Persoane interesate

luni, 30 ianuarie 2012

Comunicat de presă


Grupurile politice ALDE și S&D din Parlamentul European organizează marți, 31 ianuarie a.c., prin șefii delegațiilor române - Norica Nicolai și Cătălin Ivan, o dezbatere publică privind starea democrației în România, intitulată ”Democrația românească: Abuzul politic și reacția cetățenilor”.
Scopul acestei dezbateri publice este acela de a analiza evoluțiile recente din România legate de abaterea de la principiile democratice, motivele pentru care protestează românii și lucrurile pe care le contestă. O serie de lideri europeni, politicieni români, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști se reunesc pentru a porni un dialog care până acum a fost refuzat de autoritățile române.
Dezbaterea ”Democrația românească: Abuzul politic și reacția cetățenilor” se va desfășura la Parlamentul European între orele 15:30 și 18:30 (ora Bruxelles-ului), Sala PHS 03C50.
            Evenimentul este găzduit de liderul Grupului Liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt și de liderul Grupului Social-democrat din Parlamentul European, Hannes Swoboda. Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Georgi Gotev, senior editor la EurActiv.
La eveniment vor participa liderii USL: președintele Partidului Național Liberal,  Crin Antonescu, președintele Partidul Social Democrat, Victor Ponta, și  președintele Partidului Conservator Daniel Constantin. Din partea societății civile vor fi prezenți președintele Asociației Pro-Democrația, Cristian Pârvulescu, și directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar.
Dezbaterea publică poate fi vizionată live on-line accesând următoarea adresă:http://www.alde.eu/event-seminar/events-details/article/the-romanian-democracy-37853/.
Vă transmitem atașat programul de desfășurare a dezbaterii publice organizată de grupurile  ALDE și S&D la Parlamentul European, precum și codul pentru live streaming.
 
30 ianuarie 2012

Departamentul de Comunicare și Analiză Politică al PNL

luni, 23 ianuarie 2012

Va deveni istoric: Discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, susţinut în plenul şedinţei extraordinare a Parlamentului României

23 ianuarie 2012

Domnule preşedinte,
Domnule prim-ministru,
Stimaţi colegi,

            Opoziţia a cerut această sesiune extraordinară. Nu am cerut această sesiune extraordinară pentru că ne-ar fi fost foarte dor de dumneavoastră, cei de la putere. Nu am cerut această sesiune extraordinară pentru a ne scălda, din nou, în metafore, în eseuri despre Piaţa Universităţii şi nici măcar, oricât de binevenită ar fi o asemenea acţiune, n-am convocat-o pentru a redacta împreună un manual de bună-purtare şi de bună-guvernare.

Am cerut convocarea acestei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru că, din punctul nostru de vedere, al opoziţiei, în România, din a douăsprezecea zi a acestui ianuarie, se întâmplă lucruri grave, lucruri excepţionale şi astăzi, dacă tot aţi acceptat, şi salut acest fapt, să ne strângem aici, eu cred că trebuie să vedem dacă sunteţi de acord că avem o problemă şi dacă avem o problemă să vedem ce soluţii există.
Din capul locului, din punctul nostru de vedere, protestele care, de mai bine de zece zile, au loc cu câteva sute de oameni, uneori sau totdeauna, cu câteva mii, uneori, dar mereu şi în fiecare zi, în peste 60 de localităţi, cele mai importante, de altfel, ale României, înseamnă mult mai mult decât ceea ce vedem în stradă.
Din punctul nostru de vedere, aceşti oameni care protestează şi care au nişte revendicări deloc teoretice şi vă citez: Jos Băsescu!”, „Jos Guvernul!”, „Alegeri anticipate!”
Din punctul nostru de vedere, aceşti oameni exprimă o copleşitoare majoritate a cetăţenilor României. Din punctul nostru de vedere, milioane de români, astăzi, sunt la fel de nemulţumiţi. Milioane de români, astăzi, îşi doresc aceleaşi lucruri şi e cazul, înainte de toate, să ne spuneţi, domnilor de la putere, dacă aveţi aceeaşi evaluare, da sau nu? Dacă sunt doar câteva sute de protestatari răzleţi, atunci ignoraţi-i, procedaţi în consecinţă. Dacă ei reprezintă nemulţumirea şi aspiraţiile a milioane de români, atunci încetaţi, domnule prim-ministru şi domnule cuvântător în numele PDL,  să explicaţi, din nou, cum e totul foarte bine dacă dumneavoastră rămâneţi neapărat la putere.
Noi am cerut această discuţie pentru că, aşa cum spunea, credem că majoritatea românilor sunt nemulţumiţi, că majoritatea românilor, prin glasul acestor protestatari, îşi contestă astăzi autorităţile politice, pentru că „Jos Băsescu!” ]nseamnă că vor un alt preşedinte. Pentru că „Jos Guvernul!” înseamnă că vor un alt guvern. Pentru că “Alegeri anticipate! înseamnă că vor un alt parlament.
Aşa înţelegem noi. Dacă dumneavoastră credeţi că majoritatea românilor doresc în continuare acelaşi preşedinte, acelaşi guvern, aceeaşi majoritate parlamentară, spuneţi-o clar. Suntem aici ca să identificăm probleme şi ca să dăm soluţii.
Pentru noi problema e asta şi soluţia este una singură în democraţie: alegeri anticipate. Deci, noi, la problema enormei nemulţumiri publice din România, vă cerem soluţia, singura democratică, a demisiei preşedintelui României Traian Băsescu, a demisiei Guvernului României Emil Boc şi a demisiei Parlamentului României, noi fiind primii care suntem gata să ne înaintăm demisia.
Numai oamenii din această ţară pot veni şi spune ce anume din clasa politică le place sau nu le place, o pot spune la alegeri om cu om, partid cu partid, candidat cu candidat. Numai oamenii din această ţară pot spune dacă strategia şi politica dumeavoastră, domnule prim-ministru, înseamnă stabilitate şi trebuie să continue sau înseamnă dezastru şi trebuie oprită. Numai oamenii din acestă ţară ne pot spune, în democraţie, care sunt autorităţile pe care le recunosc drept reprezentative.
Dacă dumneavoastră credeţi că aceşti oameni nu sunt reprezentativi, spuneţi-ne azi că nu vreţi alegeri anticipate, că nu vă pasă, că e bine ce faceţi şi faceţi înainte. Noi vă spunem că singurul răspuns politic, democratic şi moral la nemulţumirea acestor oameni este să ne depunem toţi mandatele şi să le dăm şansa, acum, direct democratic, să facă ei curăţenie, dacă asta vor, în clasa politică şi în autorităţile româneşti. Ei, nu dumneavoastră!
Nu există, domnilor din majoritate, altă soluţie în democraţie decât să consideri atunci când ai proteste publice că ele nu sunt suficient de semnificative sau să consideri că sunt majore şi atunci să faci alegeri anticipate.
Sigur că, astăzi, domnul prim-ministru manifestă nişte regrete, dă afară nişte persoane şi ne propune de acum înainte dialog, bună-purtare, bunăcuviinţă ş.a.m.d. Nu suntem aici, domnule prim-ministru, pentru a stabili un dialog cu dumneavoastră. Suntem aici pentru a stabili un dialog cu ţara, cu ţara care trebuie să-şi aleagă oamenii pe care să-i recunoască.
În această ţară nemulţumirea s-a acumulat nu pentru că aţi dus politici curajoase de austeritate, ci pentru că aţi dus politici iresponsabile împotriva cetăţenilor acestei ţări, pentru că aţi făcut austeritate numai pe spinarea unora, şi în vreme ce milioane au sărăcit, câţiva, o mână, voi şi clientela voastră v-aţi îmbogăţit.
Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că de ani de zile pentru dumneavoastră nu a mai existat opoziţie politică, pentru dumneavoastră nu au mai existat sindicate, pentru dumneavoastră nu au mai existat ONG-uri, în afară de cele pe care le-aţi cumpărat şi le plătiţi gras înainte, pentru dumneavoastră nu a mai existat dialog social. Da, dialogul social trebuie restabilit, dar nu cu dumneavoastră, fără alegeri anticipate.
Oamenii, stimaţi colegi, sunt în stradă în opinia noastră. Dacă dumneavoastră aveţi altă evaluare, dacă dumneavoastră aveţi alt diagnostic, spuneţi-o, de asta suntem aici, nu pentru că ne-ar fi fost dor de dumneavoastră. În opinia noastră, oamenii strigă „Jos Băsescu!” pentru că un singur om a strâns toată puterea în România şi o foloseşte abuziv şi împotriva a celor mai mulţi dintre români. În opinia noastră, oamenii sunt nemulţumiţi şi strigă împotriva guvernului pentru că e un guvern care n-a dovedit doar incompetenţă şi corupţie, ci şi rea-credinţă.
Până şi astăzi vă inventaţi o altă realitate domnule prim-ministru. Sigur că atunci când promiţi mii de kilometri şi dai o bucăţică de 40 de km, sigur că atunci când trimiţi 4-5 diversionişti în Piaţa Universităţii, siliţi şi ăia, la camuflat să strige „Jos Băsescu!”, sigur că atunci când îţi aduci 15 prieteni – ştie domnul Barbu de unde să îi ia, pe aici prin tribune, îţi închipui că nu există România, dar există România şi nu o mai puteţi minţi.
 Avem o singură soluţie democratică,  soluţia cea mai corectă politic, soluţia cea mai morală, soluţia cea mai puţin costisitoare. Da, sunt de acord că prelungirea stărilor de tensiune în societate afectează economia românească. Haideţi să îi punem capăt. N-aveţi decât două posibilităţi: cu jandarmii sau cu urnele. Vă propunem urnele!
Da, este foarte adevărat. Avem un an foarte greu şi un context economic foarte greu în faţă, avem ani mai mulţi chiar, dar toată lumea ştie că cel mai rău lucru într-o asemenea situaţie este un guvern profund discreditat pe care nu-l mai crede nimeni, de care îşi bat joc toţi. Asta e realitatea domnule prim-ministru.
Îmi pare foarte rău că am auzit de la oameni politici de la putere, despre care chiar credeam că păstrează o doză de responsabilitate  şi realism, cum că opoziţia a incitat şi incită la violenţă. Nu, domnilor. Dar e momentul acum, dacă tot ne-am strâns aici şi pentru altceva decât să îl auzim pe domnul Geoană chemându-l pe domnul Băsescu, e momentul acum să  distingem între un răspuns şi o soluţie radicală şi o soluţie extremistă, între o soluţie radicală şi violenţă. Am exclus întotdeauna şi excludem din acţiunile noastre orice soluţie extremistă. Descurajăm orice pornire spre violenţă, dar vă spunem astăzi clar, şi de la această poziţie nu ne vom deplasa nici un centimetru, că România are nevoie de soluţii radicale: alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare, în cel mai scurt timp.
Nu e o chestiune de proceduri, este o chestiune de voinţă politică, este o chestiune de evaluare a situaţiei şi este o chestiune căreia trebuie să-i daţi un răspuns.
Deci, domnule prim-ministru, dincolo de fărădelegile guvernelor anterioare, dincolo de bunele dumneavoastră intenţii, noi v-am propus şi propunem întregii ţări această soluţie, vrem să ştim răspunsul dumneavoastră. Cei din stradă contează? Da sau nu? Facem sau nu alegeri anticipate? Cu sau fără verdictul dumneavoastră trebuie să ştiţi limpede şi trebuie să ştie limpede toţi românii care sunt interesaţi de răspunsul şi soluţia politică la o problemă politică: noi fără anticipate, împreună cu dumneavoastră nu vom mai fi niciodată, cu strada, da.”

Minciuna sta cu Anton la masa!

                               

Recent am citit în presa locală că protestele din Giurgiu sunt  organizate, iar protestatarii plătiţi 
cu 50 de lei , un sandviş şi un suc.

Cel care a declarat aceste aberaţii este  Marin Anton, liderul PDL Giurgiu. El nu ştie că oamenii au protestat şi protestează împotriva minciunii, prostiei, hoţiei şi incompetenţei. Atunci îi spunem noi: românii protestează de 10 zile împotriva celui mai corupt, mai lipsit de profesionalism şi mai incapabil de dialog guvern din istoria României.
Giurgiuvenii nu trăiesc în afara României , ci în aceeaşi ţară a traseiştilor politici, toxici şi a căror, singură competenţă este minciuna şi dezinformarea. Nu numai că nici un protestatar giurgiuvean nu a primit nici un bănuţ pentru a protesta împotriva PD-ului, dar oamenii au plătit cu banii  din buzunar  deplasarea la Bucureşti.
Pe de altă parte, cât crede domnul Marin Anton că a primit porcul portocaliu, capra portocalie şi ţapul portocaliu, ca să ajungă la Arcul de Triumf?
Domnul Anton ne spune că este indignat că oamenii din Giurgiu au fost scoşi în stradă de USL.Indignarea dumneavoastră ar trebui să aibă loc atunci când guvernul pe care-l reprezentaţi a tăiat salariile, pensiile, alocaţiile,ajutoarele sociale, indemnizaţiile persoanelor cu handicap! Dar atunci, din nefericire, nu aţi simtit că vă arde indignarea, ci v-a clocotit nepăsarea. Grava criză socială cronicizată, starea de sărăcie cruntă în care ţineţi românii şi de care doriţi să profitaţi cu biciclete, căldări, 50 de lei, un sandvici şi un suc arată doar ce preţ puneţi dvs. pe demnitatea umană, domnule Marin Anton şi cu cât vă gândiţi să cumpăraţi voturi!
Dar domnul Anton nu este la prima abatere, el practică sportul falsităţii în mod constant , însă despre aceasta la prima conferinţă de presă.


                       Cu stimă pentru publicul giurgiuvean iubitor de adevăr, 

                               Purtător de Cuvânt PNL Giurgiu – Ionel Muscalu

PDL este obligat să-şi asume eşecurile guvernării

Comunicat de presă


Organizația Femeilor Liberale nu va participa la jocurile de imagine create de către Organizația de femei a PDL. După ce, timp de trei ani de zile a lovit crunt familiile din România, acum, sub presiunea amplelor mișcări de protest, PDL face mișcări disperate să simuleze dialogul.
Doamna Președinte Sulfina Barbu trebuie să ne spună unde a existat dialogul atunci când au tăiat salariile, micșorat pensiile, închis spitalele și concediat zecile de mii de oameni. Și asta în timp ce clientela PDL și-a rotunjit conturile și a distrus aproape toate mecanismele democratice din România. În numele OFL, îi cerem acestei doamne să facă un gest de demnitate politică și decență, să-și depună mandatul pentru a mai da șansa României la revenire.
Timp de trei ani de zile, OFL, prin reprezentanții săi în parlament și teritoriu, a cerut cu insistență dialogul. Acum acesta nu mai poate avea niciun efect, USL va trebui să repare toate greșelile făcute de guvernarea PDL. Este regretabil că și acum, în al 12-lea ceas, Sulfina Barbu nu a renunțat la obișnuitele caracteristici ale PDL, minciuna și demagogia. Trebuie să spunem că noi nu îi cerem nimic, însă România toată le cere să plece de la guvernare. Acest lucru dovedește cât de falimentare au fost politicile PDL pentru români și cât de antidemocratice și antiromânești au fost măsurile promovate de ei, ascunse întotdeauna în spatele interesului național ca în spatele unui paravan”, a declarat Lucia Varga, preşedinte OFL şi deputat al PNL.
OFL este alături de femeile care participă la mitingurile de protest din București și din toată țara. Ca femei preocupate de viitorul familiei și de felul în care se dezvoltă societatea, îi cerem Sulfinei Barbu să recunoască și să-și asume, alături de partidul său, greșelile făcute de actuala guvernare. Este vorba de greșeli în politicile legate de familie și, în special, în politicile pentru  mame și copii. Astfel, s-a tăiat indemnizația de creștere a copiilor, precum și indemnizația de trusou de nou-născut. Dincolo de aceste tăieri, guvernul nu și-a respectat promisiunile referitoare la construcția de creșe, pe care le făcuse. Nu există nici politici privitoare la reducerea fenomenului violenței în familie. Pe scurt, niciuna dintre problemele sau nevoile familiei nu-și găsește rezolvare sau sprijin în măsurile luate de guvernul PDL. 
Familiile din România au ajuns la capătul puterilor, sunt asediate şi disperate la propriu de toate aceste măsuri. Oamenii și-au pierdut locurile de muncă, s-au trezit cu  veniturile reduse, cu viitorul copiilor ameninţat, iar acum trăiesc într-o țară  bolnavă fizic și moral.
PDL trebuie să își asume greșelile făcute și să plătească politic pentru toate acestea! PDL  trebuie să plece de la guvernare și să scurteze suferința românilor! 
Organizația Femeilor Liberale se solidarizează cu femeile care participă la mitingurile de protest și cere PDL să se comporte cu decență și să procedeze precum în state europene civilizate, cum ar fi Spania, acceptând soluția alegerilor anticipate. 
Românii au dreptul să fie conduși de oameni în care au încredere, iar capitalul de încredere se câștiga în alegeri!


22.01.2012                                                                            Organizația Femeilor Liberale

duminică, 22 ianuarie 2012

PDL continuă să mintă, nefiind capabil de dialog nici cu opoziţia, nici cu oamenii din stradă

Comunicat de presă


Uniunea Social Liberală constantă, cu regret, că Partidul Democrat Liberal îşi dovedeşte pe mai departe incapacitatea de a dialoga atât cu protestatarii, cât şi cu opoziţia politică.
Atacurile mincinoase lansate în aceste zile de către PDL la adresa opoziţiei arată în mod clar că actuala putere nu poate trece peste aroganţă şi autosuficienţă, pentru a reinstaura un climat de normalitate în România. Reamintim că USL nu a cerut şi nu va cere niciodată sancţionarea României la nivelul Uniunii Europene. Dimpotrivă, vom continua să informăm instituţiile europene cu privire la gravele derapaje din România, pentru că încălcările repetate ale legilor şi ale Constituţiei trebuie să fie aduse la cunoştinţa partenerilor noştri europeni.
De asemenea, cerem PDL să nu mai jignească românii care ies în majoritatea oraşelor în stradă, pentru a protesta împotriva Guvernului. Românii transmit, în aceste zile, un semnal extraordinar, de care ar trebui să ţinem cu toţii cont - fie că suntem în opoziţie fie la putere. Românii cer schimbare, un alt guvern şi alegeri libere. De asemenea, cer o altfel de guvernare, mai deschisă, mai corectă şi cu mai mult bun-simţ.
Remarcăm însă, cu regret, că PDL continuă să critice protestatarii pentru că ar afecta imaginea şi credibilitatea României. PDL nu vrea să accepte faptul că românii nu mai doresc această guvernare coruptă şi incompententă şi nici să le redea acestora dreptul de a-şi alege conducătorii. Semnalul oamenilor ieşiţi în stradă este clar, dar PDL îl respinge cu dispreţ. 
Investitorii români şi străini nu trebuie speriaţi cu prognoze false şi cu ştiri apocaliptice. Situaţia economică este dificilă, cu datorii şi deficite accentuate de actualul guvern, iar soluţia nu poate veni de la acelaşi guvern. Atragem atenţia asupra manipulării pe care o lansează PDL - Nu oprirea protestelor paşnice va ajuta mediul economic! Adevăratul ajutor pentru mediul economic vine din combaterea corupţiei actualului regimdin domnia legii, din soluţii obţinute prin dialog cu mediul profesional, din mai multă democraţie şi transparenţă!
Considerăm inoportună şi iresponsabilă intervenţia lui Theodor Stolojan de astăzi, care a fost scos în public, la comandă, pentru a propaga aceleaşi teme diversioniste pe care puterea le foloseşte cu iluzia că se poate salva.
Uniunea Social Liberală consideră că relansarea încrederii în România nu este dată de oprirea protestelor paşnice, ci de înlocuirea actualului guvern! Ca atare, nu putem constata decât validitatea solicitărilor cetăţenilor, pe care USL le susţine în mod categoric: demisia acestuia guvern, instalarea unui guvern de profesionişti neangajaţi politic şi demararea cât mai rapidă a procedurilor în vederea organizării de alegeri anticipate. Oamenii trebuie lăsaţi să îşi aleagă destinul, fără ca acesta să le fie dictat de preşedintele Traian Băsescu, Emil Boc sau Elena Udrea.

22 ianuarie 2012                                                                   Uniunea Social Liberală

Traian Băsescu a fost înfrânt de propria-i lege


Proiectul noii Legi a Sănătăţii, retras la sfârşitul săptămânii trecute din dezbaterea publică la cererea preşedintelui Traian Băsescu, care era şi iniţiatorul lui, deşi Constituţia nu-i dă preşedintelui voie la iniţiative legislative, a fost caracterizat de purtătorul de cuvânt al PNL Giurgiu, Ionel Muscalu, drept un proiect legislativ periculos pentru întreaga societate.   „Proiectul noii legi a Sănătăţii loveşte în categoriile sociale cele mai vulnerabile şi echivalează pentru  mulţi dintre români cu anularea dreptului la sănătate. Încă o dată Traian Băsescu a intervenit într-un domeniu în care nu are expertiză şi a creat un conflict ale cărui costuri le vor avea de plătit cetăţenii. Pentru că cea mai mare minciună a actualei puteri este aşa-zisa reformă a statului. În fapt, puterea a dus o luptă acerbă pentru distrugerea sistemelor sociale (educaţie, sănătate, pensii, ordine publică), în timp ce clientela politică şi privilegiaţii puterii au continuat jaful din banii publici. Demisia lui Raed Arafat reprezintă încă un semnal negativ la adresa actualei puteri şi politicii sale distructive. Probabil ultimul profesionist nealiniat faţă de Cotroceni părăseşte structurile executive. Asistăm la un conflict între profesioniştii sistemuluisanitar, politruci şi interese pediste. Decizia puterii de a schimba singurul segment din sistemul sanitar care s-a dezvoltat este inexplicabilă. Este aberant să distrugi cel mai performant sistem, în condiţiile în care personalul din asistenţa medicală de urgenţă îşi desfăşoară activitatea la înalte standarde profesionale. Raed Arafat a reuşit să pună la punct un sistem integrat între Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii, iar acum se doreşte desfiinţarea acestui sistem care chiar funcţionează. Cum am mai spus, asistăm la o luptă pentru banii din sănătate la care PDL vrea să aibă acces neîngrădit pentru interesele sale electorale. Raed Arafat  a fost forţat să părăsească sistemul pe care l-a profesionalizat, pe care l-a perfecţionat şi pe care l-a făcut cea mai importantă verigă a sistemului sanitar românesc. Pentru că nu-i serveşte propriile interese, Traian Băsescu se descotoroseşte de un profesionist care serveşte interesele poporului român. În fapt este vorba despre bani, pentru că Serviciului de urgenţe îi revine 15 la sută din bugetul Casei Naţionale,  mai exact 150 de milioane de euro. Este clar că unii vor să pună mâna pe banii bugetului de stat, indiferent dacă nu se mai fac operaţiuni de calitate”, a mai declarat Muscalu.
Ioan Mănăilă

miercuri, 18 ianuarie 2012

Apelul președintelui PNL, Crin Antonescu, cu prilejul ”Mitingului pentru libertate”


“Dragii mei compatrioți,

Sunt doi ani de când în mintea multora s-a înfiripat o nedreaptă idee despre acest popor, pentru unii motiv de dezamăgire, pentru alții de dispreț sau de nedisimulată bucurie: aceea că românii nu vor ieși nicicând în stradă să protesteze, pentru că nu au curaj, pentru că sunt prea resemnați sau prea slabi; pentru că nu-și cunosc drepturile sau pur și simplu nu le pasă. Că România va rămâne surdă și tăcută oricâte abuzuri, oricât nedreptăți i se vor face, iar oamenii vor prefera să închidă ochii și să plece capul, oricâtă umilință și sfidare va manifesta puterea față de ei. Nimic mai neadevărat și nimic mai puțin onorant. Această idee însă a alimentat credința puterii că stăpânește România, că poate face orice și nimeni nu-i va sta în cale vreodată, că poate desființa statul de drept, că poate trece peste orice regulă a democrației și, mai mult, că poate călca în picioare demnitatea celor care trăim în această țară.

Propria noastră istorie ne arată că toți cei care au subestimat acest popor au plătit scump. Este o lecție pe care actualii guvernanți n-au înțeles-o, dar cei care vor conduce România de acum înainte și nu doar în următorii ani, ci întotdeauna, trebuie s-o țină minte: să nu confunde bunătatea cu slăbiciunea, răbdarea cu nepăsarea și buna-credință cu ignoranța. Dacă românii au ales să iasă în stradă în ianuarie 2012 și nu altă dată este pentru că acum s-a umplut paharul. Acesta este momentul în care n-a mai rămas nimic de sperat, nimic de răbdat și nimic de așteptat. 

Ce n-au mai înțeles conducătorii de astăzi este că trebuie să-i respecte și onoreze pe cetățeni, nu doar pentru că aceștia i-au ales, ci pentru că așa e în firea lucrurilor. Un conducător care nu-și iubește poporul, care îl disprețuiește și desconsideră, nu are ce căuta în fruntea lui. Nu e vorba atât despre criză – perioade grele au mai fost și poate vor mai veni de-a lungul istoriei, nu e vorba nici măcar despre salarii tăiate, pensii mici și taxe nenumărate – deși viața românilor este mai grea azi ca niciodată în ultimii 20 de ani. Ci este vorba în primul rând despre umilință. Guvernanții nu au conștiința faptului că, în ultimă instanță, pot lua măsuri de austeritate, pot face împrumuturi dacă asta e tot ce știu, dar nu pot lua demnitatea, nu pot suprima drepturile și nu pot îngrădi libertatea.

Mărturisesc sincer că au fost momente în care m-am simțit descumpănit, în care eu însumi m-am îndoit, nu de forța acestui popor, nu de justețea demersurilor opoziției, ci de viitor. Și m-am întrebat dacă, folosind cele mai oneste și corecte mijloace, vom reuși să câștigăm o bătălie împotriva unei puteri care nu are limite, care nu se sfiește de nimic, nu se dă în lături de la nici un abuz, de la nicio minciună, care nu crede în nimic și nu are nici măcar frica lui Dumnezeu.

Iată, românii care au ieșit în stradă, în mod pașnic, să-și ceară drepturile, să-și spună clar și răspicat opinia, au dat ei răspunsul la întrebare. Și pentru asta le mulțumesc, îi apreciez și îi respect. Da, putem câștiga. Împreună. Fără să facem compromisuri și fără să renunțăm la principii.

Drumul care s-a deschis în aceste zile este ireversibil. O dovedește faptul că în ciuda diversiunilor, în ciuda încercărilor de a deturna sensul manifestărilor pașnice, în ciuda frigului, tot mai mulți români, în toate mai multe orașe ies în stradă și protestează pașnic. Sunt câteva mii, dar milioane de alți români îi urmăresc cu speranță, pentru că simt la fel. Așteptările lor sunt diverse, la fel ca nemulțumirile lor. Unii pentru că le-au fost tăiate veniturile, alții pentru că nu au unde munci în propria țară, alții pentru proiectul Roșia Montana, alții pentru sănătate. Dar dincolo de toate acestea, ceea ce ei sancționează de fapt este un stil de face politică, felul de a fi și de a se comporta al celor care conduc România: cu aroganță și cinism, cu înverșunare și dispreț. 

Noi cei din opoziție suntem departe de a fi perfecți. Sunt lucruri pe care nu le-am realizat, sunt așteptări pe care nu le-am împlinit, sunt momente pe care poate nu le-am gestionat așa cum ar fi trebuit. Suntem oameni obișnuiți cu bune și mai puțin bune. Dar un lucru vă pot spune cu certitudine și din suflet: că avem un angajament pentru această țară, că vrem să lăsăm în urma noastră o Românie a oamenilor liberi și demni, conștienți și respectați pentru valoarea lor.

Vă chem alături de noi la „mitingul pentru libertate” care va avea loc joi 19 ianuarie, de la ora 15.30, pornind de la Arcul de Triumf”.



Crin Antonescu,
Președintele Partidului Național Liberal

marți, 17 ianuarie 2012

Informare

Duminica, 15 ian 2012, colegii nostri Florin Alexandru Alexe Presedintele  TNL, Radu Surugiu presedinte CSL si Andrei Surugiu, Vicepresedinte TNL  Sector 3 manifestau pasnic in fata Teatrului National din Piata  Universitatii, protestand alaturi de alti cetateni.
In jurul orei 19.30, in zona in care se aflau acestia, din fata Teatrului  National, o seama de huligani au aruncat cu petarde catre cordonul de  jandarmi. Jandarmii au rispostat si au rupt randurile manifestantilor in  incercarea de a opri ploaia de foc. Din pacate, in goana lor dupa huligani,  au prins in ambuscada mai multi protestatari nevinovati care se manifestau  pasnic. Colegii nostrii  sunt somati sa ramana culcati la pamant, fiind vizibil afectati de gazul  lacrimogen aruncat asupra protestatarilor.
Imaginea arata foarte clar ca atitudinea lui Florin Alexe nu era una  agresiva care sa dea motiv fortelor de ordine sa il considere ca facand  parte din gasca de huligani.

Asadar, colegii nostrii Florin Alexandru Alexe, Radu Surugiu si Andrei  Surugiu au fost retinuti de fortele de ordine si dusi cu o masina a  jandarmeriei la sectia de politie nr 15 din Bucuresti. Dupa o asteptare de  cateva ore, intr-una din camerele sectiei de politie, celor 3 tineri le-au  fost aduse la cunostinta motivele retinerii, respectiv ca au scandat  lozinci impotriva actualului regim.

In jurul orei 22.30 Florin Alexe, Radu Surugiu si Andrei Surugiu au fost  eliberati

Comunicat de presă

Uniunea Social Liberală constată că puterea, cuprinsă de panică în fața protestelor publice tot mai extinse, a decis să facă încă un pas înapoi și să-l readucă pe Raed Arafat în Ministerul Sănătății. Asistăm la a doua cedare din partea puterii, după retragerea Legii Sănătății.
Apreciem activitatea lui Raed Arafat și este de salutat că un profesionist de talia sa revine în Minister. Dacă însă puterea încearcă pe această cale doar un truc politic și își face iluzia că, folosindu-se de prestigiul și respectul de care se bucură Raed Arafat, va putea să scadă amploarea nemulțumirilor, comite încă o gravă eroare care va fi sancționată de români.
USL consideră că actualul Guvern rămâne total ignorant și iresponsabil și nu înțelege că singura soluție rațională în acest moment este demisia și declanșarea alegerilor anticipate. Încrederea în această guvernare nu se poate reface nici măcar prin rechemarea lui Raed Arafat în fostul său post. Acțiunea ar fi fost una sinceră dacă toți cei care au inițiat demersul Puterii împotriva lui Arafat ar fi fost, la rândul lor, demiși. Nimeni nu pleacă însă din acest Guvern sau din Administrația Prezidențială, ceea ce arată ca gestul reprimirii lui Raed Arafat este unul de fațadă.
Constatăm că doctorul Arafat a devenit din „dușmanul sistemului”, pus la zid de președintele Traian Băsescu, un specialist indispensabil. Recomandăm pe această cale puterii să încerce să șteargă din arhivele online și acuzațiile mizerabile pe care le-a adresat doctorului Arafat și funcționării Fundației SMURD.
Reamintim că soluția pentru reformarea sistemului de sănătate publică rămâne elaborarea unui nou proiect de către profesioniști, cu o largă consultare a factorilor interesați, pacienți și medici deopotrivă. De asemenea, reamintim nevoia unui Pact Național pe Sănătate, semnat de toate partidele, pentru a avea garanția unei reforme susținute pe scară largă.
  
17.01.2012                                                                 Uniunea Social Liberală

duminică, 15 ianuarie 2012

Transcrierea conferinţei de presă susţinute de preşedintele PNL Crin Antonescu


15 ianuarie 2012

“Bună seara!

Evoluţiile din ultimele zile au arătat că România se mişcă și se mișcă într-un mod semnificativ. Manifestațiile de protest, la care au participat din ce în ce mai mulți oameni în din ce în ce mai multe orașe, în cele mai importante oraşe ale României, ne arată clar că suntem nu în fața unor incidente sporadice, nu în faţa unor acţiuni organizate punctual şi conjunctural de o forță politică sau de o structură de altă natură, ci că suntem în faţa semnelor unei nemulţumiri majore, ale unei tensiuni sociale care se manifestă prin aceste forme de protest.
Lucrurile au evoluat, așa cum știm, în aceste din urmă ore și minute, către violențe, către violențe de care nu se fac în niciun fel vinovați miile de oameni care au protestat cât se poate de hotărât, dar cât se poate de civilizat, cât se poate de pașnic pe străzile Capitalei, ca şi în celelalte oraşe ale României despre care vorbeam. Este vorba de revendicări legitime, este vorba de o nemulţumire care s-a acumulat într-o perioadă îndelungată pe care toţi şi în primul rând actuala putere o cunoaştem sau trebuia să o cunoaştem și care nu au primit un răspuns de la cei care au în primul rând obligația să-l dea.
Așa cum vedem și acum, chiar în fața unor evenimente din ce în ce mai tensionate, nu avem preşedinte, nu știm dacă e la schi sau în altă parte, nu avem prim-ministru, nu avem guvern. Avem doar nişte jandarmi aruncați în prima linie, jandarmi care încearcă să-și facă datoria și jandarmi pe umerii cărora a fost pusă întreaga autoritate a statului în fața nemulțumirii unor oameni aduși la exasperare.
Înainte de toate, Uniunea Social Liberală, în numele căreia vorbesc astăzi împreună cu colegul meu, președintele Daniel Constantin, și în numele președintelui Victor Ponta, care este în drum spre Strasbourg, unde mâine va prezenta în fața grupurilor parlamentarilor europeni socialiști și liberali situația din România, în numele Uniunii Social Liberale, deci, facem un apel la calm, la evitarea violențelor, un apel la forţele de ordine, la jandarmi  să distingă între protestatarii legitimi și pașnici și  eventualele elemente turbulente şi cerem preşedintelui României, primului-ministru, celor care au generat toate aceste nenorociri, celor care au generat prin atitudinea lor abuzivă, coruptă, lipsită de orice disponibilitate la dialog, să-și intre în al doisprezecelea ceas în atribuții, în sensul în care să apară să spună ceva despre aceste situaţii, să ia act că răspund în fața oamenilor care sunt în stradă și mai ales milioanelor de oameni pe care cei din stradă îi reprezintă.
Cum am spus, partidele noastre nu s-au implicat, până în acest moment, în organizarea acestor manifestații. Suntem solidari, însă, cu oamenii care vorbesc despre aceleaşi lucruri despre care și noi în parlament și în activitatea politică vorbim de ani de zile şi suntem alături de ei, înţelegem ca prin mijloacele politice care ne stau la îndemână să acţionăm în convergenţă cu revendicările lor.
Există o singură soluție politică pentru toate aceste probleme și pentru toate aceste tensiuni. Această soluţie politică este, cum am mai spus-o, alegerile anticipate. Oamenii din stradă, peste tot, de la București la Timișoara, de la Constanța la Cluj, cer în acest moment demisia președintelui, demisia guvernului, schimbarea acestui parlament care s-a compromis din toate punctele de vedere în fața cetățenilor României, în fața electoratului României, în fața opiniei publice din România.
Noi avem datoria ca oameni politici responsabili să căutăm formule raționale, exacte, coerente și eficiente. În sensul acesta, Uniunea Social Liberală a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului și cere începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor anticipate. Trebuie să înțelegem că parlamentul trebuie să redevină locul în care reprezentanţii legitimi ai națiunii acționează și găsesc soluții politice, pentru că dacă parlamentul a fost, practic, desfiinţat de atitudinea dictatorială a lui Traian Băsescu și a acoliților săi din majoritate, am ajuns la proteste de stradă, am ajuns la violenţe de stradă şi aceste lucruri nu se va opri aici, pentru că toți acești oameni, toate aceste mii de oameni și toți cei care, deși nu sunt în stradă, simt și gândesc la fel ca cei care sunt în stradă, toți acești oameni sunt exasperați, toți acești oameni sunt așa cum o spun în dialogul lor cu dumneavoastră, cu reprezentanţii presei, sunt la capătul răbdării, nu mai suportă.
De fapt, numitorul comun al tuturor declarațiilor, acțiunilor și sentimentelor acestor oameni care sunt în stradă nu e altul decât nu se mai poate, nu se mai poate în felul acesta. Soluția politică, civilizată și eficientă, este aceea a alegerilor anticipate, a redării puterii cetăţenilor pentru a putea alege autorităţi, parlament, guvern, președinte cu deplină legitimitate.
Noi vom avea și mâine reuniuni. Vom vedea care este răspunsul puterii la revendicările străzii, la nemulțumirea generală din România, la propunerile noastre pentru singura soluţie rezonabilă și fezabilă, anume aceea a alegerilor anticipate, și în funcție de acest răspuns vom acționa în continuare.
De asemenea, începând de mâine, vom cere şi membrilor şi susţinătorilor noştri, ai partidelor noastre, ai Uniunii Social Liberale, să se alăture paşnic protestului public, pentru că în momentul în care Traian Băsescu și oamenii lui și-au bătut joc de ani de zile de România în halul acesta au făcut-o din convingerea stupidă, din convingerea pe care a avut-o și Nicolae Ceaușescu, că se poate orice în ţara aceasta, că în ţara asta oricât i-ai călca în picioare pe oameni, oricât le-ai încălca drepturile, oricât i-ai duce la limita subzistenței, nimeni nu se revoltă niciodată, că în țara asta e suficient să ameninţi, să şantajezi, să intimidezi. Or, toți acești oameni care la începutul anului 2012, într-un fel care, s-o mărturisim, ne-a surprins pe toţi, arată că nu e așa. Toți acești oameni ne arată nouă ca oameni politici că avem pentru cine să ne luptăm și trebuie să le rate celor de la putere că dacă vor să evite violențe, tensiuni, lucruri inacceptabile într-o țară democratică și într-o țară din Uniunea Europeană, trebuie să procedeze asemenea tuturor oamenilor politici responsabili, asemenea guvernelor din Spania, din Italia, din toate celelalte țări unde au existat tensiuni sociale mai mari ca în România, pentru motive mult mai mici decât în România.
Și închei această intervenţie a mea spunându-le tuturor oamenilor care sunt în stradă și tuturor oamenilor care așteaptă o soluție. Noi, ca oameni politici, ne-am făcut, cei din opoziție, ne-am făcut în toţi aceşti ani datoria. Nu am cedat nici tentațiilor, nici amenințărilor, nici intimidărilor lui Traian Băsescu, chiar dacă, uneori, ne-am simţit şi noi, poate, izolaţi.
Astăzi și de azi înainte cu atât mai puțin vom ceda. Îi avem în spate pe aceşti oameni. Acești oameni ne au pe noi în Parlamentul României acum şi vom lupta cu toată energia noastră pentru aceleaşi lucruri pe care și le doresc și ei, pentru aceleași lucruri pentru care și noi facem politică.
Așadar, rezum. Așteptăm convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului României. Dacă răspunsul celor care sunt astăzi la putere în cursul zilei de mâine nu va fi unul în direcţia pe care noi o solicităm, vom trece, din acel moment, la măsuri, la măsuri radicale, nu pentru a escalada tensiunea, ci pentru a încerca s-o dezamorsăm. Nu mai merge cu jumătăți de măsură şi nu a mers niciodată cu jumătăți de măsură. Suntem într-un moment al adevărului, care nu e un moment al adevărului doar pentru cei de la putere, ci este unul și pentru noi cei din opoziție și vom fi pe măsura acestui moment.
Mulțumim! Presupun că întrebări nu sunt, pentru că probabil toate lucrurile s-au spus. Vă vom ține la curent zilele următoare ca și până acum. Și aș vrea să vă mulțumesc, deloc convențional, pentru tot ceea ce faceți în aceste zile. Dacă România are o șansă de a-și apăra democrația și de a ieși din situația în care a intrat, ea se datorează oamenilor care sunt în stradă acum și dumneavoastră celor care faceți posibilă comunicarea românilor între ei.
Mulțumesc foarte mult!”

Comunicat de presă Jandarmeria trebuie să îşi facă datoria fără abuzuri şi cu responsabilitate

Uniunea Social Liberală: 

 
Uniunea Social Liberală se declară solidară cu protestatarii care au ieşit în aceste zile în stradă, dar condamnă orice fel de violenţă şi incitare la violenţă. Ciocnirile petrecute ieri seară în Piaţa Universităţii sunt regretabile şi îndemnăm autorităţile la calm şi la evitarea oricăror abuzuri împotriva manifestanţilor.
 Astăzi, se vehiculează în media că au fost reţinute un număr de la 29 până la 40 de persoane, iar motivele acestor reţineri diferă: de la nevoia de legitimare, la îndeplinirea de acte de violenţă de către aceste persoane. 
Urmărind filmul evenimentelor din seara zilei de 14 ianuarie, constatăm o reacție exagerată a forțelor de ordine în raport cu protestatarii din Piața Universității, reacție care nu a făcut decât să stimuleze fenomene marginale ale demonstrațiilor și să crească tensiunea între manifestanți.
Uniunea Social Liberală îşi rezervă dreptul de a solicita o anchetă administrativă și parlamentară asupra acțiunii Ministerului de Interne în ziua de 14 ianuarie 2012.
Facem din nou un apel la adresa Jandarmeriei și a tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice să dovedească respect față de cetățeni și dreptul lor fundamental de a protesta în mod pașnic împotriva unui regim din ce în ce mai abuziv. De asemenea, facem un apel la adresa populației de a descuraja orice manifestare care riscă să degenereze, de a respinge provocările și orice gest de violență.

15.01.2012         

Uniunea Social Liberală: Comunicat de presă


Uniunea Social Liberală va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare care să dezbată situația politică actuală și tensiunile sociale fără precedent și să genereze o soluție politică care să preîntâmpine escaladarea acestor tensiuni.
Uniunea Social Liberală constată absența totală a autorităților și atitudinea incalificabilă a actualei puteri, care, în locul unei reacții responsabile și raționale, în fața protestelor publice, nu ne-a oferit decât intevenția jenantă a unui politruc de mâna a doua, precum Sever Voinescu. 
Din păcate, nici măcar în ceasul al doisprezecelea, când oamenii au fost nevoiți să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile și pentru a protesta împotriva anilor de umilință și sfidare la care au fost supuși de actuala putere, PD nu este capabil să-și recunoască eșecul, să renunțe la discursul propagandistic și populist, la atacurile penibile împotriva opoziției și la jignirea poporului român.
Faptul că Președintele, Primul-Ministru și membrii Guvernului se ascund de opinia publică arată degringolada din tabăra puterii. Acesta este sindromul unui sfârșit de regim, când cei mai înalți reprezentanți în stat nu mai au curajul să apară public și când se recurge la violență în locul rațiunii și dialogului. 
În condițiile în care România arată astăzi ca o țară neguvernată, singura soluție rațională este declanșarea rapidă a alegerilor anticipate, pentru a avea un nou Parlament și un nou Guvern, legitimate de votul popular și pentru a reveni la normalitate.

15.01.2012
Crin Antonescu                               Victor Ponta                    Daniel Constantin
Preşedintele PNL                          Preşedintele PSD                   Preşedintele PC

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Comanda din Modrogan 1 - Schimbaţi agenda publică! Vorbiţi despre măriri...


Ieri toate organizaţiile PDL din ţară au primit o circulară prin care erau somate ca să facă azi şi mîine conferinţe de presă în cadrul cărora să prezinte Priorităţile Ministerul Muncii. Şefii de organizaţii sunt avertizaţi în circulară să trimită apoi la Bucureşti o sinteză a ceea ce au făcut şi mai ales cum au făcut pentru că aceste sinteze vor fi analizate în şedinţa BPN al PDL.

prezentare ministerul muncii

punctaj ministerul muncii_12 ianuarie 2012
Pentru cine nu poate deschde documentul... postăm mai jos conţinutul Punctajului:

Punctaj

Reformele Ministerului Muncii si prioritati 2012

Pentru a putea intelege mai bine impactul real al reformelor de dreapta ale guvernului este bine sa vedem ce s-ar fi intamplat in Romania daca ne-am fi luat dupa ce vrea USL.

Am facut niste calcule care arata clar ca PSD si PNL sunt grecii Romaniei. Doar prin blocarea reformei pensiilor si a legii asistentei sociale, USL ar fi saracit Romania cu cel putin 6,5 miliarde lei.

Acum cand statele europene reusesc cu greu si la mari dobanzi sa mai imprumute bani pentru a acoperi deficitele din bugetele nationale.

Daca ne luam dupa USL, cu certitudine pensionarii nu si-ar mai fi primit pensiile luna de luna.

Daca nu faceam reforma asa cum cerea USL, deficitul bugetului de pensii ar fi ajuns in 2011 la peste 20 miliarde lei. Deci ar fi saracit Romania cu 6 miliarde lei.
Guvernul Tariceanu, cu sprijinul PSD a bagat in faliment sistemul public de pensii si va reamintesc ca pana in septembrie 2008 fondul de pensii era pe excendent, ca in numai in 3 luni sa ajunga la deficit aproape 3 miliarde lei. Poate ca suntem toti vinovati, dar cand PDL a inteles riscurile crizei si a propus solutia reformei, PSD si PNL au fost doar un zid impotriva reformelor.

Daca am face ce spune USL, am risipit in continuare banii fiecarui platitor de taxe din tara asta, pentru a da ajutoare sociale cui merita si cui nu merita.

Reforma asistentei sociale este la inceput, asa ca am doar doua cifre importante: economie de 88 milioane lei la plata venitului minim garantat pentru 2011 si economie de 400 de milioane lei la alocatia de sustinere a familiei in 2011.

Asa pe scurt, daca nu ne luptam sa treaca legea asistentei sociale, am mai fi aruncat pe apa sambetei alte 500 milioane lei, pentru doar 2 prestatii sociale.

Asupra acestui guvern s-a dezlantuit un atac fara precedent ca urmare a dorintei noastre de a reforma societatea si a o aseza pe bazele unor politici coerente de dreapta. Am strans din dinti, am rabdat atacuri populiste. Acum avem posibilitatea sa le aratam romanilor primele efecte concrete ale reformelor de dreapta pe care noi ne-am luptat sa le adoptam.

Noul Cod al Muncii

Cel mai important indicator al efectelor codului muncii este scoaterea cat mai multor locuri de munca din zona nefiscalizata, din zona economiei negre.

La data de 10 ianuarie 2012 numarul contractelor active este de 5.262.918, iar numarul salariatilor activi este de 4.867.264.

Maximul nr. de contracte active inregistrate dupa intrarea in vigoare a noului cod al muncii a fost atins la 29 august 2011 cand am avut 6.418,137 contracte active.

Referitor la Legea Zilierilor, la data de 31 decembrie 2011 din datele de la Inspectia Muncii aveam inregistrate 170.449 persoane care au desfăşurat activitate ca zilieri.

USL s-a impotrivit acestor masuri, iar acum ar trebuie sa aiba curajul sa le spuna public celor care acum un contract legal de munca si toate drepturile aparate, ca ei cei de la PSD si PNL le-au refuzat aceste drepturi.

Reforma pensiilor
Stiti cu cata greutate am trecut legea pensiilor, ce atacuri furibunde a declansat. Si acum vedem rezultate pozitive, in cifre care nu pot fi contestate, ma intreb oare de ce s-au impotrivit cu atata patima?

Cifrele pe care le citesc acum vreau sa le auda si Ponta si Antonescu si poate se vor intreba singuri de ce s-au opus reformei sistemului de pensii.

A crescut media anuală a contribuţiilor de asigurări sociale achitate de asiguraţii individuali, de la aprox. 18 miliarde lei în 2010, la aprox. 26 miliarde lei în 2011.

A scăzut numărul persoanelor care s-au înscris la pensie anticipată parţială, de la 42.911 în 2010, la 24.797 în 201.

A scăzut numărul persoanelor care s-au înscris la pensie de invaliditate, de la 61.905 în 2010, la 29.799 în 2011;

Un număr de aprox.1,4 milioane de pensionari au beneficiat de creşterea pensiei urmare a acordării punctajului suplimentar pentru perioadele lucrate în fostele grupe I şi a - II - a de muncă,

In urma revizuirii medicale periodice a pensionarilor de invalidate un numar de 6.894 de persoane au fost depensionate ca urmare a recuperarii capacitatii de munca.

Ocuparea fortei de munca

La sfârşitul lunii decembrie 2011 rata șomajului era de 5,12% cu 1,85 puncte procentuale mai mică decât nivelul înregistrat în luna decembrie 2010 (6,97%).

Numărul total de şomeri înregistrați la finele lunii noiembrie 2011 a fost de 454.978 persoane în scădere (cu aproape 180.000 de persoane) față de noiembrie 2010 când în statisticile ANOFM erau înregistrate 633.476 persoane șomere.

Am avut 41 942 de persoane care au beneficiat de cursuri de formare profesionala, pe tot parcursul anului 2011.

Referitor la anul 2012 am doua mari prioritiati: intensificarea controalelor pe asistenta sociala si politicile de ocupare pentru tineri.

Desigur ca mentinem ca tinte implementarea reformelor si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Primul lucru pe care vreau sa-l spun este ca va garantez ca atat timp cat eu si PDL va gestiona ministerul muncii aici se vor face doar politici de dreapta. Politici de dreapta care sa aduca: responsabilitate sociala, dreptate sociala, stoparea risipei si fraudei.
Continuarea implementarii reformelor si monitorizarii efectelor pe care acestea le produc.

Vom continua monitorizarea efectelor Codului Muncii si evolutia deficitului fondului public de pensii ca urmare a implementarii reformei sistemului de pensii.

Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene prin POSDRU

In 2012 POSDRU trebuie sa ajunga la cel putin 9,2% rata de absorbtie la mijlocul anului. Avem o tinta in 2012 de 2,5 milioane plati euro/zi.

Intensificarea controalelor inspectiei sociale si comisiei superioare de evaluarea a persoanelor cu handicap.

Tocmai pentru ca este an electoral, nu vom mai permite manipularea ajutorului social in scop electoral. PDL este singurul partid care si-a asumat clar stoparea acestor practici care nu fac cinste niciunui partid.

In 2012 intensificam activitatea de control pentru a elimina frauda si erorile, astfel sa ne asiguram ca banii din asistenta sociala merg doar catre categoriile vulnerabile, care cu adevarat au nevoie de sprijinul nostru.

Suntem in plin proces de crestere a capacitatii de control a Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala, precum si a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor cu handicap.

Am planificat pentru anul acesta campanii de control pentru urmatoarele categorii de prestatii sociale:

A. Beneficii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială

• venitul minim garantat;

• alocaţia pentru susţinerea familiei;

• ajutorul pentru încălzirea locuinţei;

B. Beneficii de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei

• indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie

C. Beneficii de asistenţă socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale

• alocaţii pentru persoanele cu dizabilităţi;

• indemnizaţii de îngrijire
In acest moment, Comisia superioara de evaluare a persoanelor cu handicap este la Sibiu unde finalizeaza ancheta si dupa aceea voi cere sa se deplaseze la Iasi, unde am aflat si noi ca exista probleme cu dosarele.

Vreau sa va anunt ca in acest moment analizam posibilitatea de a demara o campanie la nivel national de verificare a tuturor dosarelor de handicap. Efortul este mare, de aceea trebuie sa vedem daca dispunem de toate resursele necesare.

Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor.

Policitile pentru cresterea ocuparii fortei de munca sunt prioritatea mea si nu va ascund ca sunt ingrijorata de somajul in randul tinerilor.
Anul acesta lansam prin ANOFM programul „A doua sansa” destinat somerilor analfabeti. Somerii care au maxim 4 clase sau nu sunt alfabetizati sunt o categorie cu un risc mare de excluziune. Vom cupla acest program cu Legea uceniciei astfel incat sa ii ajutam sa deprinda o meserie care sa ii ajute sa isi castige existenta.
De asemenea, anul acesta cursurile de formare sunt tintite catre tineri, persoanele peste 45 de ani si romi.
Toata critica la adresa PDL si a guvernului este populista si neintemeiata.
Stanga a criticat guvernul de dimineata pana seara, dar USL nu a fost in stare sa le spuna oamenilor cum vad ei asistenta sociala, piata muncii, sistemul de pensii, politicile de ocupare, intr-o tara schimbata profund de criza economica mondiala. Singurul lucru pe care il stiu este sa ne critice, fara sa sufle o vorba despre ce ar face ei concret.
Gusa: UNPR s-ar putea alia cu PSD pentru a forma noua majoritate parlamentara
Autor: Irina Ursu
Analistul politic Cozmin Gusa a declarat pentru Ziare.com ca anul 2012 ar putea aduce pe scena politica o noua alianta de stanga, formata din PSD si UNPR, care ar urma sa obtina majoritatea parlamentara, intr-o Romanie afectata de criza si saracie.

"Potentiala surpriza pe care o vad in acest moment si care ar putea sa schimbe total jocul politic in 2012 ar fi o mare alianta de stanga intre PSD si UNPR, lucru care ar transa practic in acest moment partea majoritara in alegeri, pentru ca intr-o tara in criza cum este Romania, cu oameni saraci si disperati, fortele de stanga mai populiste intotdeuna vor fi votate in defavoarea celor de dreapta, mai ales ca in acest moment guvernarea este de dreapta, UNPR-ul fiind sa spunem minoritar, daca nu chiar nesemnificativ in exercitiul guvernarii si neocupand un minister care sa influenteze viata sociala a romanilor", a declarat fostul strateg al campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, din 2009.

Cozmin Gusa mai dezvaluie ca niciunul din actualii lideri ai celor doua formatiuni politice nu vor conduce noua formatiune de stanga, ci o alta persoana, fara a da insa un nume.

"Insa ca sa se intample acest lucru niciunul din actualii lideri ai UNPR si nici Victor Ponta nu ar putea sa fie liderul viitoarei formatiuni de stanga, ci o alta personaliate care ar fi intr-o relatie pozitiva si cu unii si cu ceilalti, un om validat de stanga.

Acesta este primul factor pro realizarea acestei aliante, iar factorul declansator ar putea sa fie continuarea scaderii in sondaje a USL-ului pe durata lunilor ianuarie - februarie si martie, ceea ce ar declansa in mare parte nemultumirea profunda a pesedistilor care isi vor vedea nu doar injumatatite locurile, ci mult mai putine ca inainte, dar chiar si liberalilor care la ultimele alegeri au fost la aproape de 20%, iar un USL care merge in continuare in jos si scade sub 40% intr-o perspectiva si un joc electoral din acest an nu mai este atractiva pentru ei.

Exista cel putin o persoana care ar avea aceasta vocatie si probabil cativa dintre cititorii dumneavoastra, la fel ca si mine, cunosc aceasta persoana.

Sunt pasi care s-au vazut in ultima luna si daca se vor analiza cu atentie anumite semne din viata publica, o sa va dati seama ca ce spun eu este posibil", a mai explicat analistul politic.

Cozmin Gusa mai crede ca in cazul unui scenariu PSD - UNPR, PDL ar putea sa se alieze din nou cu PNL.

"Pe de alta parte, sigur ca o asemenea miscare ar insemna bipolarizarea scenei politice din Romania dintre stanga si dreapta, iar pe partea dreapta s-ar putea intampla si miscari spectaculoase in conditiile in care Crin Antonescu in urma destramarii USL nu ar mai reusi sa isi mentina presedintia PNL.

Aici ma refer la o apropiere intre PDL si PNL sau ar putea sa fie un traseu politic pe partea dreapta pe doua voci distincte: una de centru - dreapta - crestin democrata a PDL si liberala a PNL-ului, formata din actualele formule de conducere ale partidului, dar bineinteles asa cum arata lucrurile astazi daca o asemenea miscare concurenta cu prima s-ar intampla, in mod evident majoritatea la finalul anului in Parlament ar apartine acestei forte reunite de stanga.

Ce rol va avea mass media in campania electorala

Cozmin Gusa a mai declarat ca in actualul context UDMR va intampina dificultati in a obtine scorul necesar la alegeri pentru a depasi pragul de 5%, atat cat prevede legea pentru ca o formatiune politica sa intre in Parlament.

"In mod evident nu stim ce o sa fie pe buletinele de vot pentru ca, pe langa formatiunile principale pe care le-am mentionat, PSD si UNPR sau PDL si PNL, va mai exista UDMR-ul cu inca cel putin doi sateliti ai minoritatii maghiare care vor ingreuna foarte mult demersul Uniunii de a depasi un prag de 5% si poate se vor multumi cu acea reprezentare de baza de deputati si senatori din cateva colegii, s-ar putea sa fie redesenata harta.

Si apropo de reprezentarea minoritatii maghiare si ofensiva domnului Tokes, precum si disperarea cu care domnul Hunor Kelemen cere aprobarea statutului minoritatilor tocmai pentru a creste aderenta electoratului maghiar la UDMR sau tot pentru a asigura niste locuri de reprezentare in viitorul Parlament cultural, pe care il tot viseaza ei de cinci ani de zile, in conditiile in care UDMR nu va mai reusi sa aiba grupuri parlamentare si o reprezentare consistenta.

Este evident ca liderii UDMR se gandesc la un asemenea scenariu pentru ca 2012 va fi un an foarte complicat, foarte sofisticat in strategii foarte greu de prezis asupra rezultatului final, pentru ca de la o zi la alta anumite miscari pot sa reazimuteze spectrul politic cu largul concurs al mass media", a mai spus acesta.

Cozmin Gusa a mai explicat ca "puzderia de canale de stiri care au inceput sa apara au rol de a influenta atitudinea vectorilor de opinie".

"Pentru ca puzderia de canale de stiri care au inceput sa apara nu au alt rol in acest moment decat sa directioneze la nivelul vectorilor de opinie anumite atitudini de la o zi la alta, ele neinfluentand in mare masura consistenta electoratului, ci influentand atitudinea vectorilor de opinie cu rol in miscarile politice de la nivel national si local.

Va fi un an interesant in care ce e astazi nu e maine, iar apropo de asta chiar si surpriza anului 2011, aici ma refer la Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, in conditiile in care va ramane la fel de prost organizat ca in acest moment nu va reusi sa isi culeaga voturile probabil in niciun colegiu, pentru ca voturile se impart intre majori, iar proasta organizare si lipsa aliantelor politice o sa ii faca sa nu poata sa isi stranga zestrea de simpatie cifrata acum undeva peste 5%", a mai mentionat analistul politic.