COMISIA DE MUNCĂ ȘI COEZIUNE SOCIALĂ
Activitatea cazonă a fostului director general al SIE este vizibilă în activitatea aceluiaşi personaj odată devenit prim-ministru.
Aflăm astfel, că primele măsuri luate în cadrul aparatului propriu este schimbarea programului de lucru prin încălcarea Codului Muncii şi anume de luni-vineri de la ora 8 la ora 16.
Dacă fiecare angajator are obligaţia de a respecta Codul Muncii, Guvernul arată încă odată respectul faţă de aplicarea legii care stabileşte ca obligaţie corelativă dreptului salariatului de a avea o pauză de masă care nu se include în programul de lucru, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern.
Ca urmare a asumării răspunderii guvernului asupra Legii Dialogului Social astăzi nu mai avem contract colectiv de muncă aplicabil la nivel naţional care stabilea până la 10 mai 2011 o durata minimă de 30 de minute pentru masă dacă programul de lucru era mai lung de 6 ore.
Dar obligaţia legală rămâne, angajatorul fiind obligat să aibă prevederi în această privinţă prin regulamentul intern si sa decaleze programul de lucru cu pauza de masă.
Se pare că noul guvern Ungureanu a preluat de la predecesorul guvern Boc elementele care l-au consacrat, inclusiv lipsa de respect faţă de lege.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Preşedinte,
Denisa Pătraşcu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu