Persoane interesate

joi, 9 februarie 2012

Stelian Fuia este implicat personal în companii de agro-business și reprezintă în mod părtinitor interesele industriei producătoare de OMG.

Deputatul PNL Lucia Varga își exprimă dezacordul față de numirea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii, având în vedere faptul că domnul Fuia are o îndelungată carieră în cadrul companiei Monsanto, producător de organisme modificate genetic (OMG). 
Stelian Fuia este implicat personal în companii de agro-business și reprezintă în mod părtinitor interesele industriei producătoare de OMG. Acesta s-a pronunțat deja pe tema organismelor modificate genetic, afişând o susținere necondiționată pentru această biotehnologie, și a votat în favoarea legii care prevede introducerea deliberată în mediu și introducerea pe piaţăƒa organismelor modificate genetic.  Legea 247/2009 aduce modificări în ceea ce privește sistemul de autorizare a OMG într-un mod care favorizeazăƒexploatările agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informația de mediu și exclude ONG-urile din consultările în legătură cu acest domeniu.
Având în vedere legăturile profesionale cu Monsanto, precum și poziția lui Stelian Fuia în subiectul OMG, binecunoscută, deputatul PNL Lucia Varga consideră că acesta nu poate să-și exercite în mod obiectiv şi în interes public funcția de Ministru al Agriculturii, și solicită o altă nominalizare pentru această funcție.  
Monsanto este o corporație multinațională,  cel mai mare producător de OMG la nivel mondial, această companie fiind acuzatăƒ de manipulare și de trafic de influenţăƒîn SUA, India, America Latină. Domnul Fuia a fost, începând cu 1995, manager de vânzări la Monsanto România, apoi, în perioada 1996-1999 a fost business development manager pentru Europa Centrală și CSI al companiei, iar până în 2002 a fost director comercial al Monsanto România Ltd.
Românii nu doresc să consume OMG-uri. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat în România în 2010, 74% dintre români s-au declarat împotriva consumului de produse modificate genetic, iar 81% doresc interzicerea organismelor modificate genetic. Un nou sondaj Omnibus din 2011, realizat în România confirm încă o dată că 74% dintre români sunt împotriva consumului de OMG. 

Oradea, 9 februarie 2012
Lucia Varga,
Deputat PNL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu