Persoane interesate

sâmbătă, 10 martie 2012

Incompetenţa, minciuna şi abuzul – „calităţile” sistemului pedelist al lui Marin Anton


Pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor locale, şeful PDL Giurgiu se prezintă în adevărata lumină: atât ca pretendent la şefia Consiliului Judeţean şi responsabil de rezultatele electorale ale partidului în judeţul Giurgiu, cât şi în mult mai pretenţioasa slujbă guvernamentală de secretar de statla MinisterulMediului.
Ultimele zile au fost însă prea de tot. Deja se ştia că umblă prin judeţ, în încercarea de a racola primari ai opoziţiei, fie prin promisiuni de bani dela Fondulde rezervă ori programele cu finanţare naţională, fie prin ameninţări şi şantaj, după cum spuneau recent şi liderii PNL Giurgiu, sesizaţi de oamenii din teritoriu. Dar totul s-a precipitat dintr-odată, de duminică până miercuri dl. Anton fiind în centrul atenţiei, când prin prezenţă, când prin absenţă.
Strategie de campanie dezvăluită la Oinacu
După modelul şefimii pedeliste, care a înregistrat şi oferit apoi presei centrale discuţiile cu preşedintele Băsescu dela VilaLac1, de la întâlnirile din 2010 şi 2011, şi la şedinţa PDL Oinacu s-a găsit un binevoitor care să transmită unui post local de televiziune o înregistrare a celor discutate pe 5 martie. Ca şi când ar fi ştiut că va fi dat în vileag, Marin Anton a uzat de tot arsenalul de „arme” electorale pentru a-i convinge pe sătenii aduşi în sală: s-a lăudat cu realizări care nu-i aparţin, a promis ce nu poate face şi a ameninţat că, în caz de victorie, va trece la epurare politică, mai ceva ca pe vremea Kominternului. Iată câteva mostre:
„Tot ce a fost PDL-ul la Oinacu e istorie, intrăm într-o formaţie nouă, avem o alcătuire nouă şi sper ca  alegerile din mai… din iunie 2012 să le controlăm şi să avem o forţă proaspătă… un tânăr care… cum a spus şi el, suntem la câţiva kilometri de Giurgiu şi condiţiile de aici sunt foarte rele.
Nu vreau să vorbesc de istorie şi vreau să vă spun că pe lângă proiectele mari pe care le-a cuprins, eu, personal, eu personal, eu personal, PDL-ul m-am ocupat pentru trei proiecte mari, trei proiecte mari:
- asfaltarea de drumuri şi aveţi pe PNDI 10 kilometri, sunt aprobaţi de mine, de mine. Nu vor începe lucrările, vă spun eu, decât după alegerile din 2012, pentru că vreau ca noul primar să beneficieze de ele. (Evident că la Ministerul Mediului nu se fac drumuri, dar ce, îl durea gura să se dea mare şi, mai grav, să condiţioneze lucrările de infrastructură de culoarea politică a primarului?)  Apoi am trecut apă şi canalizare, apă şi canalizare în Comasca, la Branişte… în toată…”. Deplorabil, nici măcar nu ştie că satul se numeşte Braniştea.
„PDL-ul traversează o perioadă grea… nu numai România traversează o perioadă grea, această criză este la nivel mondial şi la nivel european. Nu vreau să vă bat capul … dar cert este că într-o perioadă de criză s-au luat măsuri nepopulare. (…) Adevărul este că în această perioadă, de bine de rău nu am pierdut proprietăţi, nu am pierdut foarte multe lucruri, nu am pierdut salarii, aşa cum au pierdut cei din Grecia sau din alte părţi”.
Minciună mai mare nici că putea spune! Când sursele oficiale recunosc o pierdere de câteva sute de mii de locuri de muncă (Opoziţia afirmă că cifra se apropie de 1 milion), iar salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25 la sută, probabil că dl. Anton vorbea de proprietăţile lui cele multe şi faimoase şi locul lui de muncă mai mult decât confortabil. Confortabil, bine plătit şi POLITIC. Pentru că altfel nu se explică de ce a ţinut să le spună oamenilor cum o să-i dea el afară pe toţi din servicii, dacă nu sunt dela PDL, după ce câştigă – îşi face el vise – preşedinţia Consiliului Judeţean.
„Măi, să vă spun un lucru. Eu când am condus, şi ce am condus eu, eu, Marin Anton, când am condus ceva am venit şi mi-am pus echipa mea… Am luat… Ştiţi cum se întâmplă la Casa Albă, la preşedinţia Statelor Unite ale Americii? Când vine preşedintele înlocuieşte tot, dar absolut tot, şi pune oamenii lui… Trebuie să schimbăm…”.
„Alegeţi bine, e bine, nu alegeţi bine, n-am ce să fac, mă duc în altă parte! Să fie foarte clar, aici e care pe care!”, a încheiat apoteotic Marin Anton.
Protest la minister în absenţa „motivului”
Miercuri, la orele prânzului, în faţa Ministerului Mediului s-a protestat împotriva proiectului „Roşia Montană”, manifestanţii – ONG-uri, nu politicieni – cerând demisia secretarului de stat Marin Anton, pentru incompetenţă şi partizanat în favoarea Gold Corporation. Iată comunicatul de presă dat publicităţii de organizatori, cele 100 de ONG-uri care susţin campania „Salvaţi Roşia Montană”:
Astăzi, 7 martie 2012, în cadrul unei manifestaţii desfăşurate în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor, 150 de persoane au cerut demisia lui Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor şi preşedinte al Comisiei de Analiză Tehnică (CAT), în urma afirmaţiilor scandaloase referitoare la Roşia Montană exprimate în timpul emisiunii “Judecă tu!”, găzduită de  TVR1 în data de 23 februarie 2012.
În faţa clădirii ministerului, participanţii la acţiunea de protest au afişat o serie de bannere care au sintetizat indignarea şi nemulţumirile lor la adresa afirmaţiilor mincinoase şi a atitudinii sfidătoare exprimate de Marin Anton în timpul emisiunii sus-numite, pe care se puteau citi mesaje precum “Anton iubeşte cianura / Îl plăteşte dictatura”, “Cianura nu este aliment, este otravă” şi “Chemical Anton”.
De asemenea, protestatarii au afişat şi mesaje care au sancţionat incompetenţa secretarului de stat, necunoaşterea situaţiei reale de la Roşia Montană, a legislaţiei de mediu şi, nu în ultimul rând, a consecinţelor accidentului ecologic de la Baia Mare din anul 2000. Mai multe fotografii i-au amintit astfel că la Roşia Montană există oameni care au ales să nu îşi părăsească proprietăţile, că există un patrimoniu valoros şi elemente de biodiversitate care nu pot fi ignorate în evaluarea proiectului minier. Declaraţia domnului Marin Anton conform căreia este dispus să bea apă din iazul de decantare pentru a demonstra astfel că aceasta nu prezintă o problemă pentru mediu, a inspirat participanţii la protest să organizeze o scenetă prin care să ilustreze absurdul acestei afirmaţii. Un participant costumat în Marin Anton şi cu buzunarele pline de dolari canadieni invita participanţii la protest să guste dintr-un pahar de cianură. În mod simbolic “domnul Anton”  a fost demis de participanţi şi izgonit.
Protestul vine în urma unei luări de poziţie amplă din partea societăţii civile când peste 100 de organizaţii non-guvernamentale, cadre universitare şi specialişti au semnat o cerere adresată premierului prin care se solicita demiterea secretarului Marin Anton. Acestui demers i s-au alăturat până acum alţi 4500 de cetăţeni care au trimis scrisoarea de demitere către Guvern.
Pentru că toată această serie de acţiuni a fost ignorată de prim ministru, căruia i s-au adresat, solicitarea de demitere a fost depusă de participanţii la protest şi la Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Acţiunea de protest care a durat aproximativ 2 ore nu a fost însă lipsită de incidente. Deşi protestul a fost paşnic şi s-a desfăşurat pe spaţiul din faţa unei instituţii publice – ceea ce făcea, conform legii, inutilă autorizarea, Jandarmeria a încercat să disperseze participanţii, invocând trunchiat texte lege. Confruntaţi cu rezistenţă de manifestanţi, s-au limitat la a “asigura” buna desfăşurare a evenimentului.
Depunerea solicitării de demitere la registratura ministerului a produs încă un moment de tensiune. Manifestanţilor nu li s-a permis iniţial accesul pe intrarea principală în instituţie pe motiv că “uşa este defectă şi nu se poate deschide”, fiind astfel invitaţi să folosească o intrare secundară. “Suntem absolut indignaţi de modul inacceptabil prin care domnul Anton se poziţionează în această discuţie! Domnia sa, responsabil cu evaluarea obiectivă a unui proiect minier cu potenţial dezastruos pentru mediu, oameni şi istorie, alege să fie mesagerul unui investitor privat în detrimentul interesului public. Îi transmitem că acţiunile şi declaraţiile sale se află în contrasens total cu atribuţiile funcţiei pe care o ocupă…încă! Dorim să îl asigurăm pe domnul secretar că acţiunile noastre vor continua până când aceasta va fi demis şi până când abuzurile asociate întregului proces de evaluare interministerială a proiectului bazat pe cianuri şi corupţie de la Roşia Montană se vor opri!”, a declarat Ştefania Simion din partea Asociaţiei Alburnus Maior.
De ce lipsea dl. Anton de la serviciu
Problema „arzătoare” a preşedinţiei Consiliului Judeţean Giurgiu l-a ţinut departe de minister pe dl. Anton în ziua în care s-a protestat în faţa locului unde are serviciul, Ministerul Mediului. Cum puteţi citi în articolul colegului nostru Bogdan Sandu, pe 7 martie Marin Anton era preşedinte PDLla Giurgiu, nu secretar de stat la minister. Iar ca preşedinte PDL, nu era la sediul partidului, cila Direcţiade Finanţe, unde îşi continua planul – diabolic …de păgubos pentru el, în final – de blocare a conturilor Consiliului Judeţean, pentru a-l încurca şi discredita pe preşedintele în funcţie, liberalul Dumitru Beianu.
Sau, pentru a-i cita pe protestatari, dl. Anton îşi muta în provincie „afirmaţiile mincinoase şi atitudinea sfidătoare”. Taxate şi la Giurgiu, ca şi la Bucureşti, de oamenii care s-au săturat de infatuarea unor lideri găunoşi, a căror singură „competenţă” o reprezintă carnetul de cecuri de lângă carnetul de partid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu