Persoane interesate

duminică, 26 februarie 2012

INVITAŢIE DE PRESĂ




Avem deosebita plăcere de a vă invita să luaţi parte la evenimentul „Soluţiile USL la problemele accesării fondurilor europene” care are loc luni, 27 februarie 2012, începând cu ora 15.00, la Palatul Parlamentului, sala Avram Iancu.

Ne propunem, împreună cu invitaţii noştri – beneficiari ai fondurilor europene, reprezentanţi ai firmelor de consultanţă importante de pe piaţa din România, ai băncilor, ai sindicatelor şi patronatelor, ai fondurilor de garantare şi oameni politici -  să prezentăm situaţia actuală a fondurilor europene, să idenficăm problemele care au dus la blocarea acestora şi să venim cu soluţii concrete pentru absorţia banilor europeni.

În opinia USL, o mai bună absorbţie a fondurilor europene este vitală pentru redresarea economiei româneşti. Credem că procesul de reluare a creşterii economice şi a dezinflaţiei depinde în special de maniera în care România va începe să absoarbă fondurile europene.


                                                 Preşedintele PNL                       Preşedintele PSD                       Preşedintele PC
             Crin Antonescu                             Victor Ponta                               Daniel Constantin

vineri, 24 februarie 2012

Ar trebui să-i cerem primului ministru schimbarea prefectului de Giurgiu


declară purtătorul de cuvânt al PNL Giurgiu, Ionel Muscalu
“În 16 ani de când lucrez în administraţia publică nu am văzut o asemenea mizerie precum blocarea bugetului Consiliului Judeţean, care împinge la limita existenţei şi a foametei mii de oameni. Această acţiune pusă la cale de Marin Anton şi executată de prefectul Robert Cristoi ar trebui să ne îndreptăţească să cerem primului ministru Mihai Răzvan Ungureanu schimbarea din funcţie a prefectului de Giurgiu”, a declarat mirecuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ionel Muscalu, purtătorul de cuvânt al PNL Giurgiu.
Acesta l-a mai acuzat pe liderul PDL Giurgiu, Marin Anton, că în demersurile sale nu atacă atitudinea unor oameni politici, proiectele politice ale acestora, ci toate acţiunile sale sunt îndreptate împotriva oamenilor simpli. De asemenea, susţine Muscalu, atitudinea lui Marin Anton poate avea ca explicaţie invidia acestuia pe reuşitele administraţiei judeţene. “Am făcut un calcul şi cele peste 100 de milioane de euro atrase de Consiliul Judeţean Giurgiu numai anul trecut din fondurile europene, reprezintă aproximativ 15 la sută din totalul banilor atraşi de România. Probabil asta îl înfurie pe Marin Anton şi pe cei de la PDL, chiar şi în condiţiile în care cele nouă comune conduse de PDL au primit bani mai mulţi decât întregul judeţ la un loc. Mi-am pierdut respectul pe care i-l acordam prefectului Cristoi până acum. Nu este posibil ca acesta să nu facă nici măcar o adresă către Guvern, prin care să ceară sprijin pentru oamenii amărâţi, ştiind, spre exemplu, că în judeţ asistenţii persoanelor cu handicap nu sunt plătiţi de şase luni de zile. În acest timp, şi mă refer aici numai la ultimul an, Consiliul Judeţean a acordat ajutoare umanitare pentru 458 de persoane care trăiesc sub pragul de sărăcie sau aveau nevoi medicale urgente. Blocând bugetul propriu al Consiliului Judeţean, Anton şi Cristoi le blochează acestor oameni până şi speranţa de a fi ajutaţi. Ei nu fac nimic pentru aducerea de fonduri şi de investiţii în judeţul Giurgiu şi se prefac că nu văd cum trăiesc oamenii. Numai la Consiliul Judeţean vin zilnic 50-60 de oameni care solicită locuri de muncă. Acum fac tot posibilul să ne blocheze şi fondurile europene. Poate că ar trebui să facem pentru premierul Ungureanu un ghid de explicaţii teoretice la situaţii practice”, a mai spus Muscalu.
Ioan Mănăilă

joi, 23 februarie 2012

Senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte PSD: Nu vom colabora în nicio formă cu PDL

           
Partidul Social Democrat (PSD) nu va colabora cu Partidul Democrat Liberal (PDL) în nicio formă, nici acum nici în viitor, a declarat, joi, pentru AGERPRES, senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al PSD.

Reacţia vicepreşedintelui PSD vine după ce Sebastian Lăzăroiu a afirmat că la alegerile parlamentare, Mişcarea Populară formată în jurul PDL va câştiga 30% şi va realiza guvernarea doar alături de PSD.

''Cred că ne-am obişnuit cu domnul Lăzăroiu care, în anumite momente, ţine să atragă atenţia asupra dumnealui prin fabulaţii. Punctul de vedere al PSD este foarte clar: nu va colabora în niciun caz cu PDL, în nicio formă, într-un viitor apropiat sau îndepărtat'', a declarat pentru AGERPRES senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedintele PSD.

Parlamentarul a afirmat că USL va câştiga alegerile parlamentare şi va forma noul guvern.

''Noi facem parte dintr-o uniune de trei partide care va obţine peste 50% la alegeri iar USL va conduce Romănia în următorii 8-10 ani. De aceea, orice fabulaţie, modalitate de a atrage atenţia asupra sa, nu face decât să îndemne oamenii politici, uneori şi media, la supoziţii. Din punct de vedere al USL, lucrurile sunt clare, pentru că noi am început să construim masiv programe pentru guvernare. Refuzăm să comentăm în amănunt declaraţiile pe care le-a făcut domnul Lăzăroiu'', a adăugat vicepreşedintele PSD.

Fostul consilier prezidenţial şi ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu, a declarat, joi, pentru AGERPRES că Mişcarea Populară formată în jurul PDL ar putea câştiga, la parlamentare, în jur de 30% din voturi, guvernarea urmând să fie asigurată împreună cu PSD, în timp ce PNL şi UDMR ar rămâne în opoziţie.

  • Guvernarea pedelistă a desfiinţat Agenţia Naţională de Programe, cea care avea competenţa elaborării şi derulării programelor naţionale de sănătate, inclusiv a celor de cancer. În consecinţă, managementul acestor programe a devenit amatorist, după ureche, iar rezultatele se văd. Din păcate, însă, le simt oamenii şi nu autorităţile.
     Guvernarea pedelistă a introdus sistemul de clawback, care a generat exporturi paralele sau renunţarea la importarea anumitor tipuri de medicamente. De fapt, guvernarea actuală a dorit să nu mai dea bani pe medicamente şi să oblige importatorii şi producătorii să le plătească în locul guvernului, pe lângă faptul că decontarea medicamentelor de la 30-90 de zile, cât se realiza în guvernarea liberală, a ajuns acum la un an de zile. Este evident că distribuitorii au fost demotivaţi şi nu doresc să suporte aberaţiile guvernamentale.   Guvernarea PDL a introdus haos în sistem şi suferă pacienţi nevinovaţi. Singura soluţie pe care o are executivul este să aplice imediat prevederile legii 95/2006 privind reforma în sănătate, să asigure management profesionist al programelor, să anuleze legislaţia care a provocat dispariţia medicamentelor de pe piaţă, să asigure fondurile necesare pentru plata medicamentelor şi să îl destituie imediat pe preşedintele CNAS.

miercuri, 22 februarie 2012

Statutul funcţionarilor europeni, în dezbaterea Parlamentului European




Parlamentul European discută, în prezent, o propunere de modificare a Statutul funcţionarilor europeni. Data limită pentru depunerea amendamentelor este 8 martie, urmând ca propunerea să fie votată în  Comisia pentru Afaceri juridice (JURI) în data de 26 aprilie. 
Ultimul comunicat publicat de Comisia Europeană arăta că au fost recrutaţi 727 de funcţionari români, în principal pentru posturi de bază. Cota iniţială pentru România şi Bulgaria a fost de 977 de funcţionari, dintre care 63 pentru posturi intermediare de conducere şi 15 pentru posturi superioare de conducere. În timp ce cota alocată pentru posturile de bază a fost chiar depăşită, iar cea pentru cadrele superioare intermediare a fost atinsă, nu se poate spune acelaşi lucru despre cota alocată pentru posturi superioare de conducere. Comisia Europeană a justificat neocuparea acestor posturi prin lipsa unor candidaţi corespunzători, care să poată îndeplini funcţii superioare de conducere în cadrul Comisiei.
            „Prezenţa cetăţenilor români în instituţiile europene este extrem de importantă pentru susţinerea intereselor României în dezbaterea europeană. Vocea României poate fi mult mai articulată şi mai bine auzită şi ascultată dacă un număr important de cetăţeni romani, bine pregătiţi şi motivaţi, ocupă diverse poziţii de funcţionar în arhitectura europeană.
Până acum gradul de ocupare al posturilor de către romani este unul satisfăcător. Prin amendamentele pe care le voi depune mă voi asigura că şi în perioada următoare va fi asigurat accesul romanilor în instituţii şi că nu vor exista bariere administrative pentru  ocuparea posturilor superioare de şef de unitate, de director sau director general.
 În prezent, în aceste posturi prezenţa românilor este încă nesatisfăcătoare şi din cauza faptului că am aderat mai târziu faţă de membrii mai vechi ai UE, dar şi pentru că unele posturi care ne-au fost puse la dispoziţie nu au fost ocupate”, precizează europarlamentarul Cristian Buşoi.
Ca membru în Comisia pentru Afaceri juridice a Parlamentului European, Cristian Buşoi intenţionează să depună amendamente pentru a se asigura că procesul de recrutare al funcţionarilor români nu va fi îngreunat şi că, în timp, nu vor mai exista discrepanţe între alocarea posturilor pentru ţările vechi ale Uniunii şi cele care au aderat mai târziu.

Bruxelles, 16 februarie 2012


Cristian Buşoi,
Europarlamentar PNL

Guvernul boicotează locurile de muncă susținute din bani europeni

COMISIA DE MUNCĂ ȘI COEZIUNE SOCIALĂ


Prin acțiunile sale Guvernul blochează plățile din Fondul Social European pentru a doua oară în ultimul an datorită neregulilor de audit din proiectele finanțate din acesta, descoperite de DG Employment a Comisiei Europene.
Raportul pentru anul 2011 arată deficiențe atât în sistemul de management și cel de control al Autorității de Management al Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, probleme neremediate după ce în luna iulie 2011 finanțările din acest fond au fost suspendate pentru 6 luni.
Să nu uităm că în urmă cu mai puțin de un an ministrul muncii desemnat de PDL, dl. Botiș a demisionat ca urmare a descoperirii in presa a stării de incompatibilitate a soției sale, beneficiara a unui proiect finanțat cu 500.000 euro din fonduri nerambursabile finanțate din Fondul Social European. Ca urmare a acestui fapt alocările în cadrul Fondului Social European în România fac şi obiectul unei investigaţii a OLAF care verifică acuzaţiile de fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Întreruperea pe alte 6 luni a plăților din Fondul Social European în valoare de 3.5 miliarde de euro reprezintă un recul economic major pentru susținerea locurilor de muncă și crearea unora noi, pentru că, până la remedierea problemelor de care se face vinovat guvernul, nu se vor putea trimite cereri de rambursare a cheltuielilor făcute în cadrul proiectelor de către beneficiari.
Nivelul de contractare pentru acest program era, la sfârşitul lui 2011 de 84%, dar rata de absorbţie netă, adică inclusiv sumele decontate de Comisia Europeană de numai 5,48%, în media ratei de absorbţie a României pe cele şapte programe operaţionale, de 5,5%.
Comisia de muncă și coeziune socială a Tineretului Național Liberal propune o strategie de simplificare a procedurilor de contractare a proiectelor, de creșterea eficienței de audit și control dar și de profesionalizare a personalului din cadrul autorității de management și al organismelor intermediare.
În acest sens primul pas este revenirea la salarizarea diferențiată a celor care lucrează cu fonduri europene și crearea unei proceduri de achiziție unică în conformitate cu regulamentele europene, a unui corp profesionist de audit și a unuia de contestații.

Președinte,
Denisa Pătrașcu




marți, 21 februarie 2012

Scrisoarea presedintelui CJ Brasov, Aristotel Cancescu, adresata premierului Mihai Razvan Ungureanu, 21 februarie 2012


Către Cabinetul Primului-Ministru

Spre știință, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice


Domnului Mihai-Răzvan Ungureanu, primul-ministru
al Guvernului României


Domnule prim-ministru,

Mă adresez dumneavoastră atât în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Brașov, cât și în cea de președinte al Ligii Aleșilor Locali ai Partidului Național Liberal, precum și ca foști colegi în conducerea națională a unui partid. Vă adresez pentru a doua oară o solicitare de sprijin, în speranța că veți găsi o soluție la problemele pe care vi le voi semnala. Este o modalitate la care apelez cu încredere, după ce în mandatele de premier ale lui Emil Boc nu am putut uza de calea dialogului, având în vedere că fostul prim-ministru a acționat în mod vădit discreționar și în interesul exclusiv al Partidului Democrat Liberal.
De 12 ani sunt președinte al Consiliului Județean Brașov și niciodată nu am trăit o asemenea mizerie și bătaie de joc din partea guvernanților. Este drept că nici în perioada 2000-2004 n-am dispus de foarte mulți bani la nivelul Consiliului Județean Brașov, dar atunci cel puțin nu ne-am simțit umiliți.
Este sfidător și inacceptabil ca județul Brașovul să aibă un buget anual pentru investiții (spitale, aeroport, drumuri etc.) mai mic de 3,5 milioane de euro, în timp ce Primăria Municipiului Brașov alocă o sumă echivalentă (aproximativ 14 milioane de lei) numai pentru plantări de panseluțe în oraș, chiar dacă însuși președintele României le-a cerut primarilor PDL să nu mai arunce banii pe asemenea investiții. În momentul în care nu există resurse financiare pentru renovări la spitale, pentru hrana bolnavilor sau pentru medicamente, o asemenea alocare de fonduri este în mod clar făcută în interes pur electoral. 
Domnule prim-ministru,

Este revoltător că nici măcar banii puțini pe care-i avem nu-i putem utiliza, din cauza modului în care conducerea Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice înțelege să-și facă treaba. Este o situație de blocaj întâlnită nu numai în cazul Brașovului, ci al tuturor administrațiilor județene conduse de reprezentanți ai opoziției.
Este evident că ANRMAP este o instituție politizată. Practic, toate documentațiile de atribuire de lucrări pe care le transmitem spre avizare la ANRMAP sunt blocate circa patru luni, cu toate că potrivit legii, Autoritatea ar trebui să se pronunțe asupra lor în maximum două săptămâni.
Cei de la ANRMAP găsesc tot felul de motive – puncte și virgule – pe care ni le semnalează spre a le corecta și astfel suntem amânați și blocați luni de zile. Din cauza atitudinii rău-intenționate pe care conducerea ANRMAP o are în relația cu noi, nu putem să începem investiții importante pentru județul Brașov.
Cel mai recent exemplu este documentația de atribuire a lucrării de construcție a pistei aeroportului internațional Brașov – Ghimbav pe care n-o putem publica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, fiind blocată de peste două luni. Acest proiect este vital pentru dezvoltarea județului nostru și a județelor limitrofe Covasna și Harghita. Deși fostul prim-ministru Emil Boc a promis finanțarea proiectului, nu am avut parte decât de piedici. Prin forțele noastre am reușit să accesăm un credit pentru finanțarea lucrărilor la pistă, însă demersurile noastre sunt acum stopate de către ANRMAP.
Doamna Cristina Trăilă, președinta Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizare a Achizițiilor Publice, nici măcar nu răspunde la telefon pentru a ne da o explicație. Având în vedere această situație, ne rezervăm dreptul de a o acționa în judecată în instanțele de drept penal. Îi vom cere despăgubiri pentru toate prejudiciile pe care ni le-a cauzat. De la subordonații domniei sale am fost informați că documentația noastră este intenționat blocată. După ce am corectat tot ceea ce ni s-a semnalat, până la ultimul punct și ultima virgulă, lucrarea este ținută sub cheie de către doamna președintă, care le-a transmis subalternilor că nu-i va da drumul. Atenționăm conducerea ANRMAP că n-o să lăsăm lucrurile așa și că va plăti pentru aceste abuzuri.
Domnule prim-ministru,

Vă rugăm să dispuneți de urgență măsura schimbării din funcție a doamnei Cristina Trăilă, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Această doamnă n-a făcut altceva decât jocuri politice, iar instituția pe care o conduce și-a dovedit inutilitatea, în condițiile în care activitatea principală este aceea de a pune bețe-n roate oricăror proiecte venite din partea reprezentanților opoziției.
Este inadmisibil ca într-o țară săracă, într-un județ cu un buget foarte sărac, chiar și puținii bani pe care-i avem să ne fie blocați. Știm că la această stare de lucruri contribuie și primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, care este vicepreședinte al PDL și își manifestă influența la ANRMAP și la alte instituții, în așa fel încât să ne zădărnicească toate proiectele de investiții.
Așadar, domnule prim-ministru,

În județul Brașov avem probleme grave. Acesta este motivul pentru care vă solicit respectuos acordarea unei audiențe. Dețin informații potrivit cărora se fac presiuni asupra reprezentanților celorlalte partide din alianța de guvernare, astfel încât să blocheze activitatea consiliilor județene conduse de reprezentanți ai opoziției.

În speranța că veți putea da curs solicitărilor noastre, vă mulțumim!



Cu stimă,

Aristotel Căncescu 
Președintele Consiliului Județean Brașov

luni, 20 februarie 2012

Guvernul boicotează locurile de muncă susținute din bani europeni

COMISIA DE MUNCĂ ȘI COEZIUNE SOCIALĂ



Prin acțiunile sale Guvernul blochează plățile din Fondul Social European pentru a doua oară în ultimul an datorită neregulilor de audit din proiectele finanțate din acesta, descoperite de DG Employment a Comisiei Europene.
Raportul pentru anul 2011 arată deficiențe atât în sistemul de management și cel de control al Autorității de Management al Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, probleme neremediate după ce în luna iulie 2011 finanțările din acest fond au fost suspendate pentru 6 luni.
Să nu uităm că în urmă cu mai puțin de un an ministrul muncii desemnat de PDL, dl. Botiș a demisionat ca urmare a descoperirii in presa a stării de incompatibilitate a soției sale, beneficiara a unui proiect finanțat cu 500.000 euro din fonduri nerambursabile finanțate din Fondul Social European. Ca urmare a acestui fapt alocările în cadrul Fondului Social European în România fac şi obiectul unei investigaţii a OLAF care verifică acuzaţiile de fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Întreruperea pe alte 6 luni a plăților din Fondul Social European în valoare de 3.5 miliarde de euro reprezintă un recul economic major pentru susținerea locurilor de muncă și crearea unora noi, pentru că, până la remedierea problemelor de care se face vinovat guvernul, nu se vor putea trimite cereri de rambursare a cheltuielilor făcute în cadrul proiectelor de către beneficiari.
Nivelul de contractare pentru acest program era, la sfârşitul lui 2011 de 84%, dar rata de absorbţie netă, adică inclusiv sumele decontate de Comisia Europeană de numai 5,48%, în media ratei de absorbţie a României pe cele şapte programe operaţionale, de 5,5%.
Comisia de muncă și coeziune socială a Tineretului Național Liberal propune o strategie de simplificare a procedurilor de contractare a proiectelor, de creșterea eficienței de audit și control dar i de profesionalizare a personalului din cadrul autorității de management și al organismelor intermediare.
În acest sens primul pas este revenirea la salarizarea diferențiată a celor care lucrează cu fonduri europene și crearea unei proceduri de achiziție unică în conformitate cu regulamentele europene, a unui corp profesionist de audit și a unuia de contestații.

Președinte,
Denisa Pătrașcu

duminică, 19 februarie 2012

"Vremea nu a făcut decât să afecteze starea deplorabilă a nivelului de trai", a spus Florin Alexe -presedintele TNL


COMUNICAT DE PRESĂ
Tinerii liberali continuă campania de ajutorare a sinistraţilor


Sâmbătă, 18 februarie 2012, Tineretul Naţional Liberal filiala Sector 3 a organizat, în cadrul   campaniei naţionale de solidaritate cu sinistraţii din zonele afectate de ger şi ninsoare, o acţiune în judeţul Călăraşi, localităţile Budeşti şi Soldanu. Treizeci de tineri, însoţiţi de patru medici, au plecat din Bucureşti la primele ore ale dimineţii înarmaţi cu echipament de iarnă şi lopeţi. Au fost secondaţi de un TIR încărcat cu alimente neperisabile şi haine.
Florin Alexandru Alexe, preşedintele TNL România, şi Alin Drăgulin, preşedintele TNL Călăraşi, alături de cei 30 de tineri liberali din sectorul 3, au ajutat la deszăpezirea caselor aflate în situaţiile cele mai grele şi unde proprietarii, în vârstă sau bolnavi, nu au reuşit să se descurce singuri. În acest timp, cei patru medici au consultat 43 de pacienţi adulţi şi 100 de copii. Medicii au pus la dispoziţia pacienţilor medicamentele necesare pentru afecţiunile care puteau fi tratate ambulatoriu şi au îndrumat persoanele cu afecţiuni grave către medici specialişti.

În urma consultaţiilor, au reiesit următoarele:
-       Pacienţi adulţi: 21 cu hipertensiune şi 3 cu pusee hipertensive au necesitat tratament, care le-a fost acordat pe loc. 17 pacienţi au fost îndrumaţi către consultaţii de specialitate (reumatologie, cardiologie, chirurgie generală, medicină internă). Patru pacienţi au prezentat suspiciune de diabet în urma hiperglicemiei indicată de testul glucometru şi au primit recomandarea de a se adresa unui serviciu de diabetologie.
-       Pacienţi copii: din 100 de copii, 80 au fost depistaţi cu viroze respiratorii. Acestora li s-a prescris tratament cu antibiotic şi le-au fost oferite medicamentele necesare.
La finalul acţiunii, Florin Alexandru Alexe, preşedintele TNL, a declarat: ”Faptul că actuala guvernare a fost incapabilă să se mobilizeze eficient pentru ajutorarea sinistraţilor este un lucru foarte grav. Mai grav, însă, este faptul că mulţi dintre cei afectaţi sunt atât de săraci, încât vremea nu a făcut decât să afecteze starea deplorabilă a nivelului lor de trai. Aceşti oameni nu au nevoie doar de ajutoare, ci de politici publice coerente care să creeze stabilitate şi dezvoltare economică.”
Localităţile Budeşti şi Soldanu fac parte dintre cele 47 (14 în judeţul Buzău, 11 în Călăraşi, 10 în Vrancea, 8 în Ialomiţa, 3 în Brăila şi 1 în Galaţi) în care au fost şi vor fi distribuite ajutoare, în cadrul campaniei naţionale de solidaritate organizate de Tineretul Naţional Liberal.

miercuri, 15 februarie 2012

Guvernul încalcă Codul Muncii


COMISIA DE MUNCĂ ȘI COEZIUNE SOCIALĂ



Activitatea cazonă a fostului director general al SIE este vizibilă în activitatea aceluiaşi personaj odată devenit prim-ministru.
Aflăm astfel, că primele măsuri luate în cadrul aparatului propriu este schimbarea programului de lucru prin încălcarea Codului Muncii şi anume de luni-vineri de la ora 8 la ora 16.
Dacă fiecare angajator are obligaţia de a respecta Codul Muncii, Guvernul arată încă odată respectul faţă de aplicarea legii care stabileşte ca obligaţie corelativă dreptului salariatului de a avea o pauză de masă care nu se include în programul de lucru, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern.
Ca urmare a asumării răspunderii guvernului asupra Legii Dialogului Social astăzi nu mai avem contract colectiv de muncă aplicabil la nivel naţional care stabilea până la 10 mai 2011 o durata minimă de 30 de minute pentru masă dacă programul de lucru era mai lung de 6 ore.
Dar obligaţia legală rămâne, angajatorul fiind obligat să aibă prevederi în   această privinţă prin regulamentul intern si sa decaleze programul de lucru cu pauza de masă.
Se pare că noul guvern Ungureanu a preluat de la predecesorul guvern Boc elementele care l-au consacrat, inclusiv lipsa de respect faţă de lege.
Astfel, potrivit art.134 din Codul Muncii republicat:
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Preşedinte,
Denisa Pătraşcu

marți, 14 februarie 2012

Tinerii liberali consideră ca o datorie de onoare ajutorarea sinistraților


Comunicat de presă



Tineretul Național Liberal a organizat o Campanie națională de solidaritate cu sinistrații din zonele afectate de ger și ninsoare. Astfel, fiecare dintre cele 47 filialele ale TNL va distribui ajutoare în câte o localitate din cele șase județe, cele mai grav afectate.
Bărăganul este cunoscut de veacuri ca o zonă neprimitoare în care natura încearcă să domine oamenii. Nu degeaba această zonă din teritoriul României a fost ultima populată, nu degeaba a fost o destinație preferată pentru deportările comuniste. Dintotdeauna oamenii Bărăganului au trăit în condiții grele. Dar astăzi, când România este considerată un stat modern, când toți cetățenii României sunt, de cinci ani, cetățeni europeni, situația în care se află oamenii din zonele sinistrate este de neconceput.
Au murit 79 de oameni. De două săptămâni, sute de drumuri blocate, zeci de localități lăsate în beznă, zeci de mii de oameni izolați fără apă potabilă, mâncare sau medicamente. Cu ani în urmă, oamenii își chibzuiau agoniseala de peste an ca să poată trece iarna. Astăzi, oamenii sunt atât de săraci încât trăiesc de pe azi pe mâine, iar cămările au devenit nefolositoare. Aceasta este, într-adevăr, o imagine apocaliptică, domnule prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu.
Tineretul Național Liberal consideră inacceptabil faptul că actualii guvernanți dau vina pe cetățeni pentru incompetența lor. De ani de zile, președintele Traian Băsescu încearcă să învrăjbească românii, acuzându-i de toate nerealizările mandatelor sale. Dar fenomenul ”Piețelor” a dovedit că s-a înșelat. Noul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, le spune românilor că sunt leneși. Dar valul de solidaritate demonstrează că și acesta s-a înșelat.
Florin-Alexandru Alexe, președintele TNL, a declarat: ”Guvernanții încearcă, prin orice mijloace, să îi facă pe cetățeni să se simtă vinovați, gândindu-se că în felul acesta nu mai au putere de reacție la mojiciile lor. Românii trebuie să se simtă mândri că reușesc să rămână solidari. Ei trebuie să facă o diferență clară. Nu este responsabilitatea noastră să deszăpezim, nici să asigurăm hrană și medicamente sinistraților. Aceasta este datoria guvernanților, pentru care au banii noștri, ai contribuabililor. Dar este datoria noastră de onoare să ne ajutăm semenii, în momentele în care incompetența guvernanților a depășit orice limită suportabilă.”
Tinerii liberali vor distribui ajutoare în 14 localități din județul Buzău, 11 din Călărași, 10 din Vrancea, opt din Ialomița, trei din Brăila și într-o localitate din Galați. Lista completă a acestor localități se găsește în atașament. Donațiile vor fi strânse în aceste zile, urmând ca la sfârșitul săptămânii să fie organizate transporturi către zonele sinistrate.

joi, 9 februarie 2012

Stelian Fuia este implicat personal în companii de agro-business și reprezintă în mod părtinitor interesele industriei producătoare de OMG.

Deputatul PNL Lucia Varga își exprimă dezacordul față de numirea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii, având în vedere faptul că domnul Fuia are o îndelungată carieră în cadrul companiei Monsanto, producător de organisme modificate genetic (OMG). 
Stelian Fuia este implicat personal în companii de agro-business și reprezintă în mod părtinitor interesele industriei producătoare de OMG. Acesta s-a pronunțat deja pe tema organismelor modificate genetic, afişând o susținere necondiționată pentru această biotehnologie, și a votat în favoarea legii care prevede introducerea deliberată în mediu și introducerea pe piaţăƒa organismelor modificate genetic.  Legea 247/2009 aduce modificări în ceea ce privește sistemul de autorizare a OMG într-un mod care favorizeazăƒexploatările agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informația de mediu și exclude ONG-urile din consultările în legătură cu acest domeniu.
Având în vedere legăturile profesionale cu Monsanto, precum și poziția lui Stelian Fuia în subiectul OMG, binecunoscută, deputatul PNL Lucia Varga consideră că acesta nu poate să-și exercite în mod obiectiv şi în interes public funcția de Ministru al Agriculturii, și solicită o altă nominalizare pentru această funcție.  
Monsanto este o corporație multinațională,  cel mai mare producător de OMG la nivel mondial, această companie fiind acuzatăƒ de manipulare și de trafic de influenţăƒîn SUA, India, America Latină. Domnul Fuia a fost, începând cu 1995, manager de vânzări la Monsanto România, apoi, în perioada 1996-1999 a fost business development manager pentru Europa Centrală și CSI al companiei, iar până în 2002 a fost director comercial al Monsanto România Ltd.
Românii nu doresc să consume OMG-uri. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat în România în 2010, 74% dintre români s-au declarat împotriva consumului de produse modificate genetic, iar 81% doresc interzicerea organismelor modificate genetic. Un nou sondaj Omnibus din 2011, realizat în România confirm încă o dată că 74% dintre români sunt împotriva consumului de OMG. 

Oradea, 9 februarie 2012
Lucia Varga,
Deputat PNL

luni, 6 februarie 2012

Protestul Opozitiei continua!

  Este inacceptabil ca în România să avem un premier pus în fruntea guvernului direct de la șefia SIE. Ce ne spune Traian Băsescu prin această nominalizare este „hai să guvernăm cu serviciile secrete pe față”, ca în statele postsovietice.  Este inacceptabilă într-un regim democratic afirmația președintelui potrivit căruia alegerile sunt o sursă de instabilitate. Dimpotrivă, sursa majoră de instabilitate în acest moment o reprezintă această putere lipsă de credibilitate și de legitimitate, al cărei exponent principal este Traian Băsescu. 
•    Traian Băsescu continuă să trăiască în lumea sa, să nu fie deloc interesat de români, de nemulțumirile lor, de cererile lor. În ciuda faptului că oamenii cer o schimbare reală, cer să aibă dreptul să decidă cine va conduce România, Traian Băsescu a acționat ca și cum numai actuala putere există.
•    Acest lucru trebuie să dea de gândit și în legătura cu independența de până acum a SIE în raport cu actorii politici. 
•    În pachetul de legi privind siguranța națională, inițiat de PNL în 2007, încă blocat în Parlament din cauza PD, propuneam ca șefii serviciilor de informații să nu aibă dreptul de a se angrena în activități politice timp de 5 ani după terminarea mandatului, tocmai pentru a garanta neimplicarea serviciilor secrete în viața politică.
•    Pentru prima dată după două decenii în care România a mers pe un drum democratic, Traian Băsescu transmite mesajul că nu-l interesează ce vor românii, ci că în această țară decide el, serviciile secrete și toți cei care cred că știu ei mai bine încotro trebuie să ducă națiunea aceasta fără voia ei.
•    Practic din momentul în care Traian Băsescu l-a nominalizat pe noul premier, s-a și substituit lui, trasând deja direcțiile programului de guvernare. Din acest punct de vedere va fi doar un alt cabinet Traian Băsescu.
•    Vom avea de-a face cu un nou guvern de marionete al aceleiași majorități corupte, șantajate, vândute și ilegitime. 
•    Parlamentarii USL nu vor participa nici la audierile miniștrilor în comisii, nici la votul pentru învestitura guvernului, pentru că nu doresc să legitimeze prin prezența lor perpetuarea actualului sistem de putere al lui Traian Băsescu. 
•    Din acest moment este clar că războiul nostru cu Traian Băsescu și clica lui este unul care se va da până la capăt.

 
•    Formarea unui guvern pe baza aceleiași majorității nu face decât să prelungească prezenta criză și să amâne o soluție reală și rațională, situație din care va avea de pierdut România și cetățenii ei.
•    Nu este deloc o practică normală într-o democrație nominalizarea pe postul de prim-ministru a unui șef de serviciu secret. Este un element de natură să ne îngrijoreze, pe fondul profundelor derapaje antidemocratice ale actualei puteri.
•    Sub pretextul fals al stabilității Traian Băsescu încearcă să-i mintă încă o dată pe români, spunând că ar dura 5 luni până la organizarea alegerilor anticipate. Termenul constituțional este de maxim 60 de zile.
•    Asistăm la încercarea de a inventa un surogat de soluție la criza socială și politică. Surogatul se cheamă un alt premier, dar cu un guvern pe structura aceleiași majorități parlamentare.
•    Și consultările au fost tot un surogat și de fapt au arătat că nu există nici un fel de dorință a puterii de a găsi o formulă de consens cu opoziția și, în ultimă instanță, cu românii. 
•    Românii doresc alegeri anticipate și „jos Băsescu”. Românii nu pot fi păcăliți de o asemenea manevră.
•    Protestul parlamentar va continua, după cum credem că vor continua și protestele de stradă. 

vineri, 3 februarie 2012

Comunicat de presă USL: Organizarea alegerilor locale la termen înseamnă revenirea la normalitate şi delegitimarea actualului Guvern


Uniunea Socială Liberală salută revenirea la normalitate a procesului electoral, odată cu publicarea de către Curtea Constituţională a motivaţiei deciziei în problema comasării alegerilor, care interzice amânarea alegerilor locale. Amânarea alegerilor locale ar fi fost un proces nedemocratic şi neconstituţional, iar Curtea Constituţională a consfinţit acest fapt prin decizia sa.
USL reafirmă faptul că aceasta este singura decizie normală care putea fi luată, ţinând cont de prevederile legale şi constituţionale. USL consideră că actualul Guvern trebuie să demisioneze de îndată, ca urmare a modului în care a tratat problema amanării alegerilor.
            Uniunea Social Liberală a susţinut de la bun început faptul că prelungirea mandatelor aleşilor locali nu se poate face decât cu încălcarea Constituţiei. În ciuda tuturor evidenţelor şi a semnalelor venite din partea societăţii civile, a mass-media şi a partidelor de opoziţie, cu privire la caracterul nedemocratic şi neconstituţional al amânării alegerilor locale, puterea a ales să meargă mai departe, de o manieră absolut sfidătoare pentru opinia publică.
USL a precizat încă de la început că argumentul economisirii fondurilor publice, invocat de Guvern, nu poate fi folosit atunci când vine vorba de procese democratice de legitimare a regimului politic. De asemenea, USL a atras atenţia în repetate rânduri că suprapunerea a două procese electorale distincte, ce presupune exprimarea opţiunii pe şase buletine de  vot, va bulversa electoratul şi va complica procedura de vot. Acum, Curtea Constituţională confirmă validitatea tuturor acestor semnale transmise de opoziţie.
Uniunea Social Liberală speră că, prin publicarea acestei motivaţii, se face un pas major către organizarea unui proces electoral corect, al cărui deznodământ să reflecte voinţa populară.
În aceasta lună, oamenii au protestat în stradă pentru respectarea drepturilor lor democratice, iar măsura amânării alegerilor ar fi fost menită să limiteze exercitarea acestor drepturi de către români.
USL reafirmă faptul că decizia Curţii Constituţionale ar trebui să consfinţească finalul de mandat al actualului Guvern, singurul care a încercat în mod direct, folosind pârghiile instituţionale de care dispune, să fugă de votul cetăţenilor. 


3 februarie 2012
Uniunea Social Liberală