Persoane interesate

miercuri, 22 februarie 2012

Guvernul boicotează locurile de muncă susținute din bani europeni

COMISIA DE MUNCĂ ȘI COEZIUNE SOCIALĂ


Prin acțiunile sale Guvernul blochează plățile din Fondul Social European pentru a doua oară în ultimul an datorită neregulilor de audit din proiectele finanțate din acesta, descoperite de DG Employment a Comisiei Europene.
Raportul pentru anul 2011 arată deficiențe atât în sistemul de management și cel de control al Autorității de Management al Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, probleme neremediate după ce în luna iulie 2011 finanțările din acest fond au fost suspendate pentru 6 luni.
Să nu uităm că în urmă cu mai puțin de un an ministrul muncii desemnat de PDL, dl. Botiș a demisionat ca urmare a descoperirii in presa a stării de incompatibilitate a soției sale, beneficiara a unui proiect finanțat cu 500.000 euro din fonduri nerambursabile finanțate din Fondul Social European. Ca urmare a acestui fapt alocările în cadrul Fondului Social European în România fac şi obiectul unei investigaţii a OLAF care verifică acuzaţiile de fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Întreruperea pe alte 6 luni a plăților din Fondul Social European în valoare de 3.5 miliarde de euro reprezintă un recul economic major pentru susținerea locurilor de muncă și crearea unora noi, pentru că, până la remedierea problemelor de care se face vinovat guvernul, nu se vor putea trimite cereri de rambursare a cheltuielilor făcute în cadrul proiectelor de către beneficiari.
Nivelul de contractare pentru acest program era, la sfârşitul lui 2011 de 84%, dar rata de absorbţie netă, adică inclusiv sumele decontate de Comisia Europeană de numai 5,48%, în media ratei de absorbţie a României pe cele şapte programe operaţionale, de 5,5%.
Comisia de muncă și coeziune socială a Tineretului Național Liberal propune o strategie de simplificare a procedurilor de contractare a proiectelor, de creșterea eficienței de audit și control dar și de profesionalizare a personalului din cadrul autorității de management și al organismelor intermediare.
În acest sens primul pas este revenirea la salarizarea diferențiată a celor care lucrează cu fonduri europene și crearea unei proceduri de achiziție unică în conformitate cu regulamentele europene, a unui corp profesionist de audit și a unuia de contestații.

Președinte,
Denisa Pătrașcu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu