Persoane interesate

marți, 21 februarie 2012

Scrisoarea presedintelui CJ Brasov, Aristotel Cancescu, adresata premierului Mihai Razvan Ungureanu, 21 februarie 2012


Către Cabinetul Primului-Ministru

Spre știință, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice


Domnului Mihai-Răzvan Ungureanu, primul-ministru
al Guvernului României


Domnule prim-ministru,

Mă adresez dumneavoastră atât în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Brașov, cât și în cea de președinte al Ligii Aleșilor Locali ai Partidului Național Liberal, precum și ca foști colegi în conducerea națională a unui partid. Vă adresez pentru a doua oară o solicitare de sprijin, în speranța că veți găsi o soluție la problemele pe care vi le voi semnala. Este o modalitate la care apelez cu încredere, după ce în mandatele de premier ale lui Emil Boc nu am putut uza de calea dialogului, având în vedere că fostul prim-ministru a acționat în mod vădit discreționar și în interesul exclusiv al Partidului Democrat Liberal.
De 12 ani sunt președinte al Consiliului Județean Brașov și niciodată nu am trăit o asemenea mizerie și bătaie de joc din partea guvernanților. Este drept că nici în perioada 2000-2004 n-am dispus de foarte mulți bani la nivelul Consiliului Județean Brașov, dar atunci cel puțin nu ne-am simțit umiliți.
Este sfidător și inacceptabil ca județul Brașovul să aibă un buget anual pentru investiții (spitale, aeroport, drumuri etc.) mai mic de 3,5 milioane de euro, în timp ce Primăria Municipiului Brașov alocă o sumă echivalentă (aproximativ 14 milioane de lei) numai pentru plantări de panseluțe în oraș, chiar dacă însuși președintele României le-a cerut primarilor PDL să nu mai arunce banii pe asemenea investiții. În momentul în care nu există resurse financiare pentru renovări la spitale, pentru hrana bolnavilor sau pentru medicamente, o asemenea alocare de fonduri este în mod clar făcută în interes pur electoral. 
Domnule prim-ministru,

Este revoltător că nici măcar banii puțini pe care-i avem nu-i putem utiliza, din cauza modului în care conducerea Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice înțelege să-și facă treaba. Este o situație de blocaj întâlnită nu numai în cazul Brașovului, ci al tuturor administrațiilor județene conduse de reprezentanți ai opoziției.
Este evident că ANRMAP este o instituție politizată. Practic, toate documentațiile de atribuire de lucrări pe care le transmitem spre avizare la ANRMAP sunt blocate circa patru luni, cu toate că potrivit legii, Autoritatea ar trebui să se pronunțe asupra lor în maximum două săptămâni.
Cei de la ANRMAP găsesc tot felul de motive – puncte și virgule – pe care ni le semnalează spre a le corecta și astfel suntem amânați și blocați luni de zile. Din cauza atitudinii rău-intenționate pe care conducerea ANRMAP o are în relația cu noi, nu putem să începem investiții importante pentru județul Brașov.
Cel mai recent exemplu este documentația de atribuire a lucrării de construcție a pistei aeroportului internațional Brașov – Ghimbav pe care n-o putem publica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, fiind blocată de peste două luni. Acest proiect este vital pentru dezvoltarea județului nostru și a județelor limitrofe Covasna și Harghita. Deși fostul prim-ministru Emil Boc a promis finanțarea proiectului, nu am avut parte decât de piedici. Prin forțele noastre am reușit să accesăm un credit pentru finanțarea lucrărilor la pistă, însă demersurile noastre sunt acum stopate de către ANRMAP.
Doamna Cristina Trăilă, președinta Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizare a Achizițiilor Publice, nici măcar nu răspunde la telefon pentru a ne da o explicație. Având în vedere această situație, ne rezervăm dreptul de a o acționa în judecată în instanțele de drept penal. Îi vom cere despăgubiri pentru toate prejudiciile pe care ni le-a cauzat. De la subordonații domniei sale am fost informați că documentația noastră este intenționat blocată. După ce am corectat tot ceea ce ni s-a semnalat, până la ultimul punct și ultima virgulă, lucrarea este ținută sub cheie de către doamna președintă, care le-a transmis subalternilor că nu-i va da drumul. Atenționăm conducerea ANRMAP că n-o să lăsăm lucrurile așa și că va plăti pentru aceste abuzuri.
Domnule prim-ministru,

Vă rugăm să dispuneți de urgență măsura schimbării din funcție a doamnei Cristina Trăilă, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Această doamnă n-a făcut altceva decât jocuri politice, iar instituția pe care o conduce și-a dovedit inutilitatea, în condițiile în care activitatea principală este aceea de a pune bețe-n roate oricăror proiecte venite din partea reprezentanților opoziției.
Este inadmisibil ca într-o țară săracă, într-un județ cu un buget foarte sărac, chiar și puținii bani pe care-i avem să ne fie blocați. Știm că la această stare de lucruri contribuie și primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, care este vicepreședinte al PDL și își manifestă influența la ANRMAP și la alte instituții, în așa fel încât să ne zădărnicească toate proiectele de investiții.
Așadar, domnule prim-ministru,

În județul Brașov avem probleme grave. Acesta este motivul pentru care vă solicit respectuos acordarea unei audiențe. Dețin informații potrivit cărora se fac presiuni asupra reprezentanților celorlalte partide din alianța de guvernare, astfel încât să blocheze activitatea consiliilor județene conduse de reprezentanți ai opoziției.

În speranța că veți putea da curs solicitărilor noastre, vă mulțumim!



Cu stimă,

Aristotel Căncescu 
Președintele Consiliului Județean Brașov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu