Persoane interesate

joi, 1 decembrie 2011

Furt pe fata din bugetul statului, paguba de sute de milioane de € pentru contribuabili – de ce “nu sunt bani” in Romania

http://transildania.wordpress.com/2011/12/02/furt-pe-fata-din-bugetul-statului-paguba-de-sute-de-milioane-de-e-pentru-contribuabil-de-ce-nu-sunt-bani-in-romania/

Am citit o stire care probabil nu a fost deloc bagata in seama ieri sau in sapataminile trecute. Totusi ea reprezinta un scandal urias: sute de milioane, poate chiar miliarde de Euro, reprezentand incasari legitime la bugetul de stat, au fost si vor fi irosite, din cauza incompetentei  guvernului, in special a ministrilor comunicatiilor si finantelor.
Licentele pentru frecventele operatorilor de telefonie mobila expira la sfarsitul anului. O noua licitatie nu a fost organizata. Guvernul vrea sa o amane pana in 2014 si sa arunce pe geam sute de milioane, chiar miliarde de euro!
Pentru a intelege mai bine problema, inaintea datelor concrete din Romania, trebuie stiute cateva informatii:
1. Frecventele pe care le folosesc operatorii de telefonie mobila se afla in proprietate publica, a contribuabilului, a statului.
2. Aceste frecvente sunt peste tot in lume scoase  la licitatie. Pentru ca aduc incasari absolut legitime si necesare bugetului, in schimbul unei garantii de castig asigurat pentru operatorii de telefonie mobila.
3. De exemplu in Germania, in anul 2000, doar licitatia pentru frecventele pentru serviciile pentru celularele de a treia generatie (UMTS, 3G) a generat, dintr-o singura lovitura,  pentru bugetul german incasari de nu mai putin de 50 de miliarde de euro! Bani care ulterior au fost investiti in autostrazi, infrastructura, educatie etc. Raportat la numarul de locuitori, Marea Britanie, cu 38 de miliarde de euro, a obtinut incasari si mai mari.
4. Iata o lista cu  incasarile la buget pe cap de locuitor obtinute in anumite tari la licitatiile pentru frecventele de telefonie mobila (sursa):
Marea Britanie: 630€ (total 38 de miliarde)
Germania: 620€ (total 50 de miliarde)
Italia: 200€  (total 10 miliarde)
Olanda: 160€
Austria: 100€
Romania: sub 10€ (plus doi ani gratis de tot)
4. In mod clar, din cateva puncte de vedere, situatia din alte tari nu se poate 1:1 cu cea din Romania, contextul anului 2000 a fost mai special, marja de castig in cele tari ceva mai mare. Cu toate acestea, pornind de la un pret extrem de redus in aceasta comparatie, sa zicem de 100 de € pe cap de locuitor, se paote concluziona ca in Romania s-ar fi putut incasa, si se pot incasa si de acum incolo de exemplu aproximativ 2 miliarde de euro. Doua miliarde din care se pot construi foarte multi kilometri de autostrada, se poate electrifica si dubla o cale ferata, sau finanta nenumarate spitale.
Ce se intampla in schimb in Romania?
5. Primele licente pentru telefonia mobila au fost acordate in 1996, deci in timpul guvernarii Vacaroiu. Pentru Orange si Vodafone (cu alt nume atunci) in schimbul a doar 75 de milioane de dolari de caciula (practic pe gratis, 10€ pe cap de locuitor), si asta pentru nu mai putin decat 15 ani!
In 1998 societatea care acum se cheama Cosmote a primit o alta licenta pentru 15 ani, in schimbul a 53 de milioane de dolari.
In total bugetul Romaniai a incasat doar 200 de milioane de dolari (sub 10€ pe cap de locuitor) in ultimii 15 ani, cand  alte tari au incasat miliarde!! Asta in sine constituie o enorma delapidare, grosul insa urmeaza…
6. Licentele expira la data de 31 decembrie 2011! Ministerul nu a organizat nicio licitatie pentru prelungirea lor!! Planul ministerului este de a organiza urmatoarea licitatie abia in 2014 si de a prelungi din oficiu, si acum total gratuit aceste licente timp de doi ani pana atunci!!!
In afara furtului pe fata la adresa bugetului, aceasta decizie prelugeste oligopolul de pe piata operatorilor de telefonie mobila, si impiedica intrarea unor noi competitori, care sa faca concurenta si sa duca la servicii mai bune si mai ieftine pentru consumatori!
In opinia mea este un scandal de proportii enorme. Si care are legatura cu diverse culpe penale, de la abuz in serviciu pana la subminarea economiei nationale, si fara doar si poate o suspiciune clara de coruptie, atunci cand un minister face cadou zeci si sute de milioane de euro.
Decizia in privinta licentelor va fi luata definitv pe 9 decembrie.
In mod limpede, pana la expirarea licentelor (31 decembrie) nu se poate organiza o noua licitatie. responsabilii pentru aceasta situatie ar trebui demisi cu totii. O noua licitatie ar trebui efectuata in timp cat mai scurt, cateva luni, iar licentele ar trebui prelungite doar pana la aceasta data, cu o plata retroactiva a taxelor de inchiriere, si pentru aceasta perioada, proportionala cu sumele rezultate din noua licitatie.
P.S. Referinte:
Din pusculita bugetului, din banii contribuabililor se pot fura multe milioane si miliarde. Unde ajung banii si cine faciliteaza aceste furturi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu