Persoane interesate

luni, 23 aprilie 2012

Transcrierea intervenţiilor preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinţei de presă a USL 23 aprilie 2012



Bună ziua,

În primul rând aș vrea să vă spun că astăzi ne vom reuni la Senat pentru prima dată în majoritate, majoritate oficială, majoritate certă și vom acționa deja, în așa fel încât să aratăm că suntem consecvenți, atunci când avem posibilitatea să punem în practică, suntem consecvenți cu propriile noastre proiecte și cu propriile noastre poziții politice. Și cel mai important proiect pe care îl avem la Senat este cel pe care președintele Victor Ponta și cu mine l-am inițiat, în noua sa formă, care să nu mai dea șansa unui apel la Curtea Constituțională, dar care să statueze un vot așa-numit uninominal pur sau vot majoritar într-un tur.

Vom încerca să aducem pe ordinea de zi și în dezbatere acest proiect în așa-numita Cameră superioară, în Senat. Avem, de asemenea, cum v-am informat, și tema constituirii unei comisii care să analizeze activitatea Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietății pe ultimii ani și, de asemenea, vom introduce pe ordinea de zi proiectul de modificare a legii învățământului, care a fost inițiat cu ceva vreme în urmă și care vizează în principal restaurarea sau reconfirmarea autonomiei universitare, afectate de prevederile proiectului și legii Boc-Funeriu.

 Acestea sunt pentru Senat obiectivele noastre de astăzi, sigur că principala preocupare politică a Uniunii Social Liberale în aceste zile este pregătirea moțiunii de cenzură și despre acest lucru vor vorbi în continuare colegii mei, îl rog pe domnul președinte Victor Ponta.

Întrebări mass-media:

Jurnalist:  Se schimbă relațiile în USL odată cu preluarea guvernării? Sunt voci care spun că acest lucru s-ar întâmpla și vroiam să vă întreb pe dumneavoastră domnule Antonescu, deputatul Ludovic Orban spune că, citez, “odată instalați la Palatul Victoria, relațiile dintre PNL și PSD se vor schimba”.
Crin Antonescu: Nu știu la ce se referă deputatul Ludovic Orban, nu știu de ce în permanență vorbiți despre voci la plural, intenția noastră este ca așa cum ne-am angajat la formarea acestei alianțe, la formarea acestei coaliții și cum până în prezent am reușit să facem, să ne respectăm angajamentele comune față de electorat și angajamentele reciproce față de noi.

Sigur, există temerea, toată lumea știe că în România au existat coaliții în care atmosfera a fost ceva mai bună în timpul în care erau în opoziție, în timpul în care erau în campania electorală și că după venirea la putere lucrurile s-au deteriorat, că toate aceste coaliții nu au avut o viață prea lungă sau, în orice caz, au sfârșit-o rău. Mă refer și la Convenția Democratică, mă refer și la Alianța DA, mă refer și la coaliția dintre PSD și PD din anul 2009. Suntem conștienți de aceste riscuri, dar spre deosebire de domnul Orban, nu am motive de îngrijorare pentru că dacă înțelegem, liderii acestor partide, și eu sunt convins că înțelegem, că avem o mare responsabilitate, că avem ceva de construit împreună, nu văd de ce s-ar schimba aceste relații între partidele noastre.

Sunt angajamente foarte clare, sunt condiții foarte clare stipulate în documentele noastre, ne rămâne să găsim și, sigur, fiecare după postura pe care o va avea, zic eu înainte de toate primul ministru în alcătuirea unei echipe guvernamentale cu oameni din aceste partide ale Coaliției, dar cu oameni de calitate, cu oameni care să fie capabili să dea acelui guvern o încredere, pe baza căreia să poată construi, nu sunt deci alarmat și fără să contest cu nimic dreptul vocilor de a se face auzite, că știți că asta este ceva, ca să spun așa, necontenit, v-aș mai spune un lucru. De peste un an de zile, noi cei care ne-am angajat în acest proiect, construim, zi cu zi, alții sunt pe margine, alții sunt moraliști, alții își dau cu părerea despre ce va fi înainte, ce va fi mai tărziu și, în general, sunt foarte sceptici.

Eu nu sunt partizanul optimismului nejustificat, dar cred că până la urmă noi trebuie să ne adunăm energiile pentru a putea face ceva, pentru a putea construi ceva în această țară. Că altfel să cârâim că nu încap în locul ală de PSD, că în locul ăla e prea mult PC, că vezi doamne de ce a venit nu știu care de la PDL, lucrurile astea se pot face, se fac, dar din punctul meu de vedere sunt neinteresante și neprofitabile, în acest moment.

Jurnalist: Domnule Antonescu, ați decis cumva și schimbarea domnului Blaga de la Senat?
Crin Antonescu: Deocamdată ne concentrăm pe moțiunea de cenzură, asta este ținta principală și sigur că, în măsura în care un eventual succes al moțiunii de cenzură ar reconfigura scena politică, putem să discutăm și despre schimbarea președintelui Senatului. Dar în acest moment nu este, ca să spun așa, o urgență pe agenda noastră. Nu e însă deloc exclus, am văzut păreri, tot așa, individuale, conform cărora domnul Blaga e băiat bun, conform cărora domnul Blaga nu trebuie atins, sigur, ceva adevăr în toate astea, dar aici discutăm despre politică și în momentul în care domnul Blaga, care a devenit președinte al Senatului pe susținerea unei anumite majorități nu mai are această majoritate se poate pune în discuție și schimbarea președintelui Senatului.

Jurnalist: Ați stabilit ceva legat de candidatura la sectorul 6?
Crin Antonescu: Discutăm, în continuare discutăm și vom găsi cele mai bune soluții pentru USL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu