Persoane interesate

duminică, 8 aprilie 2012

COMUNICAT DE PRESĂ TNL comemorează sacrificiul pentru democrație al tinerilor din Republica Moldova




Bucureşti, 7 aprilie 2012



În aceste zile, Tineretul Național Liberal din România își îndreaptă gândurile către tinerii din Republica Moldova care nu au renunțat niciun moment la lupta lor pentru democrație, indiferent de sacrificiile pe care au trebuit să le facă. În urmă cu 3 ani, pe 7 aprilie 2009, începea la Chișinău revolta anticomunistă reprimată brutal de forțele de ordine dirijate de Vladimir Voronin.

Tineretul Național Liberal consideră că fiecare generație trebuie să aibă modul său de a lupta pentru democrație. Însă această generație a tinerilor din Republica Moldova a plătit mult prea scump alegerea făcută. Zeci de tineri au fost răniți grav în înfruntările stradale și în închisorile de drept comun, iar trei dintre ei au murit.

Devotamentul lor pentru valorile democratice nu a fost zadarnic. În urma manifestațiilor din 2009, alegerile au fost reluate. La fiecare scrutin din șirul lung care a urmat, partidele democratice au devenit din ce în ce mai puternice și au câștigat o cotă din ce în ce mai mare de încredere din partea electoratului.

Tineretul Național Liberal apreciază optiunea strategică pro-occidentală a Republicii Moldova, prin alegerea judecătorului neafiliat politic, Nicolae Timofti, în funcția de Președinte al țării. Considerăm că aceasta este singura alegere politică în baza căreia statul românesc de la răsărit de Prut poate să aspire la un viitor sigur și stabil în această regiune și în Europa.

Astfel, Biroul Permanent al Tineretul Național Liberal, reunit astăzi în ședintă, îi adresează noului președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, invitația de a se întâlni cu tinerii liberali din România în semn de recunoaștere a sacrificiului colegilor noștri de peste Prut. În acest sens, TNL va transmite Președintelui Republicii Moldova o invitație oficială de a vizita Bucureștiul.

În urma alegerilor din 5 aprilie 2009 fraudate în mod grosolan de către Partidul comunist, prin celebrul procedeu al ”sufletelor moarte” – decedați trecuți pe listele electorale – intimidarea reprezentanților partidelor democratice în secțiile electorale, șantaje și presiuni politice, populația a ieșit în stradă pentru a protesta. Autoritățile au încercat să decredibilizeze manifestațiile pașnice, astfel că, pe 7 aprilie, forțele de ordine s-au retras și au lăsat drum liber agitatorilor infiltrați între protestatari - mulți dinte ei aduși din pușcării și case de corecție – să devasteze clădirea Parlamentului și alte instituții publice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu