Persoane interesate

miercuri, 22 februarie 2012

Statutul funcţionarilor europeni, în dezbaterea Parlamentului European




Parlamentul European discută, în prezent, o propunere de modificare a Statutul funcţionarilor europeni. Data limită pentru depunerea amendamentelor este 8 martie, urmând ca propunerea să fie votată în  Comisia pentru Afaceri juridice (JURI) în data de 26 aprilie. 
Ultimul comunicat publicat de Comisia Europeană arăta că au fost recrutaţi 727 de funcţionari români, în principal pentru posturi de bază. Cota iniţială pentru România şi Bulgaria a fost de 977 de funcţionari, dintre care 63 pentru posturi intermediare de conducere şi 15 pentru posturi superioare de conducere. În timp ce cota alocată pentru posturile de bază a fost chiar depăşită, iar cea pentru cadrele superioare intermediare a fost atinsă, nu se poate spune acelaşi lucru despre cota alocată pentru posturi superioare de conducere. Comisia Europeană a justificat neocuparea acestor posturi prin lipsa unor candidaţi corespunzători, care să poată îndeplini funcţii superioare de conducere în cadrul Comisiei.
            „Prezenţa cetăţenilor români în instituţiile europene este extrem de importantă pentru susţinerea intereselor României în dezbaterea europeană. Vocea României poate fi mult mai articulată şi mai bine auzită şi ascultată dacă un număr important de cetăţeni romani, bine pregătiţi şi motivaţi, ocupă diverse poziţii de funcţionar în arhitectura europeană.
Până acum gradul de ocupare al posturilor de către romani este unul satisfăcător. Prin amendamentele pe care le voi depune mă voi asigura că şi în perioada următoare va fi asigurat accesul romanilor în instituţii şi că nu vor exista bariere administrative pentru  ocuparea posturilor superioare de şef de unitate, de director sau director general.
 În prezent, în aceste posturi prezenţa românilor este încă nesatisfăcătoare şi din cauza faptului că am aderat mai târziu faţă de membrii mai vechi ai UE, dar şi pentru că unele posturi care ne-au fost puse la dispoziţie nu au fost ocupate”, precizează europarlamentarul Cristian Buşoi.
Ca membru în Comisia pentru Afaceri juridice a Parlamentului European, Cristian Buşoi intenţionează să depună amendamente pentru a se asigura că procesul de recrutare al funcţionarilor români nu va fi îngreunat şi că, în timp, nu vor mai exista discrepanţe între alocarea posturilor pentru ţările vechi ale Uniunii şi cele care au aderat mai târziu.

Bruxelles, 16 februarie 2012


Cristian Buşoi,
Europarlamentar PNL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu