? De la Guvern? Păi ăștia sunt la Zidul Plângerii. Am avut niște semnale tranșante de la șeful Guvernului, domnul Băsescu, care s-a mândrit la reuniunea organizată de publicația britanică The Economist, ieri, cu numărul mare de victime din rândul angajaților bugetari. N-a intrat în alte detalii. Nu am niciun semnal și, repet, eu sunt sceptic, dar e de datoria noastră să discutăm și e foarte importantă discuția cu cei din UDMR și cu cei de la minorități. Probabil că va fi greu, chiar dacă ei sunt de acord cu unele dintre idei. De pildă, reducerea CAS e o idee care, la nivel decla rativ, a fost acceptată sau susținută și de membri ai Partidului Democrat Liberal, chiar dacă îmi aduc bine aminte de unii membri ai guvernului, dar probabil că unitatea majorității, dacă ea rezistă până la buget, se va concentra pe proiectul care se discută în guvern, pentru că, de obicei, acest proiect este discutat la nivelul guvernului, deci cu reprezentanții tuturor formațiunilor, la nivelul coaliției majoritare și apoi se vine cu el în parlament.
Oricum, să mai amintim o dată un lucru. Se vorbește mereu, și cu o oarecare ipocrizie, despre faptul că... Deci, după ce suntem de 50 de ori întrebați de Mircea Geoană și cazul Geoană, după aceea se constată că ar fi lucruri importante cum ar fi bugetul și ăștia se ocupă cu Geoană.
Noi ne ocupăm cu bugetul. Trebuie, însă, reamintit faptul că guvernul a încălcat din nou termenii calendaristici din lege. N-a venit cu proiectul până la data la care era impus și că noi, în continuare, așteptăm pasul pe care guvernul trebuie să-l facă pentru a pune concret proiectul și a-l introduce pe căile mecanismului parlamentar.

Jurnalist: Cum comentați discuția președintelui cu ziariștii străini că a apreciat că în 2030 vom fi 16 milioane de români. Cum apreciați, în condiile în care românii plecați ar reveni în țară?
Crin Antonescu: Și 6000 de urși parcă.. Chiar nu știu. Asta ar trebui să-l întrebați pe domnul președinte cum a făcut calculele. Pe de altă parte, ca să vedeți cât de prietenos sunt, chiar față de domnul președinte, mie mi se pare că prea s-a luat, de pildă povestea cu TGV-ul care merge de la Constanța a fost, cum să spun, până la urmă o glumă pe care nu i-aș imputa-o. În fond, a dat o imagine, zâmbind, uite, așa mi-ar plăcea să fie și mi se pare o dorință legitimă. Pesemne că a făcut acest calcul pornind de la ratele de înmulțire sau scădere a populației în diferite regiuni ale globului, între care și România, și probabil că există niște es timări sau domnia sa a făcut referire la niște estimări pe care le cunoaște în legătură cu asta. Dar, vă repet, nu știu exact pe ce s-a bazat și nu l-aș critica, să spun așa, pentru aceste estimări în legătură cu numărul de oameni, cu numărul de urși și cu traseu Constanța-Londra în 2030. Să dea Dumnezeu să apucăm ca să ne dăm cu toții, cu domnul Băsescu în frunte, chiar dacă, sper, nu în aceeași funcție, să vedem atunci se împlinește din aceste profeții.
Aici, numărul de urși și TGV-ul Constanța- Londra înțeleg că erau dorințe ale președintelui. Populația României nu era dorință, ci era constatare. Domnule, dacă o ținem așa, o să scadă populația. Ceea ce e adevărat.

Jurnalist: Ați spus că lucrurile sunt destul de clare la nivelul județului Galați în ceea ce privește USL. Cum funcționează USL aici, având în vedere că social-democrații exercită în continuare abuzuri împotriva medicilor liberali de la Spitalul Județean? Ce fel de colaborare există, doar la nivel de colectare de voturi?
Crin Antonescu: (...) Eu m-am referit la faptul că avem definite, categoric, candidaturile pe marile poziții, pe pozițiile de candidaturi comune de la nivelul Primăriei Galațiului și Consiliului Județean Galați și e și destul de clar sau chiar foarte clar care sunt și candidați. Nu sunt probleme în sensul acesta de acceptare sau de susținere a acestei realități și acestor candidați. Sigur că în rest există multe chestiuni cum ar fi aceasta și la care, repet, domnul președinte Dobre sau domnul senator Ichim sunt mult mai calificați.
(...)

Jurnalist: Dacă la momentul acesta sunt și județe, locuri în care este multă rumoare, unde sunt tensiuni între cele două componente (n.n. PNL și PSD), nu vă temeți că la momentul în care se vor face listele pentru consilii județene și pentru consilii municipale vor apărea alte astfel de tensiuni?
Crin Antonescu: Dați-mi voie să vă spun aici cum văd eu lucrurile și cum le vedem, în orice caz, împreună, după câte știu, și cu cei care vorbim astăzi, cum știu că cea mai mare parte a conducătorilor PSD le văd. Noi, în momentul în care am pornit la construcția acestei Uniuni, știam, ca oameni cu destulă experiență politică, inclusiv domnul Ponta, care este tratat, îl invidiez, de tânăr și foarte tânăr, dar care are un deceniu complet și intens de politică în spatele domniei sale, știam cât de dificilă este ea.
Noi, care am participat la alte construcții politice, mai ușoare, în principiu, pentru că, sigur, că am avut o construcție comună cu țărăniștii, după șase ani de stat în aceleași tranșee, da, și sigur alte elemente de afinitate. Am avut o construcție comună cu pediștii, cu care afinități n-aș putea să spun că aveam de când ne știm, dar, la fel, fuseserăm în opoziție împreună patru ani. Cu PSD-ul, un partid cu care ne-am bătut douăzeci de ani neîntrerupt, în fine, cu o perioadă de război mai blând așa, dar, oricum, noi la putere, ei în opoziție, 2004-2008, de care ne despărțeau de la ideologie până la trecut, până la veteranii noștri, liderii noștri onorifici, multe, multe, multe, știam că va fi foarte dificil.
Noi mai știam, de asemenea, ca partide mari sau ca partide, în fine, importante cât de dificil e în interiorul unui partid, în momentul în care se apropie alegerile, să armonizezi toate interesele, toate rivalitățile, să rezolvi corect toate competițiile care au loc, repet, în interiorul unui partid, repet, nu e nevoie să te aliezi cu nimeni. În preajma alegerilor, sunt oameni care se supără pentru că nu pot toți să candideze. După alegeri, sunt oameni care se supără pentru că nu pot toți să fie numiți. Sunt oameni care întotdeauna pleacă, mai mulți, mai puțini, mai importanți, mai puțin importanți. Trebuie să ai în vedere toate aceste lucruri.
Am pornit, am calculat, ne-am asumat toate aceste riscuri și în acest moment vă răspund: Da, sigur că vor mai fi tensiuni. Sigur că sunt județe unde lucrurile sunt ceva mai dificil de gestionat, dar nu sunt multe. Eu, în acest moment, din ceea ce noi am centralizat, pentru că am avut până-n 15 noiembrie o fază în care s-au purtat discuții la nivelul județelor, între conducerile județene, pot să vă spun că în trei sferturi cel puțin din județe lucrurile sunt destul de clare și rămâne să fie finisate la detaliu. Avem și câteva probleme care sunt mai dificil de gestionat, le vom gestiona.
Pe ce ne bazăm, ca să închei? Ne bazăm pe conștiința faptului că, spre deosebire de jucătorii politici, electoratul care dorește categoric o schimbare și care, deci nu vorbesc de tot electoratul, atât cât este el, și care vede în Uniunea Social Liberală, cu bunele, cu rele ei, cu speranțele sau cu îngrijorările pe care ea le poate genera, alternativa, electoratul acela nu se scindează niciodată. Așa încât, este important ca noi să găsim cele mai judicioase soluții, să prezentăm cele mai valoroase distribuții pentru că electoratul e acolo și nu pleacă, așa cum își imaginează poate și domnul Geoană și alții care poate, la un moment dat, nemulțumiți, din PNL, din PSD sau din PC vor căuta alte opțiuni, nu pleacă după o persoană. Aceștia se pot număra pe degetele câtorva oameni.

Jurnalist: Spuneați că s-au clarificat lucrurile la nivel de Primărie și Consiliul Județean. Se pare că domnul Durbacă, liderul conservatorilor gălățeni,nu a aflat acest lucru.
Crin Antonescu: E vina dumneavoastră. Dumneavoastră vă ocupați cu informarea publicului?

Jurnalist: Cum tratați acest caz? Sunteți într-o structură comună PNL-
PC, a spus că vrea să candideze chiar dacă decizia este alta.
Crin Antonescu: Da, este un lucru pe care noi, să știți, noi l-am discutat la nivelul ACD, că ați pus problema raporturilor bilaterale. La nivelul ACD, sigur că a fost o discuție. Galațiul nu a fost un județ și un municipiu care au fost simplu de negociat. Galațiul a fost un punct complicat pe harta negocierilor pe care noi le-am avut în vară. 
La nivelul ACD am discutat mai întâi, și acolo am convenit, deci am convenit cu conducerea Partidului Conservator, cu președintele Partidului Conservator, că ACD-ul susține candidatura domnului Marius Stan la Primăria municipiului Galați, după care ne-am dus și am avut o altă discuție, la rândul ei complicată cu PSD-ul, complicată din motive pe care nu trebuie să vi le mai spun eu, care până la urmă și el a acceptat că asta e formula cea mai bună. Sigur, mai departe, este de dorit ca domnul Durbacă un om cu importanța lui, și electorală, și politică, să rămână în rândurile noastre și să fie alături de noi în această bătălie, ceea ce eu sper că se va întâmpla. Dar decizia este una clară și nu avem în sensul acesta proble me pe mai departe.

Jurnalist: Pentru că mai sunt încă doi candidați independenți care se vor desprinde din fgormațiunile USL, și atunci scade eficiența electorală a acestei alianțe, pentru că pe Consiliul Județena voturile se vor împărți la trei, iar la Primărie la doi...
Crin Antonescu: Există riscul acesta întotdeauna. Nu poți merge aceeași formațiune simultan doi, trei sau patru candiați, trebuie întotdeauna să alegi pe unul dintre ei. Noi avem convingerea că l-am ales pe cel mai bun și indiferent de faptul că niște oameni ar dori să plece și să candideze sub culorile ator formațiuni sau independenți, ceea ce nu îi putem împiedica și nici nu vrem, ca liberali -ne dorim să nu se întâmple, dar dacă se întâmplă, nu avem ce să facem, vor candida și convingerea noastră rămâne că, dacă discutăm cazul în speță, un candidat puternic, și cu o formațiune puternică, și cu un brand politic puternic în spate, nu va avea din aceast ă cauză probleme, mai ales pe sistemul pe care noi nu l-am dorit și pe care nu îl considerăm foarte bun, dar care e în vigoare, și anume cu votul într-un singur tur.

Jurnalist: Și în aceste condiții, la nivel naținal e un număr de sute de nemulțumiți, dacă vor pleca, există riscul ca acești oameni să dorească să se întoarcă. Aveți un mesaj pentru acești oameni, în acea circumstanță?
Crin Antonescu: În ceea ce îi privește pe liberali, eu cred că nu trebuie transmis niciun mesaj, pentru că până la urmă, să știți, că în acest partid eu pot să spun că una peste alta - la Galați nu mai vorbesc, puțini oameni au trădat, la un moment dat, acest partid și nu au prea dorit să se întoarcă.  E foarte limpede, ați văzut că în ultima vreme chiar am recurs la metafore militare descriind situația…

Jurnalist: Ce pățește dezertorul?
Crin Antonescu: Păi ce pățește dezertorul? Dumneavoastră nu știți? Mă rog, n-am făcut nici un război, slavă Domnului, nici eu și nici dumneavoastră, dar știm cu toții ce pățește dezertorul. În orice caz e o bătălie foarte grea și nu poți, nu e vorba de a amenința pe cineva, dar ar fi o imensă nedreptate față de oamenii care acum rezistă în condiții foarte grele, rămân și duc această luptă, să fie puși pe picior de egalitate cu niște oameni care cum spuneți dumneavoastră au dezertat. Deci cine pleacă e bun dus, este opțiunea lui, ne vedem fiecare de drum fără nici un fel de ezitare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu