Ieri toate organizaţiile PDL din ţară au primit o circulară prin care erau somate ca să facă azi şi mîine conferinţe de presă în cadrul cărora să prezinte Priorităţile Ministerul Muncii. Şefii de organizaţii sunt avertizaţi în circulară să trimită apoi la Bucureşti o sinteză a ceea ce au făcut şi mai ales cum au făcut pentru că aceste sinteze vor fi analizate în şedinţa BPN al PDL.
prezentare ministerul muncii
punctaj ministerul muncii_12 ianuarie 2012
Pentru cine nu poate deschde documentul... postăm mai jos conţinutul Punctajului:
Punctaj
Reformele Ministerului Muncii si prioritati 2012
Pentru a putea intelege mai bine impactul real al reformelor de dreapta ale guvernului este bine sa vedem ce s-ar fi intamplat in Romania daca ne-am fi luat dupa ce vrea USL.
Am facut niste calcule care arata clar ca PSD si PNL sunt grecii Romaniei. Doar prin blocarea reformei pensiilor si a legii asistentei sociale, USL ar fi saracit Romania cu cel putin 6,5 miliarde lei.
Acum cand statele europene reusesc cu greu si la mari dobanzi sa mai imprumute bani pentru a acoperi deficitele din bugetele nationale.
Daca ne luam dupa USL, cu certitudine pensionarii nu si-ar mai fi primit pensiile luna de luna.
Daca nu faceam reforma asa cum cerea USL, deficitul bugetului de pensii ar fi ajuns in 2011 la peste 20 miliarde lei. Deci ar fi saracit Romania cu 6 miliarde lei.
Guvernul Tariceanu, cu sprijinul PSD a bagat in faliment sistemul public de pensii si va reamintesc ca pana in septembrie 2008 fondul de pensii era pe excendent, ca in numai in 3 luni sa ajunga la deficit aproape 3 miliarde lei. Poate ca suntem toti vinovati, dar cand PDL a inteles riscurile crizei si a propus solutia reformei, PSD si PNL au fost doar un zid impotriva reformelor.
Daca am face ce spune USL, am risipit in continuare banii fiecarui platitor de taxe din tara asta, pentru a da ajutoare sociale cui merita si cui nu merita.
Reforma asistentei sociale este la inceput, asa ca am doar doua cifre importante: economie de 88 milioane lei la plata venitului minim garantat pentru 2011 si economie de 400 de milioane lei la alocatia de sustinere a familiei in 2011.
Asa pe scurt, daca nu ne luptam sa treaca legea asistentei sociale, am mai fi aruncat pe apa sambetei alte 500 milioane lei, pentru doar 2 prestatii sociale.
Asupra acestui guvern s-a dezlantuit un atac fara precedent ca urmare a dorintei noastre de a reforma societatea si a o aseza pe bazele unor politici coerente de dreapta. Am strans din dinti, am rabdat atacuri populiste. Acum avem posibilitatea sa le aratam romanilor primele efecte concrete ale reformelor de dreapta pe care noi ne-am luptat sa le adoptam.
Noul Cod al Muncii
Cel mai important indicator al efectelor codului muncii este scoaterea cat mai multor locuri de munca din zona nefiscalizata, din zona economiei negre.
La data de 10 ianuarie 2012 numarul contractelor active este de 5.262.918, iar numarul salariatilor activi este de 4.867.264.
Maximul nr. de contracte active inregistrate dupa intrarea in vigoare a noului cod al muncii a fost atins la 29 august 2011 cand am avut 6.418,137 contracte active.
Referitor la Legea Zilierilor, la data de 31 decembrie 2011 din datele de la Inspectia Muncii aveam inregistrate 170.449 persoane care au desfăşurat activitate ca zilieri.
USL s-a impotrivit acestor masuri, iar acum ar trebuie sa aiba curajul sa le spuna public celor care acum un contract legal de munca si toate drepturile aparate, ca ei cei de la PSD si PNL le-au refuzat aceste drepturi.
Reforma pensiilor
Stiti cu cata greutate am trecut legea pensiilor, ce atacuri furibunde a declansat. Si acum vedem rezultate pozitive, in cifre care nu pot fi contestate, ma intreb oare de ce s-au impotrivit cu atata patima?
Cifrele pe care le citesc acum vreau sa le auda si Ponta si Antonescu si poate se vor intreba singuri de ce s-au opus reformei sistemului de pensii.
A crescut media anuală a contribuţiilor de asigurări sociale achitate de asiguraţii individuali, de la aprox. 18 miliarde lei în 2010, la aprox. 26 miliarde lei în 2011.
A scăzut numărul persoanelor care s-au înscris la pensie anticipată parţială, de la 42.911 în 2010, la 24.797 în 201.
A scăzut numărul persoanelor care s-au înscris la pensie de invaliditate, de la 61.905 în 2010, la 29.799 în 2011;
Un număr de aprox.1,4 milioane de pensionari au beneficiat de creşterea pensiei urmare a acordării punctajului suplimentar pentru perioadele lucrate în fostele grupe I şi a - II - a de muncă,
In urma revizuirii medicale periodice a pensionarilor de invalidate un numar de 6.894 de persoane au fost depensionate ca urmare a recuperarii capacitatii de munca.
Ocuparea fortei de munca
La sfârşitul lunii decembrie 2011 rata șomajului era de 5,12% cu 1,85 puncte procentuale mai mică decât nivelul înregistrat în luna decembrie 2010 (6,97%).
Numărul total de şomeri înregistrați la finele lunii noiembrie 2011 a fost de 454.978 persoane în scădere (cu aproape 180.000 de persoane) față de noiembrie 2010 când în statisticile ANOFM erau înregistrate 633.476 persoane șomere.
Am avut 41 942 de persoane care au beneficiat de cursuri de formare profesionala, pe tot parcursul anului 2011.
Referitor la anul 2012 am doua mari prioritiati: intensificarea controalelor pe asistenta sociala si politicile de ocupare pentru tineri.
Desigur ca mentinem ca tinte implementarea reformelor si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.
Primul lucru pe care vreau sa-l spun este ca va garantez ca atat timp cat eu si PDL va gestiona ministerul muncii aici se vor face doar politici de dreapta. Politici de dreapta care sa aduca: responsabilitate sociala, dreptate sociala, stoparea risipei si fraudei.
Continuarea implementarii reformelor si monitorizarii efectelor pe care acestea le produc.
Vom continua monitorizarea efectelor Codului Muncii si evolutia deficitului fondului public de pensii ca urmare a implementarii reformei sistemului de pensii.
Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene prin POSDRU
In 2012 POSDRU trebuie sa ajunga la cel putin 9,2% rata de absorbtie la mijlocul anului. Avem o tinta in 2012 de 2,5 milioane plati euro/zi.
Intensificarea controalelor inspectiei sociale si comisiei superioare de evaluarea a persoanelor cu handicap.
Tocmai pentru ca este an electoral, nu vom mai permite manipularea ajutorului social in scop electoral. PDL este singurul partid care si-a asumat clar stoparea acestor practici care nu fac cinste niciunui partid.
In 2012 intensificam activitatea de control pentru a elimina frauda si erorile, astfel sa ne asiguram ca banii din asistenta sociala merg doar catre categoriile vulnerabile, care cu adevarat au nevoie de sprijinul nostru.
Suntem in plin proces de crestere a capacitatii de control a Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala, precum si a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor cu handicap.
Am planificat pentru anul acesta campanii de control pentru urmatoarele categorii de prestatii sociale:
A. Beneficii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială
• venitul minim garantat;
• alocaţia pentru susţinerea familiei;
• ajutorul pentru încălzirea locuinţei;
B. Beneficii de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei
• indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie
C. Beneficii de asistenţă socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale
• alocaţii pentru persoanele cu dizabilităţi;
• indemnizaţii de îngrijire
In acest moment, Comisia superioara de evaluare a persoanelor cu handicap este la Sibiu unde finalizeaza ancheta si dupa aceea voi cere sa se deplaseze la Iasi, unde am aflat si noi ca exista probleme cu dosarele.
Vreau sa va anunt ca in acest moment analizam posibilitatea de a demara o campanie la nivel national de verificare a tuturor dosarelor de handicap. Efortul este mare, de aceea trebuie sa vedem daca dispunem de toate resursele necesare.
Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor.
Policitile pentru cresterea ocuparii fortei de munca sunt prioritatea mea si nu va ascund ca sunt ingrijorata de somajul in randul tinerilor.
Anul acesta lansam prin ANOFM programul „A doua sansa” destinat somerilor analfabeti. Somerii care au maxim 4 clase sau nu sunt alfabetizati sunt o categorie cu un risc mare de excluziune. Vom cupla acest program cu Legea uceniciei astfel incat sa ii ajutam sa deprinda o meserie care sa ii ajute sa isi castige existenta.
De asemenea, anul acesta cursurile de formare sunt tintite catre tineri, persoanele peste 45 de ani si romi.
Toata critica la adresa PDL si a guvernului este populista si neintemeiata.
Stanga a criticat guvernul de dimineata pana seara, dar USL nu a fost in stare sa le spuna oamenilor cum vad ei asistenta sociala, piata muncii, sistemul de pensii, politicile de ocupare, intr-o tara schimbata profund de criza economica mondiala. Singurul lucru pe care il stiu este sa ne critice, fara sa sufle o vorba despre ce ar face ei concret.
Gusa: UNPR s-ar putea alia cu PSD pentru a forma noua majoritate parlamentara
Autor: Irina Ursu
Analistul politic Cozmin Gusa a declarat pentru Ziare.com ca anul 2012 ar putea aduce pe scena politica o noua alianta de stanga, formata din PSD si UNPR, care ar urma sa obtina majoritatea parlamentara, intr-o Romanie afectata de criza si saracie.
"Potentiala surpriza pe care o vad in acest moment si care ar putea sa schimbe total jocul politic in 2012 ar fi o mare alianta de stanga intre PSD si UNPR, lucru care ar transa practic in acest moment partea majoritara in alegeri, pentru ca intr-o tara in criza cum este Romania, cu oameni saraci si disperati, fortele de stanga mai populiste intotdeuna vor fi votate in defavoarea celor de dreapta, mai ales ca in acest moment guvernarea este de dreapta, UNPR-ul fiind sa spunem minoritar, daca nu chiar nesemnificativ in exercitiul guvernarii si neocupand un minister care sa influenteze viata sociala a romanilor", a declarat fostul strateg al campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, din 2009.
Cozmin Gusa mai dezvaluie ca niciunul din actualii lideri ai celor doua formatiuni politice nu vor conduce noua formatiune de stanga, ci o alta persoana, fara a da insa un nume.
"Insa ca sa se intample acest lucru niciunul din actualii lideri ai UNPR si nici Victor Ponta nu ar putea sa fie liderul viitoarei formatiuni de stanga, ci o alta personaliate care ar fi intr-o relatie pozitiva si cu unii si cu ceilalti, un om validat de stanga.
Acesta este primul factor pro realizarea acestei aliante, iar factorul declansator ar putea sa fie continuarea scaderii in sondaje a USL-ului pe durata lunilor ianuarie - februarie si martie, ceea ce ar declansa in mare parte nemultumirea profunda a pesedistilor care isi vor vedea nu doar injumatatite locurile, ci mult mai putine ca inainte, dar chiar si liberalilor care la ultimele alegeri au fost la aproape de 20%, iar un USL care merge in continuare in jos si scade sub 40% intr-o perspectiva si un joc electoral din acest an nu mai este atractiva pentru ei.
Exista cel putin o persoana care ar avea aceasta vocatie si probabil cativa dintre cititorii dumneavoastra, la fel ca si mine, cunosc aceasta persoana.
Sunt pasi care s-au vazut in ultima luna si daca se vor analiza cu atentie anumite semne din viata publica, o sa va dati seama ca ce spun eu este posibil", a mai explicat analistul politic.
Cozmin Gusa mai crede ca in cazul unui scenariu PSD - UNPR, PDL ar putea sa se alieze din nou cu PNL.
"Pe de alta parte, sigur ca o asemenea miscare ar insemna bipolarizarea scenei politice din Romania dintre stanga si dreapta, iar pe partea dreapta s-ar putea intampla si miscari spectaculoase in conditiile in care Crin Antonescu in urma destramarii USL nu ar mai reusi sa isi mentina presedintia PNL.
Aici ma refer la o apropiere intre PDL si PNL sau ar putea sa fie un traseu politic pe partea dreapta pe doua voci distincte: una de centru - dreapta - crestin democrata a PDL si liberala a PNL-ului, formata din actualele formule de conducere ale partidului, dar bineinteles asa cum arata lucrurile astazi daca o asemenea miscare concurenta cu prima s-ar intampla, in mod evident majoritatea la finalul anului in Parlament ar apartine acestei forte reunite de stanga.
Ce rol va avea mass media in campania electorala
Cozmin Gusa a mai declarat ca in actualul context UDMR va intampina dificultati in a obtine scorul necesar la alegeri pentru a depasi pragul de 5%, atat cat prevede legea pentru ca o formatiune politica sa intre in Parlament.
"In mod evident nu stim ce o sa fie pe buletinele de vot pentru ca, pe langa formatiunile principale pe care le-am mentionat, PSD si UNPR sau PDL si PNL, va mai exista UDMR-ul cu inca cel putin doi sateliti ai minoritatii maghiare care vor ingreuna foarte mult demersul Uniunii de a depasi un prag de 5% si poate se vor multumi cu acea reprezentare de baza de deputati si senatori din cateva colegii, s-ar putea sa fie redesenata harta.
Si apropo de reprezentarea minoritatii maghiare si ofensiva domnului Tokes, precum si disperarea cu care domnul Hunor Kelemen cere aprobarea statutului minoritatilor tocmai pentru a creste aderenta electoratului maghiar la UDMR sau tot pentru a asigura niste locuri de reprezentare in viitorul Parlament cultural, pe care il tot viseaza ei de cinci ani de zile, in conditiile in care UDMR nu va mai reusi sa aiba grupuri parlamentare si o reprezentare consistenta.
Este evident ca liderii UDMR se gandesc la un asemenea scenariu pentru ca 2012 va fi un an foarte complicat, foarte sofisticat in strategii foarte greu de prezis asupra rezultatului final, pentru ca de la o zi la alta anumite miscari pot sa reazimuteze spectrul politic cu largul concurs al mass media", a mai spus acesta.
Cozmin Gusa a mai explicat ca "puzderia de canale de stiri care au inceput sa apara au rol de a influenta atitudinea vectorilor de opinie".
"Pentru ca puzderia de canale de stiri care au inceput sa apara nu au alt rol in acest moment decat sa directioneze la nivelul vectorilor de opinie anumite atitudini de la o zi la alta, ele neinfluentand in mare masura consistenta electoratului, ci influentand atitudinea vectorilor de opinie cu rol in miscarile politice de la nivel national si local.
Va fi un an interesant in care ce e astazi nu e maine, iar apropo de asta chiar si surpriza anului 2011, aici ma refer la Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, in conditiile in care va ramane la fel de prost organizat ca in acest moment nu va reusi sa isi culeaga voturile probabil in niciun colegiu, pentru ca voturile se impart intre majori, iar proasta organizare si lipsa aliantelor politice o sa ii faca sa nu poata sa isi stranga zestrea de simpatie cifrata acum undeva peste 5%", a mai mentionat analistul politic.