Persoane interesate

sâmbătă, 24 martie 2012

Uniunea Social Liberală: COMUNICAT DE PRESĂ



USL: PDL blochează dezvoltarea Bucureştiului şi vrea să aibă fonduri pentru clientelă

USL condamnă gestul iresponsabil şi politicianist al PDL de a adopta un buget al Capitalei pe anul 2012 ce nu are nicio legătură cu interesele reale ale bucureştenilor.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat ieri, 23.03.2012, un buget al Capitalei dedicat exclusiv interesului politic şi clientelar al PDL. Nu interesul bucureştenilor este cel care a primat, ci cel al PDL. Consilierii municipali, ghidaţi de la partid de Elena Udrea, încearcă, cu mai puţin de trei luni înainte de alegeri, să blocheze dezvoltarea oraşului, să pună piedici proiectelor Primarului General Sorin Oprescu şi să dea ultimele tunuri din bani publici.

Nici acum, în ceasul al 12-lea, consilierii PDL nu înţeleg de ce partidul din care fac parte stă prost în sondaje, de ce oamenii îi resping şi de ce vor pierde alegerile. Răspunsul este unul singur: Pentru că au luat de fiecare dată decizii împotriva interesului bucureştenilor; pentru că au acţionat de fiecare dată împotriva Primarului General, Sorin Oprescu, cel care a încercat să dezvolte şi să modernizeze Capitala şi care a arătat că, inclusiv pe timp de criză, se poate construi ceva, că proiecte bune pentru oraş pot fi duse până la capăt.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a propus un buget echilibrat, care susține investiţii noi, dar care vine şi în sprijinul celor aflaţi în nevoie. Este un buget care exprimă o viziune de dezvoltare a oraşului ce se întinde pe o perioadă mai mare de timp. Ceea ce a făcut însă PDL a fost să blocheze oraşul şi să voteze un buget care să servească intereselor electorale imediate. PDL a urmărit să aibă fonduri disponibile pentru clientelă.  

USL ştie că alegerile locale înseamnă pentru PDL începutul sfârşitului şi înţelege disperarea din tabăra democrat-liberală. Totuşi, solicită PDL Bucureşti să nu omoare oraşul odată cu el.

USL solicită PDL să nu îi pedepsească pe bucureşteni. Capitala are dreptul la dezvoltare. Drumul bun pe care se află de aproape patru ani trebuie să continue! Bani există! Important este ca ei să nu mai fie furaţi, să nu mai fie direcţionaţi spre clientela PDL.

Scrisoare deschisa privind lipsa de transparenţa decizionala a factorilor politici în cazul proiectului Hotărârii de Guvern legate de separarea etnică a UMF Târgu Mureş

Scrisoare deschisa privind lipsa de transparenţa decizionala a factorilor politici în cazul proiectului Hotărârii de Guvern legate de separarea etnică a UMF Târgu Mureş

luni, 12 martie 2012

Cristian Buşoi lansează site-ul pentru promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii


          
Europarlamentarul Cristian Buşoi a preluat iniţiativa ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni) de a promova în România o campanie pentru crearea unui mediu de afaceri propice, precum şi pentru îmbunătăţirea oportunităţilor oferite întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM). Un alt scop al campaniei este crearea de noi locuri de muncă, dar şi creşterea economică.

'În mod special, pentru România îmi propun să creez un site special, care nu doar să prezinte în limba română toate aceste iniţiative de la nivelul Parlamentului European, ci şi să vină cu foarte multe informaţii utile legate de accesul la finanţări, de reducerea birocraţiei, de locurile în care se pot plânge, la nivel european - la Bruxelles, direct -, în cazul în care întâmpină greutăţi într-o altă ţară UE, atunci când fac afaceri transfrontaliere', a declarat eurodeputatul vineri, într-o conferinţă de presă.

Acest site va fi lansat pe data de 6 aprilie, la Timişoara, în cadrul unei dezbateri ce va avea loc cu reprezentanţi ai IMM-urilor şi ai autorităţilor care-şi vor arăta intereseul pentru acest proiect.

Buşoi a subliniat faptul că IMM-urile au nevoie de o reducere a birocraţiei, de un acces mai bun la finanţare, mai ales pe bani europeni, dar şi la credite bancare, la pieţe de capital sau la investitori privaţi, care sunt interesaţi astăzi, cu precădere, de mari proiecte, de mari companii, şi mai puţin de a finanţa proiecte mici şi medii şi de a sprijini sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

'Iniţiativa se referă la crearea şi securizarea locurilor de muncă prin sprijinirea micilor întreprinzători din România şi din Uniunea Europeană, pentru a se extinde şi pentru a ajunge la o capacitate maximă de dezvoltare. IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei; de aceea, impactul regulilor existente şi al celor nou create, atât la nivel naţional, cât şi la cel european asupra IMM-urilor trebuie să fie analizat pentru a ne asigura că acestea răspund nevoilor IMM-urilor şi că birocraţia inutilă e eliminată', a subliniat Buşoi.

Potrivit eurodeputatului liberal, cele aproximativ 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii care există în Europa asigură 99% din totalul afacerilor, dar şi două treimi din locurile de muncă din sectorul privat.

Un studiu prezentat de către Comisia Europeană în luna ianuarie a arătat că şase din zece noi locuri de muncă apărute pe piaţă sunt oferite de micii întreprinzători. Mai mult de jumătate din producţia companiilor europene provine tot de la IMM-uri.

'Iniţiativa campaniei ALDE a fost bine primită la nivelul comunităţii de afaceri din Europa. Manifestul ALDE cuprinde 22 de măsuri concrete de impulsionare a micilor întreprinzători, printre care amintim accesul mai uşor la sursele de finanţare, dar şi pe pieţele de desfacere sau reducerea birocraţiei', a punctat Cristian Buşoi.

sâmbătă, 10 martie 2012

Incompetenţa, minciuna şi abuzul – „calităţile” sistemului pedelist al lui Marin Anton


Pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor locale, şeful PDL Giurgiu se prezintă în adevărata lumină: atât ca pretendent la şefia Consiliului Judeţean şi responsabil de rezultatele electorale ale partidului în judeţul Giurgiu, cât şi în mult mai pretenţioasa slujbă guvernamentală de secretar de statla MinisterulMediului.
Ultimele zile au fost însă prea de tot. Deja se ştia că umblă prin judeţ, în încercarea de a racola primari ai opoziţiei, fie prin promisiuni de bani dela Fondulde rezervă ori programele cu finanţare naţională, fie prin ameninţări şi şantaj, după cum spuneau recent şi liderii PNL Giurgiu, sesizaţi de oamenii din teritoriu. Dar totul s-a precipitat dintr-odată, de duminică până miercuri dl. Anton fiind în centrul atenţiei, când prin prezenţă, când prin absenţă.
Strategie de campanie dezvăluită la Oinacu
După modelul şefimii pedeliste, care a înregistrat şi oferit apoi presei centrale discuţiile cu preşedintele Băsescu dela VilaLac1, de la întâlnirile din 2010 şi 2011, şi la şedinţa PDL Oinacu s-a găsit un binevoitor care să transmită unui post local de televiziune o înregistrare a celor discutate pe 5 martie. Ca şi când ar fi ştiut că va fi dat în vileag, Marin Anton a uzat de tot arsenalul de „arme” electorale pentru a-i convinge pe sătenii aduşi în sală: s-a lăudat cu realizări care nu-i aparţin, a promis ce nu poate face şi a ameninţat că, în caz de victorie, va trece la epurare politică, mai ceva ca pe vremea Kominternului. Iată câteva mostre:
„Tot ce a fost PDL-ul la Oinacu e istorie, intrăm într-o formaţie nouă, avem o alcătuire nouă şi sper ca  alegerile din mai… din iunie 2012 să le controlăm şi să avem o forţă proaspătă… un tânăr care… cum a spus şi el, suntem la câţiva kilometri de Giurgiu şi condiţiile de aici sunt foarte rele.
Nu vreau să vorbesc de istorie şi vreau să vă spun că pe lângă proiectele mari pe care le-a cuprins, eu, personal, eu personal, eu personal, PDL-ul m-am ocupat pentru trei proiecte mari, trei proiecte mari:
- asfaltarea de drumuri şi aveţi pe PNDI 10 kilometri, sunt aprobaţi de mine, de mine. Nu vor începe lucrările, vă spun eu, decât după alegerile din 2012, pentru că vreau ca noul primar să beneficieze de ele. (Evident că la Ministerul Mediului nu se fac drumuri, dar ce, îl durea gura să se dea mare şi, mai grav, să condiţioneze lucrările de infrastructură de culoarea politică a primarului?)  Apoi am trecut apă şi canalizare, apă şi canalizare în Comasca, la Branişte… în toată…”. Deplorabil, nici măcar nu ştie că satul se numeşte Braniştea.
„PDL-ul traversează o perioadă grea… nu numai România traversează o perioadă grea, această criză este la nivel mondial şi la nivel european. Nu vreau să vă bat capul … dar cert este că într-o perioadă de criză s-au luat măsuri nepopulare. (…) Adevărul este că în această perioadă, de bine de rău nu am pierdut proprietăţi, nu am pierdut foarte multe lucruri, nu am pierdut salarii, aşa cum au pierdut cei din Grecia sau din alte părţi”.
Minciună mai mare nici că putea spune! Când sursele oficiale recunosc o pierdere de câteva sute de mii de locuri de muncă (Opoziţia afirmă că cifra se apropie de 1 milion), iar salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25 la sută, probabil că dl. Anton vorbea de proprietăţile lui cele multe şi faimoase şi locul lui de muncă mai mult decât confortabil. Confortabil, bine plătit şi POLITIC. Pentru că altfel nu se explică de ce a ţinut să le spună oamenilor cum o să-i dea el afară pe toţi din servicii, dacă nu sunt dela PDL, după ce câştigă – îşi face el vise – preşedinţia Consiliului Judeţean.
„Măi, să vă spun un lucru. Eu când am condus, şi ce am condus eu, eu, Marin Anton, când am condus ceva am venit şi mi-am pus echipa mea… Am luat… Ştiţi cum se întâmplă la Casa Albă, la preşedinţia Statelor Unite ale Americii? Când vine preşedintele înlocuieşte tot, dar absolut tot, şi pune oamenii lui… Trebuie să schimbăm…”.
„Alegeţi bine, e bine, nu alegeţi bine, n-am ce să fac, mă duc în altă parte! Să fie foarte clar, aici e care pe care!”, a încheiat apoteotic Marin Anton.
Protest la minister în absenţa „motivului”
Miercuri, la orele prânzului, în faţa Ministerului Mediului s-a protestat împotriva proiectului „Roşia Montană”, manifestanţii – ONG-uri, nu politicieni – cerând demisia secretarului de stat Marin Anton, pentru incompetenţă şi partizanat în favoarea Gold Corporation. Iată comunicatul de presă dat publicităţii de organizatori, cele 100 de ONG-uri care susţin campania „Salvaţi Roşia Montană”:
Astăzi, 7 martie 2012, în cadrul unei manifestaţii desfăşurate în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor, 150 de persoane au cerut demisia lui Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor şi preşedinte al Comisiei de Analiză Tehnică (CAT), în urma afirmaţiilor scandaloase referitoare la Roşia Montană exprimate în timpul emisiunii “Judecă tu!”, găzduită de  TVR1 în data de 23 februarie 2012.
În faţa clădirii ministerului, participanţii la acţiunea de protest au afişat o serie de bannere care au sintetizat indignarea şi nemulţumirile lor la adresa afirmaţiilor mincinoase şi a atitudinii sfidătoare exprimate de Marin Anton în timpul emisiunii sus-numite, pe care se puteau citi mesaje precum “Anton iubeşte cianura / Îl plăteşte dictatura”, “Cianura nu este aliment, este otravă” şi “Chemical Anton”.
De asemenea, protestatarii au afişat şi mesaje care au sancţionat incompetenţa secretarului de stat, necunoaşterea situaţiei reale de la Roşia Montană, a legislaţiei de mediu şi, nu în ultimul rând, a consecinţelor accidentului ecologic de la Baia Mare din anul 2000. Mai multe fotografii i-au amintit astfel că la Roşia Montană există oameni care au ales să nu îşi părăsească proprietăţile, că există un patrimoniu valoros şi elemente de biodiversitate care nu pot fi ignorate în evaluarea proiectului minier. Declaraţia domnului Marin Anton conform căreia este dispus să bea apă din iazul de decantare pentru a demonstra astfel că aceasta nu prezintă o problemă pentru mediu, a inspirat participanţii la protest să organizeze o scenetă prin care să ilustreze absurdul acestei afirmaţii. Un participant costumat în Marin Anton şi cu buzunarele pline de dolari canadieni invita participanţii la protest să guste dintr-un pahar de cianură. În mod simbolic “domnul Anton”  a fost demis de participanţi şi izgonit.
Protestul vine în urma unei luări de poziţie amplă din partea societăţii civile când peste 100 de organizaţii non-guvernamentale, cadre universitare şi specialişti au semnat o cerere adresată premierului prin care se solicita demiterea secretarului Marin Anton. Acestui demers i s-au alăturat până acum alţi 4500 de cetăţeni care au trimis scrisoarea de demitere către Guvern.
Pentru că toată această serie de acţiuni a fost ignorată de prim ministru, căruia i s-au adresat, solicitarea de demitere a fost depusă de participanţii la protest şi la Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Acţiunea de protest care a durat aproximativ 2 ore nu a fost însă lipsită de incidente. Deşi protestul a fost paşnic şi s-a desfăşurat pe spaţiul din faţa unei instituţii publice – ceea ce făcea, conform legii, inutilă autorizarea, Jandarmeria a încercat să disperseze participanţii, invocând trunchiat texte lege. Confruntaţi cu rezistenţă de manifestanţi, s-au limitat la a “asigura” buna desfăşurare a evenimentului.
Depunerea solicitării de demitere la registratura ministerului a produs încă un moment de tensiune. Manifestanţilor nu li s-a permis iniţial accesul pe intrarea principală în instituţie pe motiv că “uşa este defectă şi nu se poate deschide”, fiind astfel invitaţi să folosească o intrare secundară. “Suntem absolut indignaţi de modul inacceptabil prin care domnul Anton se poziţionează în această discuţie! Domnia sa, responsabil cu evaluarea obiectivă a unui proiect minier cu potenţial dezastruos pentru mediu, oameni şi istorie, alege să fie mesagerul unui investitor privat în detrimentul interesului public. Îi transmitem că acţiunile şi declaraţiile sale se află în contrasens total cu atribuţiile funcţiei pe care o ocupă…încă! Dorim să îl asigurăm pe domnul secretar că acţiunile noastre vor continua până când aceasta va fi demis şi până când abuzurile asociate întregului proces de evaluare interministerială a proiectului bazat pe cianuri şi corupţie de la Roşia Montană se vor opri!”, a declarat Ştefania Simion din partea Asociaţiei Alburnus Maior.
De ce lipsea dl. Anton de la serviciu
Problema „arzătoare” a preşedinţiei Consiliului Judeţean Giurgiu l-a ţinut departe de minister pe dl. Anton în ziua în care s-a protestat în faţa locului unde are serviciul, Ministerul Mediului. Cum puteţi citi în articolul colegului nostru Bogdan Sandu, pe 7 martie Marin Anton era preşedinte PDLla Giurgiu, nu secretar de stat la minister. Iar ca preşedinte PDL, nu era la sediul partidului, cila Direcţiade Finanţe, unde îşi continua planul – diabolic …de păgubos pentru el, în final – de blocare a conturilor Consiliului Judeţean, pentru a-l încurca şi discredita pe preşedintele în funcţie, liberalul Dumitru Beianu.
Sau, pentru a-i cita pe protestatari, dl. Anton îşi muta în provincie „afirmaţiile mincinoase şi atitudinea sfidătoare”. Taxate şi la Giurgiu, ca şi la Bucureşti, de oamenii care s-au săturat de infatuarea unor lideri găunoşi, a căror singură „competenţă” o reprezintă carnetul de cecuri de lângă carnetul de partid.

luni, 5 martie 2012

Europarlamentarul Cristian Buşoi lansează o campanie europeană pentru impulsionarea IMM-urilor

                       
Cele aproximativ 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii care există în Europa asigură 99% din totalul afacerilor, dar şi două treimi din locurile de muncă din sectorul privat. Un studiu prezentat de către Comisia Europeană în luna ianuarie a arătat că şase din zece noi locuri de muncă apărute pe piaţă sunt oferite de către micii întreprinzători. Mai mult de jumătate din producţia companiilor europene provine tot de la IMM-uri.
În acest context, europarlamentarul Cristian Buşoi a preluat iniţiativa ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni) de a promova în România o campanie pentru crearea unui mediu de afaceri propice şi pentru îmbunătăţirea oportunităţilor oferite întreprinderilor mici şi mijlocii. Un alt scop al campaniei este crearea de noi locuri de muncă, dar şi creştere economică.

Această iniţiativă se referă la crearea şi securizarea locurilor de muncă prin sprijinirea micilor întreprinzători din România şi din Uniunea Europeană pentru a se extinde şi pentru a ajunge la o capacitate maximă de dezvoltare. IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei. De aceea, impactul regulilor existente şi al celor nou create atât la nivel naţional cât şi european asupra IMM-urilor trebuie sa fie analizat pentru a ne asigura că acestea răspund nevoilor IMM-urilor şi că birocraţia inutilă e eliminată. Mă voi consulta cu antreprenorii din România pentru a afla mai multe despre ceea ce trebuie făcut pentru a se atinge un potenţial ridicat şi pentru a fi capabili să dăm micilor întreprinzători români o voce puternică la nivel european. Haideţi să punem IMM-urile în topul agendei politice”, a declarat europarlamentarul PNL Cristian Buşoi.

Iniţiativa campaniei ALDE a fost bine primită la nivelul comunităţii de afaceri din Europa. Manifestul ALDE cuprinde 22 de măsuri concrete de impulsionare a micilor întreprinzători, printre care amintim accesul mai uşor la sursele de finanţare, dar şi pe pieţele de desfacere sau reducerea birocraţiei. 

vineri, 2 martie 2012

Cristian Buşoi salută acordarea Statutului Serbiei de țară candidată


Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi salută decizia Consiliului European de a acorda Serbiei statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, o decizie deosebit de importantă pentru procesul de integrare europeană al Serbiei.
Consider că locul Serbiei este în Uniunea Europeană. Având în vedere progresele făcute de această țară în ultimii ani, precum și relația privilegiată a României cu Serbia, România ar trebui să susțină pe deplin candidatura Serbiei”, a declarat Cristian Buşoi.
Europarlamentarul liberal salută și semnarea Protocolului privind minoritățile între România și Serbia. Cristian Buşoi consideră că România şi Serbia trebuie să colaboreze pentru găsirea de soluții pe termen lung  pentru românii timoceni. ”Respectarea drepturilor minorităților este unul dintre criteriile de aderare, fiind una dintre valorile fundamentale ale UE. În calitate de europarlamentar, am ridicat această problemă în repetate rânduri, inclusiv la nivelul Comisiei Europene și cred că România trebuie să sprijine în continuare minoritatea vorbitoare de limba română din Serbia”, a apreciat eurodeputatul.
Cristian Buşoi consideră că abordarea diplomației române față de problema românilor din Timoc a fost una nepotrivită, această problematică fiind ridicată în ultimul moment ca o condiție pentru acordarea statutului de țară candidată, ceea ce a atras numeroase critici, atât din partea partenerilor europeni la nivelul Consiliului, cât și din partea deputaților europeni.
Îngrijorarea față de situația românilor din Timoc este una legitimă, însă nu cred că România a ales momentul potrivit pentru a evoca această problemă, riscând astfel să pună în pericol relația de prietenie cu Serbia. Dacă strategia diplomației române a fost aceea de a face presiuni asupra Olandei pentru aderarea la Schengen, atunci aceasta a fost una total greșită si, după cum s-a văzut, a fost un eșec total”, a mai declarat liberalul Cristian Buşoi.

Bruxelles, 24 martie 2011