Persoane interesate

miercuri, 21 decembrie 2011

Pastrarea restrictiilor pe piata fortei de munca dupa 1 decembrie 2012

Comunicat

În luna iulie a acestui an TNL își exprima dezamagirea față de incapacitatea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Ministerului de Externe de a dialoga cu omologii lor din Spania în privința situației muncitorilor români din Spania, în condiția în care aceștia aduc statului spaniol o contribuție de 12 mld. euro, reprezentând 1,2% din PIB-ul Spaniei.
Un raport al Comisiei din 11 noiembrie a.c. arata ca prezența muncitorilor din România și Bulgaria a avut un impact pozitiv asupra economiilor statelor care le-au permis accesul la muncă. Aceste concluzii sunt dublate de date recent publicate de Eurostat, care arată că prezența muncitorilor români și bulgari pe alte piețe de munca europene nu a avut un efect semnificativ asupra salariilor si asupra ratei șomajului in "tarile gazda".  
Pe 25 octombrie a.c. Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se prevedea ca toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa permită accesul bulgarilor si romanilor pe piața forței de muncă, până la sfârșitul anului 2011 și prin care se solicita Comisiei Europene sa propună o definiție clara a sintagmei "perturbări grave pe piața muncii" - termen folosit pentru a justifica restricțiile ridicate in luna iulie de către Spania.
Nimeni nu a explicat faptul ca în prezent, ca urmare a incapacității  Ministerului Muncii, Familiei și Protectiei Sociale și Ministerului de Externe sunt păstrate restricțiile pe piața muncii pentru lucrătorii români în 11 din cele 27 state membre (Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Spania si Marea Britanie) și dupa 1 ian. 2012 , când aceste restricții trebuiau ridicate.
Înca  o dată incapacitatea Guvernului Boc de a gestiona o situație prefigurată încă din primăvară, de la consiliul de miniștrii ai muncii, este plătită de cetățenii români.
Pe 2 decembrie a.c. a avut Consiliul de Iarnă al Miniștrilor Muncii – EPSCO ocazie nefructificată de d-na ministru Sulfina Barbu pentru a cere Comisiei Europene respectarea tratatului de aderare cu privire la măsurile tranzitorii pentru accesul la piața muncii în statele membre, implicit deschiderea acesteia de la 1 ianuarie 2012.
Tineretul National Liberal solicita guvernului României să își respecte măcar acum jurământul depus de a proteja interesul național și dreptul la libera circulație al romanilor prin solicitări adresate atât Comisiei Europene cat si omologilor lor din guvernele celor 11  state membre, ca aceste restricții sa fie ridicate cat mai curând, dacă termenul de 1 ianuarie 2012 nu mai poate fi atins din incapacitatea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu